

Een culturele dag door Midden-Nederland met Monumentenbezit
De route
Om kennis te maken met een greep uit de portefeuille van monumentenorganisatie Monumentenbezit, is deze route voor u uitgestippeld. De route brengt u langs diverse en bijzondere rijksmonumenten van Monumentenbezit. U kunt de route van 35 kilometer zowel met auto als op de fiets afleggen en duurt met de auto ongeveer 47 minuten en op de fiets ruim 1,5 uur exclusief bezoektijd. Let op dat u bij sommige monumenten uw auto moet parkeren bij een nabijgelegen parkeervoorziening. Voordat u op pad gaat adviseren wij u dan ook om parkeervoorzieningen en openingstijden te controleren, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Indien u meer wilt weten over de route, Monumentenbezit of de monumenten, bezoek dan onze website www.monumentenbezit.nl.
Startpunt: vestingwerken van Naarden
Adres
Naarden-vesting
Parkeren op Bastion Nieuw Molen
Wat is het?
De vestingwerken van Naarden dateren uit de periode 1675-1685 en 1872-1880. Het is gebouwd als militaire vesting en is vandaag de dag een van de best bewaarde vestingen van Europa.
Wat kunt u zien?
De zes vijfhoekige bastions, die met stenen vestingmuren met elkaar zijn verbonden. Om de bekende ‘stervorm’ ligt een dubbele omwalling. In het water liggen zes ravelijnen waarvan sommige uitsluitend per boot te bereiken zijn.
Wat kunt u doen?
Slenter door de eeuwen oude stadskern, maak een boottocht rond de vesting, bekijk de laatst overgebleven stadpoort, laat je cultureel verrassen in het voormalige kantinegebouw of dineer in de Promerskazerne.
Vestingmuseum
Adres
Westwalstraat 6
1411 PB Naarden
Wat is het?
Op bastion Turfpoort is het Nederlands Vestingmuseum gevestigd. Het bastion geeft een goed inzicht hoe de vesting functioneerde als verdedigingswerk.
Wat kunt u zien?
Zeventiende-eeuwse kazematten, een kruitkamer en negentiende-eeuwse bouwwerken stammend uit de modernisering van de vesting.
Wat kunt u doen?
Bekijk de wisselende exposite, kom vergaderen, volg de meeslepende rondleiding, drink een kopje koffie in het vestingcafé, stap in de rondvaartboot of vier je bedrijfsdag op een unieke manier!
Spaanse huis
Adres
Turfpoortstraat 27
1411 ED Naarden
Wat is het?
Een van oorsprong laatmiddeleeuws huis dat werd gebruikt als kerk van het naastgelegen gasthuis. In 1570 werd het ingrijpend verbouwd waarna het tot en met 1615 als stadhuis functioneerde. Daarna heeft het gefungeerd als stadswaag en in de negentiende eeuw als garnizoensbakkerij.
Wat kunt u zien?
Het Spaanse Huis was het decor van het bloedbad dat ook wel de ‘Spaanse moord’ wordt genoemd. Het huis was de plek waar de Naardense bevolking door de Spanjaarden werden heen gelokt en uitgemoord. De gevelsteen uit 1615 herinnert hier nog aan.
Wat kunt u doen?
In het Spaanse Huis is het Weegschaal-museum gevestigd. Hier leert u alles over de ontstaansgeschiedenis van meten en wegen.
Buitenplaats Trompenburgh
Adres
Zuidereinde 43
1243 KK ‘s-Graveland
Wat is het?
Trompenburgh is de voormalige buitenplaats van de zeevaarder Cornelis Tromp. Het markante huis in het water dateert uit 1675 en verbergt vele bijzondere schilderingen met als hoogtepunt de koepelzaal.
Wat kunt u zien?
De unieke beschilderde koepelzaal. Daarnaast kunt u de onlangs ontdekte zeventiende-eeuwse schilderingen in de koepelzaal zien.
Wat kunt u doen?
De buitenplaats is open op zaterdag 12 september tijdens Open Monumentendag. Dit is de laatste keer voor de restauratie dat Trompenburgh bezocht kan worden. Mis deze kans niet! Kijk voor de openingstijden op trompenburgh.nl.
Eindpunt: kloostergang van Sint Marie
Adres
Mariahoek 14
3511 LG Utrecht
Wat is het?
Op dit pandhof staat de voormalige kloostergang van de Kapittelkerk Sint Marie. Het dateert uit de periode 1085-1180. De dobbelsteenvormige kapitelen verwijzen naar deze bouwperiode.
Wat kunt u zien?
De laatst bewaard gebleven Romaanse kloostergang van Nederland en het enige resterende deel van de kapittelkerk waarvan het koor tot en met 1845 nog stond.
Wat kunt u doen?
In de binnentuin van de kloostergang zijn bijzondere plantensoorten te vinden zoals de Mariaplant, inheemse bosplanten en Bijbelse planten. Daarnaast ligt de kloostergang in het midden van het centrum van Utrecht. De perfecte afsluiting van een culturele dag!
Via deze link
https://goo.gl/maps/SSN4a1Lx4MvKoGqD8
kunt u de route en de locaties van de monumenten bekijken.