Door lichttherapie  leefde ik weer op

Door lichttherapie leefde ik weer op

Een 65-jarige deelneemster van de lichttherapie deelt haar ervaring.

 

Samen met mijn man wandel ik veel in het bos op de Sallandse Heuvelrug dat vijf minuten lopen van ons dorp ligt. Ook werk ik elke week drie uur als vrijwilliger bij een gehandicapten zorgboerderij. Dat geeft voldoening. Maar als je somber begint te worden, dan doe je zulke leuke dingen met steeds meer tegenzin.’

 

Na de geboortes van haar kinderen is mevrouw steeds gevoelig geweest voor depressies. Vorig jaar kreeg een depressie weer vat op haar, nadat het vier jaar lang goed ging. ‘Ik heb drie kinderen en zeven kleinkinderen. Tot verleden jaar paste ik altijd op de kleinkinderen, maar dat ging op een gegeven moment niet meer. Het gaf teveel prikkels.’

Lichttherapie uitproberen

Via haar behandelaar kreeg ze de mogelijkheid om lichttherapie uit te proberen. ‘Als medicijnen niet meer goed werken, dan wil je graag iets nieuws uitproberen.’

 

Bij lichttherapie sta je elke ochtend op een vast tijdstip op en dan ga je een half uur voor de lamp zitten. ‘Ik vond het niet moeilijk om vol te houden. Je zit 30 cm van de lamp af, dus je kunt gerust een boekje lezen of een puzzel maken. Ik kan het iedereen aanraden wanneer medicijnen of andere therapieën niet meer goed werken.’

 

‘Ik zat lezend of puzzelend voor de lamp, het is goed vol te houden.’

Biologische klok verschuiven

Sociaal psychiatrisch verpleegkundige Jouke: ‘Omdat de therapie bedoeld is om je biologische klok te verschuiven, mag je na de therapiesessie niet weer in je bed kruipen. Als je dat wel doet, dan komen je lichaam en je hersenen weer in ruststand. Dan ben je aan het rommelen met je biologische klok en zo heeft de therapie wellicht minder effect.’

 

Het licht van de lamp is vergelijkbaar met dat van een grijze herfstdag. Als de zon buiten schijnt is dit twee keer zo fel als de lamp.

Positief effect

‘Ik heb twee weken lichttherapie gehad, en dat gaf wel effect. Ik leefde weer op. Daarna ging ik met mijn man op vakantie, en merkte ik steeds vaker dat ik geen zin had in de leuke dingen die we deden. Na de vakantie heb ik nogmaals lichttherapie gevolgd. Deze keer duurde het drie weken. Het grootste effect is toch wel dat je weer meer zin hebt om dingen te doen, dat je de deur weer uit gaat.’

Innoveren met nieuwe zorgtechnologieën

Annie Verduyckt, manager bedrijfsvoering Ouderen: ‘Om onze oudere patiënten steeds meer digitale en innovatieve behandelmogelijkheden te bieden, proberen we in onze teams steeds vaker nieuwe zorgtechnologieën uit; zoals lichttherapie, beeldbellen, het leren werken met tablets, en digitale valpreventie door middel van sensoren en cameratoezicht. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden om in de toekomst te testen met zorgrobots, zoals Billy of Zora. Innovatie moet je doen!’

 

www. dimence.nl

 

dimence

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!