Een rustgevende gedachte

Een rustgevende gedachte

Na uw overlijden moeten veel zaken uitgezocht en geregeld worden, zoals de uitvaart en de afwikkeling van uw nalatenschap. U wilt natuurlijk graag dat dit gebeurt, zoals u dat wenst. Het is daarom verstandig om bij het opmaken van uw testament direct ook een executeur aan te wijzen. Iemand die weet wat ú wilt en die de deskundigheid heeft alles volgens uw wensen uit te voeren.

 

Bij het kiezen van een executeur, is het belangrijk om met onderstaande zaken rekening te houden.

Emoties

Vaak wordt na een overlijden een nabestaande als executeur aangewezen. Voor de nabestaanden kan het executeurschap erg belastend zijn. Na een overlijden zijn zij vaak bezig met het verwerken van het verlies en willen ze niet direct belast worden met de zakelijke kant van de uitvaart en de afwikkeling van de nalatenschap. Bovendien is het voor een direct familielid, die ook belanghebbende is, vaak lastig neutraal en objectief te handelen.

Leeftijd

Als de executeur al op leeftijd is, is de vraag of deze over enkele jaren de taken nog kan uitvoeren. Als de executeur nog jong is, is de vraag of deze de werkzaamheden kan combineren met een drukke baan.

seniorenwijzer_herfst_2014_afbeelding_4Deskundigheid

Een zorgvuldige afhandeling van de diverse zaken rond een overlijden vraagt om de nodige juridische en financiële kennis. Daarom is het verstandig te kiezen voor een executeur, die dit beroepsmatig doet.

Kosten

Als er in het testament niets is vastgelegd over de beloning voor de executeur, wordt de wettelijke norm van 1% van de nalatenschap gehanteerd. Professionele executeurs rekenen meestal een uurtarief. Ook de notaris kan worden aangewezen als executeur, maar dit is dikwijls een kostbare zaak. En deze kosten worden betaald uit de nalatenschap, waardoor uw erfgenamen dus minder krijgen.

Kies voor de kennis en ervaring van Centrum Nalatenschappen

U kunt Centrum Nalatenschappen aanwijzen als executeur. Vertrouwt u de afwikkeling van uw nalatenschap aan ons toe, dan bent u er zeker van dat uw uitvaart wordt geregeld en dat allerlei praktische zaken professioneel worden afgehandeld. Centrum Nalatenschappen regelt alles met betrekking tot het executeurschap. U kunt denken aan het leegruimen van uw woning, het vernietigen van persoonlijke papieren, het opzeggen van abonnementen, het betalen van lopende rekeningen, maar ook het zoeken van een goed tehuis voor uw huisdier. Wij nemen contact op met de erfgenamen en maken een overzicht van alle tegoeden en schulden in de nalatenschap. Verder zorgen wij ervoor dat de schulden worden voldaan, die na uw overlijden ontstaan. Zoals de (meer)kosten van uw uitvaart en makelaarskosten bij de eventuele verkoop van uw woning. Het verzorgen van de aangifte van de erfbelasting en de laatste inkomstenbelasting behoort eveneens tot ons takenpakket. En voordat tot de uiteindelijke verdeling van uw nalatenschap wordt overgegaan, legt Centrum Nalatenschappen rekening en verantwoording af aan de erfgenamen van alle inkomsten en uitgaven. Voor de werkzaamheden die wij verrichten tijdens uw leven, worden geen kosten in rekening gebracht. Centrum Nalatenschappen werkt op basis van een uurtarief en rekent pas kosten na het overlijden.

Een goed gesprek

Mocht u interesse hebben om Centrum Nalatenschappen tot professioneel executeur te benoemen, dan bewandelen wij de volgende weg:
• We maken met u een afspraak voor een vrijblijvend gesprek bij u thuis om de mogelijkheden voor uw persoonlijke situatie te bespreken. Daarbij ontvangt u gratis onze Vragenlijst Nalatenschappen, waarin u alle informatie omtrent uw nalatenschap overzichtelijk bij elkaar kunt zetten.
• Op basis van dit gesprek zetten wij voor u op schrift wat besproken is, hoe wij u van dienst kunnen zijn en wat de vervolgstappen zijn.
• Als alles naar wens is en u akkoord bent, kunt u een afspraak maken met uw notaris om het testament te laten opmaken of aan te passen. Alles in één keer goed geregeld, wel zo’n rustgevende gedachte!

Meer informatie

Als u geïnteresseerd bent in de mogelijkheden die wij bieden om op te treden als executeur, vult u dan de antwoordkaart in en stuur deze naar ons toe (een postzegel is niet nodig). Wij nemen dan spoedig contact met u op.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!