Een levenstestament: goed voorbereid op de toekomst

Een levenstestament: goed voorbereid op de toekomst

In het dagelijks leven staat u er vast niet vaak bij stil. Maar wie kan namens u uw bankzaken regelen als er iets met u gebeurt? En wie mag namens u met de arts overleggen over uw behandeling als u gaat dementeren? In een levenstestament kunt u dit alles vast laten leggen. Wel zo prettig voor uzelf én de mensen die u het meest dierbaar zijn!

Wat is een levenstestament?

Het levenstestament is een notariële volmacht waarin u bepaalt wie uw financiële zaken regelt of medische belangen behartigt als u zelf niet meer wilsbekwaam bent. Bijvoorbeeld omdat u een ongeval krijgt of gaat dementeren. U wijst een zakelijke gevolmachtigde aan die bijvoorbeeld uw bankzaken beheert of uw woning kan verkopen. Een medische gevolmachtigde kan bijvoorbeeld uw medisch dossier inzien en met de arts overleggen over de behandeling. Ook kunt u uw medische wensen vastleggen, bijvoorbeeld een behandelverbod of een euthanasieverklaring. Medische wensen kunt u overigens ook direct bij de huisarts neerleggen, dat is ook rechtsgeldig.

levenstestamentWaarom is het nodig?

Uw partner of kind is niet automatisch bevoegd om u te vertegenwoordigen. Ook niet als u getrouwd bent of een langstlevendentestament heeft . Als u geen levenstestament heeft, kan uw partner bijvoorbeeld niet uw gezamenlijke koophuis verkopen als u niet meer wilsbekwaam bent. Als u geen notarieel levenstestament heeft ondertekend, moet de rechter beslissen wie namens u mag handelen.

Belangrijke tips

• Een levenstestament is redelijk standaard en kan ook goed via internet worden aangevraagd. Als dat bij u past, kan dit bovendien een stuk voordeliger zijn. Vergelijkt u de verschillende aanbieders en leest u vooral ook de klantreviews.
• Wees op tijd! Bij beginnende dementie of een plotseling ongeluk bent u te laat of kost het veel meer moeite om een levenstestament te regelen. Als u het toch wilt regelen, regelt u het dan het liefst op tijd.
• Zorg ervoor dat uw naasten weten dat u een levenstestament heeft en waar zij dit kunnen vinden.

 

U regelt een levenstestament bij een notaris of online bij bijvoorbeeld: www.NuNotariaat.nl

levenstestamentVraag gratis het boekje ‘Zo regel ik mijn testament’ aan

Wilt u zich ook voorbereiden op het regelen van uw testament? Vraag dan het gratis boekje ‘Zo regel ik mijn testament’ aan. Hiermee kunt u stap voor stap nadenken over uw testament en bent u goed voorbereid op een bezoek aan de notaris. Vraag het bewaarboekje gratis aan op ouderenfonds.nl/nalaten of via de antwoordkaart in dit magazine.

 

 

 

nationaal-ouderenfonds

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!