E-bike kopen? Hier moet je op letten

E-bike kopen? Hier moet je op letten

Op een e-bike kun je meer kilometers afleggen met dezelfde inspanning. Bovendien zul je merken dat je vaker de fiets pakt voor afstanden waarvoor je eerder met de auto ging. Maar welke e-bike uit dat enorme aanbod past nu het best bij jou?

Wat wil ik met mijn fiets?

Erwin Mulder, filiaalmanager in Utrecht van een van de drie mantel superstores, steekt van wal met de belangrijkste overweging. Erwin ¨het is goed om eerst te bedenken waar je de fiets voor wilt gebruiken. Is dat voor boodschappenritjes of om elke dag naar je werk te fietsen? Als je dit hebt besloten kun je onder meer nadenken over de zitpositie: wil je rechtop zitten of voorovergebogen? en over de kracht van de motor, de capaciteit van de accu en of je bijvoorbeeld een e-bike met riemaandrijving wilt.”

e-bikeWaar moet de motor zitten?

In het huidige aanbod zien we vrijwel alleen nog maar middenmotoren, met name van Bosch en Shimano. Die drijven niet de wielen aan (zoals een voor- of achterwielmotor), maar de trappers. Hierdoor krijg je een natuurlijke fietsbeleving. Omdat de motor centraal en laag bij de grond zit, heb je tijdens het fietsen een goede balans.

Hoe sterk moet-ie zijn?

De kracht van de middenmotor wordt weergegeven in newtonmeters (Nm). Voor af en toe een ritje in de stad kun je al volstaan met een Nm van 25. Wil je wel eens een dagtochtje maken en kom je dan heuvelachtig terrein tegen, dan ben je beter af met 40 tot 60 Nm.

Welke accu volstaat?

De inhoud van de accu is belangrijk voor de afstand die je wilt fietsen. Hoe meer inhoud (gerekend in Wattuur of Wh), hoe groter de actieradius, ofwel de afstand die je kunt fietsen zonder je accu op te laden. Kijk dus goed naar de lengte van je meest gebruikelijke ritten. Met een standaard capaciteit van 300 Wh kun je bijvoorbeeld met de Bosch Active line-Plus motor ongeveer 50 kilometer rijden zonder opladen. Erwin “bij één fietsmodel is er vaak keuze uit meerdere accu-varianten.”

Kom proefrijden

Heb je online een mooie e-bike gezien die aan jouw wensen voldoet? Dan kun je hem testen in een van de mantel Superstores. Daar zijn speciale indoor testbanen, waar je zoveel rondjes kunt fietsen als je wilt. Zo weet je direct of je de e-bike in de goede maat hebt en of hij bij je past. De experts van Mantel zijn er om al je vragen te beantwoorden.

‘Ik neem ‘m zo wel mee’

Heb je een e-bike gevonden die helemaal bij je past? dan is het logisch dat je hem het liefste gelijk wilt meenemen. En dat kan. De voorraad bij Mantel is zo groot dat je de fiets vaak dezelfde dag nog mee naar huis kunt nemen.

Meer tios

Meer punten waar je op moet letten voor je een e-bike koopt, lees je op Mantel.com.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!