Dromen die op je oude dag uitkomen

Dromen die op je oude dag uitkomen

Wie droomt er nou niet over wat je in je leven wilt doen? Of dat nu te maken heeft met werk, sport, vrijwilligerswerk, hobby, ergens actie voor voeren of iemand anders helpen, het maakt niet uit.

 

Dit is het thema voor de 10e documentaire film van Pim Giel. Veel jonge mensen zien het vanwege alle toestanden in de wereld het soms niet meer zitten en raken niet meer geïnspireerd om te gaan voor hun dromen. Hij zocht daarvoor jonge en oudere mensen op die dat wel hebben gedaan. Lang gekoesterde dromen die ook werkelijk uitkomen.

 

DromenEén van de voorbeelden is de 83 jarige Rietje. Als kind werd zij geïnspireerd door Fanny Blankers-Coen die een olympische medaille won bij de atletiek. Dat wilde Rietje ook, alleen het mocht niet van haar ouders.

 

Pas jaren later, toen haar kinderen al rond de 15 jaar waren en het moederschap minder tijd vergde, kwam zij via de sportvereniging van haar zoon weer in aanraking met de atletiek. Ze was toen de 40 al gepasseerd. Zij is gaan trainen en wist niet dat ze het zo goed kon; hardlopen, verspringen, hoogspringen,hordenlopen. En van het één kwam het andere; Nederlands kampioen, Europees-, wereld- en zelfs olympisch kampioen. Haar hele kamer hangt vol met medailles.

 

Zij werd 70 en werd nog steeds kampioen op wereldniveau in haar leeftijdscategorie. Echter, haar kinderen en omgeving spoorden haar aan om toch ook wat
anders te zoeken en zo kwam zij terecht bij het seniorenpopkoor Lust for Life (waarover al eerder artikelen zijn verschenen). Zij had nooit gedacht popliedjes te gaan zingen en dat ze podia zo bereiken zoals recentelijk het theater Zuidplein Rotterdam, maar ook Paradiso en zelfs het Concertgebouw te Amsterdam.

 

Met haar atletiekcoach sprak zij toen af om het sporten via trainingen langzaam af te bouwen. Maar zo ging het niet. Ze schreef zich toch maar weer in voor wedstrijden en bleef kampioen worden en won zelfs van de mannen. Dat ging zo door tot afgelopen maart 2023 toen zij afreisde naar de wereldkampioenschappen atletiek in Polen. En….weer werd ze wereldkampioen.

 

Tijdens ons recentelijke interview vroegen we haar tot welke leeftijd zij door wilde gaan en zij antwoordde triomfantelijk 100! Alleen nu moet zij een nieuwe heup krijgen i.v.m. slijtage. Haar sterke oneliners zijn “Op oudere leeftijd is op gelijk niveau blijven juist vooruitgang” en als dingen dan niet meer gaan “als de ene deur zich sluiten dan opent zich een andere”.

 

De film is pas volgend jaar te zien.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!