

Een stoornis in de handfunctie?
Met drie zenuwen, meer dan 20 botten en talloze gewrichten, spieren en pezen behoren de hand en pols tot de meest complexe onderdelen van het menselijk lichaam. De hand- en polsfunctie verdienen daarom een gespecialiseerde behandeling.
door: MSc. Ivo Govaarts, Handtherapeut, Algemeen fysiotherapeut en Bewegingswetenschapper
Wat is handtherapie?
Handtherapie houdt zich bezig met het behandelen van problemen van spieren, pezen, banden, gewrichten, zenuwen en huid van de hand en pols. De eisen, die aan de hand- en polsfunctie worden gesteld, verschillen per individu. Een bouwvakker, concertpianist, kunstschilder of kapper stellen immers allemaal verschillende eisen aan de functie van hun handen. Een stoornis in de handfuctie is dan vrijwel altijd direct van invloed op het dagelijks functioneren op gebied van werk, hobby en dagelijkse bezigheden. De handtherapeut kan met behulp van zijn specifieke kennis met de kern van het probleem aan de slag.
Wat doet de handtherapeut
De handtherapeut richt zich op het verbeteren van de voorwaarden voor beweging, het zorgen voor een goed genezingsproces en het verbeteren van de hand-en polsfunctie. Hij beschikt over specifieke kennis van hand en pols gerelateerde aandoeningen en ziektebeelden. U kunt hierbij denken aan wondgenezing en spalktherapie om uw hand rust te geven of te corrigeren. Training van specifieke vaardigheden, advisering over ondersteunende hulp-middelen behoren eveneens tot het arsenaal van de handtherapeut. In het gehele traject heeft de handtherapeut een motiverende en coachende rol om de cliënt te begeleiden.
Wanneer behandelen?
De behandeling na een acuut letsel of na chirurgisch ingrijpen start zo snel mogelijk. De aandacht ligt in eerste instantie op het gebied van weefselherstel, de bescherming van geopereerde of beschadigde structuren en de uitleg over de belastbaarheid van uw hand. In een latere fase zal de handtherapeut zich richten op de problemen in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten van de cliënt.
Therapie bij (blijvende) beperking door een handletsel of –aandoening is meer gericht op het gebruik van de handen in het dagelijks leven. Er wordt dan vooral ook gekeken naar het handelen tijdens werk, uitvoer van hobby’s en wat daar de problemen bij zijn. Door het meten van beperkingen in de dagelijkse activiteiten en de problemen die hierdoor ontstaan, krijgen de cliënt en de handtherapeut een goed inzicht in de klachten. Op basis hiervan kan de handtherapeut de cliënt informeren over de behandelopties en wordt er samen met de cliënt gekozen voor een passende behandeling
Welke aandoeningen behandelen?
De klachten van hand en/of pols als gevolg van onder andere:
– artrose
– reumatische artritis
– breuken van vingers en/of pols
– peesletsels en peesontstekingen (trigger finger, ziekte van de Quervain)
– zenuwletsel of compressie (carpaal tunnel klachten)
– bandletsel (verstuiking/verzwikking vingers/duim of pols)
– overbelasting
– hypermobiliteit
– aangeboren aandoeningen
– littekenvorming na brandwonden
– CANS
De handtherapeuten staan garant voor kwaliteit van zorg. Zij staan geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici en als gecertificeerd handtherapeut Nederland, een kwaliteitswaarborg die verbonden is aan de beroepsvereniging.