Een teek?  Pak hem beet!

Een teek? Pak hem beet!

Steeds vaker lopen mensen een tekenbeet op. Jaarlijks hebben we in Nederland met 1,3 miljoen tekenbeten te maken en alhoewel de kans klein is, kun je de ziekte van Lyme of andere ziektes krijgen na een tekenbeet. Het is daarom belangrijk na elk bezoek aan het bos, park of de duinen, maar ook na het tuinieren goed op tekenbeten te letten.

Wat zijn teken en waar bevinden ze zich?

Wie graag recreëert in een groene omgeving zoals bos, duin, park of tuin, kan er niet om heen: een tekenbeet loop je zo op. Door een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme oplopen. Om die reden is het belangrijk jezelf regelmatig op tekenbeten controleren. Heeft een teek je gebeten? Verwijder dan zo snel mogelijk de teek en let op ziekteverschijnselen.

 

Teken zijn kleine platte spinachtige diertjes. Je komt ze vooral tegen in het bos, de duinen en soms ook in parken en tuinen. Teken zitten vooral op plekken waar de bodem bedekt is met hoog gras en een laag verterende bladeren of mos. Vanuit deze plekken stappen ze over op passerende dieren of mensen. Een bekende misvatting is overigens dat teken zich uit bomen laten vallen. Dat gebeurt niet.

 

Een teek die zich net heeft vastgebeten is erg klein (niet groter dan 3 millimeter), donker gekleurd, plat, en is heel moeilijk dood te drukken. Pas na een paar dagen begint de teek op te zwellen.

 

Teken gaan aan de wandel over hun “prooi”. De teek kan mensen overal op de huid bijten, maar geeft de voorkeur aan liezen, knieholtes, oksels, de bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

Let op voor teken in je kleding

Niet alle teken bijten zich direct vast. Teken kunnen ook in je kleding blijven zitten voor ze zich in je huid vastbijten. Het is daarom ook belangrijk om je kleding te controleren als u in het groen bent geweest. Zitten er teken in je kleding? Was deze dan ten minste 30 minuten op 60 graden of stop ze in de droger. Daarnaast geldt ook dat teken vaak niet alleen zijn. Vind je een teek op je lichaam? Zoek dan nog verder of er misschien nog meer teken aanwezig zijn..

Ik ben gebeten door een teek. Wat nu?

– Verwijder de teek zo snel mogelijk. Dit is het allerbelangrijkste!
– Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen om de teek te verwijderen. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast, bij voorkeur met een puntig pincet of een speciale tekenverwijderaar (lees altijd de gebruiksaanwijzing van het product goed door). Trek de teek er langzaam uit. Ontsmet het wondje als de teek verwijderd is.
– Noteer en onthoud de datum waarop u bent gebeten, maar eventueel een foto van de plek waar je bent gebeten. Je kunt de tekenbeet ook melden op www.tekenradar.nl om bij te dragen naar onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme.
– Houd daarna (tot drie maanden na de beet) de huid rondom de beet in de gaten.
– Krijg je klachten na een tekenbeet, ga dan naar de huisarts.

Naar de huisarts?

Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Ongeveer 1 op de 5 teken is besmet met de lyme-bacterie. Van alle mensen met een tekenbeet, krijgt ongeveer 1 op de 50 een rode verkleuring van de huid. Eén op de 500 mensen met een tekenbeet krijgt een ernstigere vorm van de ziekte van Lyme.

Klachten

Krijg je klachten? Ga naar de huisarts en meld dat je door een teek gebeten bent. Het ziektebeeld van de ziekte van Lyme is wisselend. Niet iedereen krijgt dezelfde klachten. Klachten die passen bij een vroeg stadium van de ziekte van Lyme zijn:
• Een rode verkleuring van de huid, die langzaam groter wordt. De verkleuring kan de vorm van een ring aannemen, maar ook andere vormen zijn mogelijk. Een vlek verschijnt binnen drie maanden na de tekenbeet.
• Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste drie maanden.

 

Als de ziekte van Lyme niet behandeld wordt, kan dit later leiden tot gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten. Deze latere stadia zijn te behandelen met antibiotica, maar er kan wel al schade zijn ontstaan door de ontsteking.

 

Twijfel je over de huidverkleuring? Kijk dan op www.rivm.nl/lyme of www.tekenradar.nl voor voorbeelden. Op deze sites kun je ook terecht voor meer informatie over teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme. Het RIVM heeft ook een app (voor iOS of Android) beschikbaar boordevol informatie over teken en de ziekte van Lyme: Tekenbeet. Hierin kun je ook instellen dat herinnerd wilt worden om te controleren en is actuele informatie over de activiteit van teken beschikbaar die geleverd wordt via de tekenradar.

 

Krijg je een antibioticakuur voorgeschreven omdat je een rode ring of vlek of andere vorm van de ziekte van Lyme hebt, dan kun je meedoen met onderzoek naar de ziekte en het verloop. Hun gezondheid wordt een jaar lang gevolgd. Meld je aan via www.tekenradar.nl of via de huisarts.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!