Duidelijke taal  graag!

Duidelijke taal graag!

Maar wat staat hier nu precies? En wat moet ik dan doen? Veel mensen hebben moeite met de communicatie vanuit de overheid, terwijl deze juist zo belangrijk is. Stichting Lezen en Schrijven en Stichting ABC bedachten daarom een plan. Dit jaar trekken zij langs alle provincies om ambtenaren te helpen hun communicatie begrijpelijker en eenvoudiger te maken.

 

Want dat blijkt helaas nog hard nodig. Dat ziet ook Esther van der Vrande. Zij is Senior Adviseur bij Stichting Lezen en Schrijven. “De teksten van de overheid zijn nog steeds te moeilijk. Daar kan en moet nog een hoop verbeterd worden. Wij willen dat iedereen mee kan doen in onze samenleving. Daar is heldere overheidscommunicatie voor nodig.” Aan de slag dus!

Twaalf provincies, twaalf sessies

“Samen met Stichting ABC organiseren we in 2021 in alle provincies interactieve inspiratiesessies over toegankelijke en begrijpelijke overheidscommunicatie”, legt Van der Vrande uit. De bijeenkomsten zijn voor ambtenaren die dagelijks met laaggeletterdheid en/of communicatie te maken hebben. Waar moet je op letten als je wilt communiceren met je inwoners? Welke kanalen zet je daarbij in? “We doen een interactieve workshop om helder te leren communiceren. Aan de hand van een handige checklist gaan de deelnemers aan de slag met begrijpelijke taal.”

duidelijke taal

Esther van der Vrande

Ervaringsdeskundige

Een heel belangrijk onderdeel is het betrekken van een ervaringsdeskundige. Daarom is bij elke sessie een Taalambassadeur van Stichting ABC aanwezig. Taalambassadeurs weten als geen ander hoe het is om moeite te hebben (gehad) met lezen en schrijven. En hoe de overheid het dus beter kan doen, want vaak moet een brief een paar keer worden gelezen voordat ‘ie begrepen wordt.
Marchien Brinksma (56) uit Smilde is Taalambassadeur: “Mijn tip: mag het iets eenvoudiger? Ga er niet vanuit dat iedereen de woorden begrijpt die de overheid gebruikt. Vaak zijn het woorden die te lang zijn of die ik niet dagelijks gebruik. Bij woorden als ‘expliciet’ of ‘impliciet’ heb ik helemaal geen beeld. Dan mis je de aansluiting. Ik ben het soms gewoon kwijt waar het over gaat.” Overigens wil begrijpelijke communicatie niet zeggen dat het kinderachtig moet zijn, laten veel Taalambassadeurs weten.

En door!

Het gezamenlijke project van Stichting Lezen en Schrijven en Stichting ABC wordt mede mogelijk gemaakt door de Direct Duidelijk Brigade van (demissionair) staatssecretaris Knops. De sessies zijn bedoeld voor zowel lokale als provinciale ambtenaren. Dit jaar volgen nog bijeenkomsten in Groningen, Fryslân, Utrecht, Overijssel, Noord- en Zuid-Holland. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone.

 

Van maandag 6 t/m zondag 12 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven weer de jaarlijkse Week van Lezen en Schrijven. Meer weten over de aanpak van laaggeletterdheid? Kijk op www.lezenenschrijven.nl.

 

 

Stichting lezen en schrijven

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!