Een goede slaaphouding kan klachten voorkomen

Een goede slaaphouding kan klachten voorkomen

Iedereen weet dat goed slapen belangrijk is, maar welke rol speelt de slaaphouding daarbij? En maakt het uit op welk kussen je slaapt? Wij gingen te rade bij Ligwijzer.nl, een website die zich gespecialiseerd heeft in dit onderwerp en spraken met Jan Willem Elkhuizen, bewegingswetenschapper en voorheen werkzaam als fysio-manueel therapeut.

slaaphoudingVerkeerde slaaphouding leidt vaak tot klachten

Zo’n 25 jaar geleden merkte Elkhuizen in zijn praktijk dat nek-, rug- en andere klachten vaak wel verbeterden door de therapie, maar na een tijdje weer terug kwamen. Dat was frustrerend en hij ging op onderzoek naar achterliggende oorzaken. Hij experimenteerde met lichaamskussens en paste de hoofdkussens van zijn patiënten aan met een elektrisch broodmes. Zo ontdekte hij gaandeweg wat de belangrijkste factoren zijn om goed te slapen en zonder klachten weer wakker te worden.

 

Als bewegingswetenschapper zegt hij nu: “Tijdens de slaap moet het lichaam ontspannen. Maar als de nek of de rug gedraaid ligt, is de spanning in de vezels van banden en tussenwervelschijven juist hoger. Hierdoor vermindert de elasticiteit en kan stijfheid en pijn in de rug en de nek ontstaan”.

De stabiele zijligging

De meest voorkomende slaaphouding is op de zij, dat lijkt ons geen probleem. Maar Elkhuizen nuanceert: “Mensen dénken dat ze netjes op de zij liggen, maar in werkelijkheid liggen ze ergens tussen zijligging en buikligging in. Deze houding staat bekend als ‘stabiele zijligging’. Dit gaat gepaard met een draaiing in de wervelkolom en in de nek”.

 

De nek ligt in deze houding ook vaak scheef: de romp draait naar voren en kan dan wat lager liggen dan het hoofd dat op het kussen ligt. De combinatie van draaiing en zijwaartse spanning in de nek kan leiden tot nekpijn én hoofdpijn. Elkhuizen, die onderzoek deed naar ‘hoofdpijn vanuit de nek’ en daarover 3 artikelen publiceerde, zegt daarover: “Vermoedelijk is deze houding verantwoordelijk voor een groot deel van de onbegrepen spanningshoofdpijn”.

slaaphoudingDe beste slaaphouding

Het wordt ons duidelijk wat het probleem is, maar zijn ook benieuwd naar de oplossing. Deze blijkt verrassend logisch te zijn: met een lichaamskussen haal je de draaiing uit de rug en de nek, en met een verstelbaar ergonomisch hoofdkussen zorg je dat het hoofd en de nek optimaal worden ondersteund. Ligwijzer heeft hiervoor het in 8 standen verstelbare Hi4 Deluxe hoofdkussen ontworpen en het in dikte verstelbare Mikoala bodykussen, dat in twee lengtes verkrijgbaar is.

Wetenschappelijk onderzoek

Er zijn twee onderzoeken uitgevoerd naar het effect van beide kussens, o.a. door het UMCG in Groningen. De conclusie is dat de combinatie van beide kussens zorgt voor een aanzienlijke afname van nek-, rug- en hoofdpijn. Ook bleek dat mensen ’s nachts minder vaak wakker worden en dat de slaapkwaliteit verbeterde. Een groot opgezet vervolgonderzoek is in voorbereiding.

Meer informatie

Ga naar Ligwijzer.nl

 

 

ligwijzer

 

 

Reacties

Wij horen graag van u

2 reacties

  1. Reageer maart 04, 20:47 #1 Desy

    Ik kan niet zonder beide kussens. Mijn beste maatjes in bed! Heerlijk slapen zo.

  2. Reageer maart 15, 07:51 #2 Sandra

    Hoi, ik gebruik al jaren een body pillow. Waar ik wel mee zit is dat ik steeds wakker word om te draaien. Ik heb een voorkeur naar één kant, maar heb behalve spataderen ook rugpijn. Daarom wil ik ook op de andere kant draaien. Het grote body pillow krijg ik niet zo snel onder mijn dekbed door.

    Iemand tips?
    Grtz Sandra