Autisme; Een leven lang  niet begrepen worden

Autisme; Een leven lang niet begrepen worden

Ouderen met autisme

Ruim één procent van de bevolking heeft autisme. Ouderen net zo goed als jongeren. Toch is er pas sinds enkele jaren aandacht voor ouderen met autisme. Bij het merendeel van de ouderen met autisme is nooit de diagnose gesteld. Vaak wordt bij hen ten onrechte gedacht aan andere diagnoses zoals borderline of dementie.

autismeDe juiste behandeling

Ook op latere leeftijd kan iemand behoorlijk last krijgen van zijn autisme. Bijvoorbeeld na ingrijpende veranderingen zoals het wegvallen van een geliefde of van werk. Bestaande karaktereigenschappen kunnen dan plotseling worden versterkt: iemand die altijd heel precies was wordt dwangmatig. Somberheid wordt een depressie. Het is dan essentieel dat er in de behandeling rekening wordt gehouden met iemands autisme. ‘Als je als zorgverlener niet weet dat iemand autisme heeft, kun je de plank echt helemaal misslaan’, aldus klinisch psychologe Sylvia Heijnen van de Limburgse ggz-instelling Mondriaan die onlangs een simpele vragenlijst ontwierp waarmee autisme bij ouderen snel kan worden opgespoord. ‘Bijvoorbeeld door in het verpleeghuis groepsactivering op te leggen aan iemand die grote behoefte heeft om veel alleen op zijn kamer te zijn.’

Ontdek de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme)!

De Nederlandse Vereniging biedt mensen met (een vermoeden van) autisme informatie, belangenbehartiging en lotgenotencontact. Sinds 2017 bestaat in Amsterdam bijvoorbeeld het bijzondere pilotproject ‘Maatjes voor ouderen met autisme’ dat al veel mensen uit hun sociale isolement heeft gehaald.

Word lid van de NVA

De Nederlandse Vereniging voor Autisme is dé belangenvereniging voor mensen met autisme en iedereen die zich bij hen betrokken voelt. De vereniging beschikt over een schat aan informatie over autisme waar ook professionals hun voordeel mee kunnen doen. Uw lidmaatschap is van groot belang. Om te kunnen blijven werken aan meer begrip en kansen voor mensen met autisme, hebben we ook uw steun hard nodig. Ga naar www.autisme.nl/lidmaatschap .

Meer informatie?

Meer informatie over autisme (bij ouderen) vindt u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Autisme: www.autisme.nl/senioren of vraag de speciale brochure over ouderen met autisme aan via info@autisme.nl of 030-2299800.

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!