Een mooie route langs de Linge door de Betuwe

Een mooie route langs de Linge door de Betuwe

Denk je aan de Betuwe, dan denk je aan bloesem en kersen. En de Linge roept beelden op van lieflijke landschappen. Met deze route van ca. 40 km. voor auto of fiets, ontdek je dat Linge en Betuwe nog veel meer te bieden hebben. Het hele jaar door. Watersport bijvoorbeeld, glaskunst, forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, molens, Linge-vaartochten, etc. En dat alleen al langs het stukje Linge van Geldermalsen naar Spijk bij Gorinchem…

 

We beginnen de route in Geldermalsen, hét Fruitdorp aan de Linge. (Gratis parkeren: Kostverlorenkade). Even bijkomen van de rit op een terras aan het Marktplein of de benen strekken met een wandeling langs de Linge in het Lingepark of de Heemtuin.

 

Vanuit Geldermalsen ga je de Lingebrug over en linksaf via Buurmalsen naar Tricht. Als je de dijk blijft volgen, kom je na zo’n 6 km. vanzelf bij De Hoenderik, Daar kun je fruit plukken en ook lunchen, bij goed weer in de boomgaard.

 

Over de (voor auto’s afgesloten; omleiding aangegeven) fameuze Appeldijk rijd je vervolgens via de Stapelbakker op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt naar Camping Betuwestrand in Beesd. Daar kun je zwemmen, waterskiën én natuurlijk ook kamperen. Nabijgelegen kampeeropties zijn De Rotonde in Enspijk of de intieme boomgaardcamping De Pit in Rumpt. Rijdt je bij Betuwestrand verder langs het spoor, dan kom je bij Uilen- en Dierenpark De Paay. Kleinschalig en een leuke stop voor kinderen. Ga je vóór Betuwestrand linksaf dan kom je na ca. 1 km. op de markt van Beesd. Vlakbij, op Middenstraat 8, vind je de eeuwenoude uitspanning De Notenboom. Je bent van harte welkom in de tuin en bij regen hebben ze een overdekte plek voor je. Ga – als die draait – ook even langs bij Molen De Vrijheid, pal aan de Linge. Zo’n enthousiaste molenaar vind je nergens. In de Voorstraat in Beesd lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Ooit was Abraham Kuyper dominee in de kerk met de stompe toren.

 

In de Voorstraat in Beesd lijkt de tijd stil te hebben gestaan.

 

Ga vanuit Beesd de Lingebrug over naar Rumpt en volg de Linge vanaf daar over achtereenvolgens Dorpsdijk, Molendijk en -vanaf Gellicum – Lingedijk. Na ca. 8 km. ben je in Asperen. Even voorbij Gellicum ligt GeoFort, een speelparadijs voor jong en oud, met leerzame spellen over plaatsbepaling op aarde. (Gratis toegang met Museumkaart en in 3D-café). Kunstfort Asperen, een ander fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, ligt verderop aan de Linge. Van oktober tot april is, vanwege in het fort overwinterende vleermuizen, alleen de Taveerne open. De overige tijd kun je zowel het fort als de kunsttentoonstellingen daar bezoeken.

 

Nu is Leerdam aan de beurt, met onder meer Grote Kerk, Hofje van Aerden, het wereldvermaarde Nationale Glasmuseum en de glasblazerij. Met Rederij Leerdam kun je op de Linge varen. Zij kunnen je ook vertellen waar je kano’s of fluisterboten kunt huren.

 

Vlakbij Leerdam ligt een onterecht vergeten parel aan de Linge: het dorpje Heukelum, met gelijknamig kasteel. De laatste 7 km van de route gaan vanuit Heukelum over dijken langs de Linge naar Spijk. Automobilisten kunnen vanaf Spijk naar de A15. Fietsers kunnen in Arkel de Arriva-trein nemen. In die trein mag je fiets gratis mee.

Meer leuks ontdekken?

Kijk op www.lingestreek.nl en www.betuweroutes.nl.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!