Een telefoontje van de Zilverlijn doorbreekt mijn week

Een telefoontje van de Zilverlijn doorbreekt mijn week

Niemand vindt het leuk om alleen te zijn en weinig aanspraak te hebben. Als je niemand spreekt duren de dagen eindeloos. Dit geldt ook voor Joke van der Klauw (85). “Je zit de hele dag alleen. Ik heb hier geen vrienden en mijn kinderen wonen ver weg en dat is wel eens moeilijk. Je hoort je eigen stem soms niet meer. Ik heb nou de Zilverlijn en die doorbreekt mijn week, want dan hoor je toch een stem praten aan de andere kant van de lijn”. Er zijn nogal wat ouderen, zoals Joke die weinig tot geen sociaal contact hebben: meer dan een miljoen 65-plussers is regelmatig eenzaam. Een wekelijks telefoontje biedt uitkomst.

 

Het Nationaal Ouderenfonds startte in 2015 met de Zilverlijn, een belservice voor ouderen. Ouderen die meer aanspraak willen hebben krijgen elke week een telefoontje van een van de enthousiaste vrijwilligers. “Het is heel gezellig om met de vrijwilligers te kletsen. Het zijn zulke lieve mensen. De gesprekken gaan over van alles en nog wat. En ik ben ook altijd nieuwsgierig naar de ander. Hoe hun leven eruit ziet,” vertelt de 91-jarige Annie Zomerdijk uit Nieuwegein. De Zilverlijn wil de stilte, die veel ouderen ervaren, doorbreken.


desiree-dorleijn

Annie Zomerdijk

 

“We brengen de zon naar binnen,” zegt Babs Bergs, coördinator bij het Nationaal Ouderenfonds. “Met een simpel telefoontje kunnen we een groot verschil maken. Veel ouderen vertellen aan de telefoon hoe fijn ze het vinden weer even met iemand te kunnen praten. Dat stemt mij zo positief. Als we de eenzaamheid terug kunnen dringen, gaan we de strijd aan met een heleboel nare dingen als neerslachtigheid, depressie en een afnemend immuunsysteem.”

 

Het Nationaal Ouderenfonds roept alle ouderen die meer contact willen op zich aan te melden voor de Zilverlijn. Babs Bergs: “Aanmelden is gratis, de gesprekken zijn vertrouwelijk en vrijblijvend. Onze vrijwilligers zijn enthousiast, geïnteresseerd en hebben voor iedereen een luisterend oor.” Aanmelden kan via 0900 – 60 80 100 (lokaal tarief) of www.ouderenfonds.nl/zilverlijn.

 

Mevrouw Nemmers (82):‘’Uit de Zilverlijn-gesprekken put ik veel kracht. Heerlijk vind ik het om even met iemand te kletsen. Het is heel bijzonder en fijn dat het Nationaal Ouderenfonds de Zilverlijn is gestart.’’

 

De Zilverlijn wordt mede mogelijk gemaakt door het KPN Mooiste Contact Fonds en de VriendenLoterij.

 

 

nationaal-ouderenfonds

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!