Een eervol afscheid  en de rol van Thanatopraxie

Een eervol afscheid en de rol van Thanatopraxie

In onze samenleving, waar respect voor het afscheid nemen van dierbaren centraal staat, speelt thanatopraxie een steeds crucialere rol. Maar wat is dit precies en hoe draagt het bij aan
een waardig afscheid?

 

Thanatopraxie, ook wel bekend als lichte balseming, is een methode die de natuurlijke achteruitgang van het lichaam vertraagt, waardoor nabestaanden de kans krijgen om in een rustige en warme sfeer afscheid te nemen. Door het proces van lichte balseming wordt de opbaring van de overledene aanzienlijk verbeterd, wat zorgt dat er in alle rust afscheid genomen kan worden.

 

Er zijn vaak misvattingen over thanatopraxie, zoals de gedachte dat het een garantie biedt op het behoud van het lichaam en dat het effect permanent is. Het is echter belangrijk te benadrukken dat thanatopraxie een keuze is die nabestaanden de mogelijkheid biedt om op een persoonlijke en respectvolle manier afscheid te nemen.

 

ThanatopraxieBij traditionele verzorging van een overledene kunnen veranderingen optreden, zoals postmortale verkleuring en vervormingen van het gezicht. Als ervoor wordt gekozen om het lichaam te koelen, blijven deze veranderingen onbehandeld en blijven ze zichtbaar gedurende de opbaring. De koeling, die vaak is ingesteld op -20/-30 graden en onder de kist of onder de overledene wordt geplaatst, zorgt ervoor dat het lichaam bevriest en stijf en ijskoud aanvoelt. Dit vereist ook dat de ruimte koud blijft, wat kan leiden tot ijsvorming wanneer de overledene van een bed naar een kist wordt verplaatst.

 

Door te kiezen voor thanatopraxie, wordt het natuurlijke uiterlijk van de overledene behouden zonder dat het lichaam koud aanvoelt. Dit draagt bij aan een respectvol afscheid, waarbij nabestaanden niet geconfronteerd worden met de nadelige effecten van traditionele verzorging en koeling, zoals verdere achteruitgang en natte plekken op het lichaam bij het ‘ontdooien’.

 

De techniek achter thanatopraxie verschilt van traditionele balseming doordat het gebruikmaakt van een andere concentratie vloeistof. Hierdoor blijft het lichaam niet permanent geconserveerd, maar wordt de achteruit-gang slechts vertraagd. Dit zorgt ervoor dat het natuurlijke uiterlijk van de overledene behouden blijft gedurende de periode van opbaring.

 

Als iemand heel ziek is geweest kun je dat na overlijden veelal aan het gezicht aflezen. Na een thanatopraxie zijn de strakke tekenen verzacht, wordt een meer ontspannen en rustig uiterlijk gecreëerd, wat het afscheid voor nabestaanden verzacht.

 

Bovendien biedt thanatopraxie praktische voordelen ten opzichte van traditionele methoden van lichaamsconservering. Door het vertragen van de achteruitgang van het lichaam, kunnen nabestaanden gedurende een langere periode afscheid nemen zonder dat het natuurlijke uiterlijk verloren gaat.

 

Ten slotte, het is van essentieel belang dat nabestaanden de mogelijkheid krijgen om te kiezen voor thanatopraxie als onderdeel van het afscheidsproces. Door rekening te houden met religieuze en culturele praktijken en speciale verzoeken van nabestaanden te respecteren, kan thanatopraxie een waardevolle bijdrage leveren aan het afscheid nemen van dierbaren, waarbij respect en waardigheid voorop staan.

 

Is er een vraag over dit onderwerp of interesse in een presentatie? Ons team heeft de kennis die jou kan helpen. Neem dan contact op met Pauline Wouters van de Servicedesk thanatopraxie via
p.wouters@cmo.zdg.nl.

 

Telefonisch zijn wij bereikbaar op 085-0496969 of 06-21644273.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!