Op bezoek bij drie natuurbegraafplaatsen in Noord-Nederland

Op bezoek bij drie natuurbegraafplaatsen in Noord-Nederland

Begraven in de vrije natuur, onder een boom, in een open plek in het bos of in de nabijheid van water. Het kan op een natuurbegraafplaats. De natuurbegraafplaats en het graf worden op een ecologische, milieuvriendelijke wijze onderhouden. Het is een informele plaats waar zowel mens, dier als plant voordeel bij heeft. Zou natuurbegraven iets voor u zijn? Voor een kennismaking en impressie nemen wij u mee naar twee natuurbegraafplaatsen in Friesland en een natuurbegraafplaats in de provincie Groningen.

 

“Een laatste rustplaats in de natuur, op een plek die bij u of uw dierbare past in een passend decor van de veranderende seizoenen. Dat is natuurbegraven in een notendop.”

Hand in hand met de natuur

Natuurbegraven is voor een groeiende groep mensen die ook na hun dood willen bijdragen aan meer natuur. Op de natuurbegraafplaatsen zijn geen rijen en grafstenen te vinden. U heeft de vrijheid om een plek uit te kiezen en te reserveren in de natuur. De natuurgraven liggen op geruime afstand van elkaar. Op alle locaties is een ceremoniële ruimte in de buitenlucht waar u de mogelijkheid heeft voor een unieke bijeenkomsten voorafgaand aan het afscheid en ter afsluiting van de begrafenis. Vervolgens kan de overledene (bijvoorbeeld) op een loopkoets naar zijn of haar laatste rustplaats worden gebracht door de nabestaanden.

 

De uitgangspunten van het begraven in de natuur zijn het gebruik van volledig afbreekbare materialen voor de kist, wade of urn. Een natuurlijk en bescheiden grafmonument past hierbij, zoals een boomschijf of een zwerfkei. U kunt voor of na de begrafenis op een open plek een inheemse boom naar keuze laten planten bij het graf. Of een boomstam of bankje als gedenkteken laten plaatsen waarop u kunt bezinnen in alle rust.

 

De kosten voor een natuurgraf zijn eenmalig en aanzienlijk lager dan voor een reguliere begraafplaats. De invulling van een uitvaart is heel persoonlijk en op voorhand bespreekbaar. Bij leven al een mooie plek kiezen om begraven te worden, hoort daarbij.

natuurbegraafplaatsNatuurbegraafplaats Bremer Wildernis

Sondel, Friesland
Natuurbegraafplaats Bremer Wildernis ligt aan de noordzijde van het oude woud De Bremer Wildernis in Sondel, gesitueerd tussen Balk en Lemmer. Het streekdorp Sondel ligt op de zuidelijke zandrug van Gaasterlân, niet ver van natuurgebied De Sondeler Leijen. De natuurbegraafplaats onderscheidt zich door het sobere karakter van de voorzieningen. Hier geen pracht en praal, maar pure natuur.

 

De natuurbegraafplaats is gesitueerd op een voormalige robiniaplantage, dat in de 19e eeuw als productiebos is aangelegd. Het productiebos is omgevormd tot nieuw natuurgebied. Homogene, gelijkvormige en niet-inheemse aan-plantingen maken nu plaats voor meer gevarieerde vegetatie met overwegend inheemse soorten. Er is sprake van een afwisseling van bomen, heesters en een rijke bosvloer. Op sommige plekken is er openheid en krijgt de zon meer invloed. Zo draagt natuurbegraven bij aan de bescherming en het behoud van dit nieuwe natuurgebied dat steeds gevarieerder en fraaier zal worden naarmate de tijd verstrijkt, omdat het bos van binnenuit wordt vernieuwd.

 

Meer informatie vindt u op: www.natuurbegraafplaatsbremerwildernis.nl. Heeft u vragen of wilt u direct een afspraak maken voor een vrijblijvende rondleiding? U kunt contact opnemen met Ab via 06 5040 6467.

 

Natuurbegraafplaats Fryslân

Nieuwehorne, Friesland
De eerste natuurbegraafplaats van Friesland bevindt zich aan de Achtste Wijk tussen Nieuwehorne en Bontebok. Natuurbegraafplaats Fryslân ligt in een gevarieerd coulisselandschap met graslanden, boomwallen, akkers en vele kleine bosjes. In het bosgebied is een wandelpadenstelsel aangelegd met rust- en picknickbanken. Dagelijks wandelen mensen over de natuurbegraafplaats. Zij vinden er de rust en de intimiteit van de natuur en kunnen zo even alleen zijn met hun gedachten. De plechtigheid kan plaatsvinden in de boerenkapschuur, waar u in alle rust afscheid kunt nemen van een dierbare overledene.

 

“Een natuurgraf is eeuwigdurend, graven worden niet geruimd.”

 

De richtlijnen voor natuurbegraven en de mate van onderhoud van het gebied dragen er aan bij dat de natuur hier kan floreren. De das is een bijzondere inwoner waar wij graag rekening mee houden. Binnen het natuurgebied zijn namelijk een hoofdburcht, twee bijburchten en wissels van de das aanwezig. Soms worden schapen ingezet om het terrein te begrazen, waardoor er nog meer variatie ontstaat in het natuurgebied.

 

Meer informatie vindt u op: www.natuurbegraafplaatsfriesland.nl. Heeft u vragen of wilt u direct een afspraak maken voor een vrijblijvende rondleiding?
U kunt contact opnemen met Nicole via 06 3730 4804.

natuurbegraafplaatsNatuurbegraafplaats Reiderwolde

Winschoten en Blauwestad, provincie Groningen
De natuurbegraafplaats ligt in het natuurgebied van Reiderwolde, het groene hart van Blauwestad. Het natuurgebied kenmerkt zich door bossen, struweelranden, graslanden en kikkerpoelen. Midden in de natuur, omgeven door rustgevende flora en fauna, is het een geweldige plek om te worden begraven. Het is ook een plek voor de eeuwigheid. Zonder tijdslimiet en zonder onderhoudsplicht. Dat is rustgevend voor uzelf en voor uw nabestaanden. De ongekende rust helpt bij de rouwverwerking. Natuurbegraafplaats Reiderwolde is er voor iedereen, ongeacht je religieuze overtuiging.
“Met natuurbegraven wordt de overledene één met de natuur.”

 

Het natuurgebied is ingericht met wandelpaden, rust- en picknickbanken. Aan de voet van de uitkijkheuvel ligt een openluchttheater, geschikt voor een plechtigheid voor of na een natuurbegrafenis. De ligging, omsloten door water in verbinding met het Oldambtmeer en vaarroutes, maakt een uitvaart per boot mogelijk. In Reiderwolde kunt u met een boot aanleggen om dierbaren naar hun laatste rustplaats te brengen. Dit is de enige natuurbegraafplaats in Nederland waar dit kan.

 

Meer informatie vindt u op: www.natuurbegraafplaatsreiderwolde.nl. Heeft u vragen of wilt u direct een afspraak maken voor een vrijblijvende rondleiding?
U kunt contact opnemen met Trudy via 06 4099 7008.

Vrijblijvende rondleiding?

Wilt u zelf ook een van de natuurbegraafplaatsen bezoeken? U bent van harte welkom voor een vrijblijvende rondleiding waarbij u al uw vragen kunt stellen en een plek kunt reserveren. Het staat u uiteraard ook vrij om op eigen gelegenheid een wandeling te maken in een van de natuurgebieden. U kunt een gratis brochure aanvragen via de websites van de natuurbegraafplaatsen.

 

Meer informatie vindt u ook op: https://natuurbegraven.nl

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!