

Een gebit op implantaten, is dat wat voor mij?
Als na jaren trouwe dienst het moment komt dat u afscheid moet nemen van uw tanden en kiezen, is daar het kunstgebit. Voor de één een zegen, voor de ander helaas een bron van irritatie. Als u ook na het laten aanmeten van een nieuw kunstgebit problemen houdt met kauwen en spreken door een te loszittende prothese, dan kunnen implantaten wellicht een oplossing bieden.
Een implantaat is een titanium kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroef. Als de implantaten vastgegroeid zijn kunnen ze gebruikt worden om een verloren gegane tand of kies te vervangen. Wanneer het gehele gebit verloren gegaan is, kunnen implantaten gebruikt worden om een kunstgebit op vast te ‘klikken’.
Over het algemeen geeft het onder-kunstgebit, door het kleinere oppervlak en de beweeglijkheid van de tong, meer problemen dan het boven-kunstgebit. In de meeste gevallen kan een staafverbinding of drukknoppen op twee implantaten in de onderkaak, waarop een klemmetje in het gebit vastklikt, een enorme verbetering geven met kauwen en eten.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Het plaatsen van de implantaten kan uitgevoerd worden door een tandarts-implantoloog, een kaakchirurg-implantoloog of door een algemeen tandarts. Gedurende een behandeling van ongeveer een uur worden onder plaatselijke verdoving twee implantaten geplaatst op de plek waar vroeger de hoektanden zaten. In de meeste gevallen zal vlak na de ingreep het oude kunstgebit aangepast worden. Na een ingroeiperiode van ongeveer twee maanden kan vervolgens het gebit met een kliksysteem worden vervaardigd door de tandprotheticus, tandarts of tandarts-implantoloog.
Vergoeding?
Deze behandeling wordt grotendeels vergoed door uw zorgverzekeraar wanneer er sprake is van een tandeloze geslonken onderkaak. Voorwaarde is dat eerst is gekeken of met een goed passende prothese de klachten te verhelpen zijn. Wel is het eigen risico van de medische basisverzekering en een procentuele eigen bijdrage op het kunstgebit van toepassing. Dit betekent dat als u uw eigen bijdrage al opgebruikt aan andere medische zaken u moet rekenen op een paar honderd euro eigen bijdrage voor het kunstgebit op implantaten.
Meer weten?
Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met een tandarts of tandprothetist bij u in de buurt. Mogelijk zal deze u doorverwijzen naar een tandarts-implantoloog of een kaakchirurg-implantoloog om de behandeling uit te voeren. Op de website van de Nederlandse Vereniging Orale Implantologie, www.nvoi.nl, kunt u ook een gespecialiseerde implantoloog bij u in de buurt vinden die u mogelijk verder kan informeren.