Een week van je leven op landgoed Les Vaux in Frankrijk

Een week van je leven op landgoed Les Vaux in Frankrijk

‘Les Vaux, je gaat er vol verwachting naartoe en hoopt dat het je brengt wat je ervan verwacht. Vanaf het moment dat ik uit de auto stapte voelde ik me thuiskomen. Overal die stille attenties, zoveel liefde en zorg uitstralend. Een heerlijke plek’.

 

Vanaf 1998 organiseren Elly de Bruin en Jan Ligthart weken voor mensen met kanker, eventueel met hun partners, in Frankrijk. Het doel van deze weken is mensen met kanker te helpen bij de emotionele verwerking van kanker, opdat hun leven niet meer uitsluitend gericht is op wat niet meer kan, maar ook op wat nog wel mogelijk is.

les vauxEmotionele gevolgen van kanker

Ruim één op de drie Nederlanders, waarvan 60 % ouder dan 65 jaar, krijgt in zijn of haar leven kanker. Een schrikbarende hoeveelheid. Wat opvalt is hoe ingrijpend het is om de ziekte kanker te hebben, zelfs als de vooruitzichten redelijk goed zijn. Want naast de gevolgen van de ziekte en de behandelingen blijft altijd de angst dat het terugkomt. Ook voor ouderen is het moeilijk door te leven met het besef dat je leven misschien veel korter is dan je dacht.

 

Kanker betekent verlies: verlies van een gezond, heel lichaam, verlies van een ‘oneindig’ leven en soms verlies van werk of relaties. Na de eerste schok en het ondergaan van ingrijpende behandelingen is het moeilijk met deze verliezen te leren leven. De ‘oude’ manier van leven past niet meer. Dat betekent dat vrijwel iedereen door een diep dal gaat, ook al is dat niet altijd te zien. Een deel van de patiënten is in staat om, vaak met de hulp van hun naasten, na verloop van tijd weer een nieuw evenwicht te vinden. Een ander deel heeft daar meer moeite mee en vindt baat bij professionele hulp.

Een centrum in een mooie omgeving

Les Vaux is gevestigd in een mooi, sfeervol huis in een prachtig landschap in midden-Frankrijk. Er heerst rust. Het klimaat is zo dat er veelal buiten geleefd kan worden. Elke ochtend is er yoga, gevolgd door een gevarieerd programma. Er zijn groepsgesprekken met onderwerpen door de deelnemers zelf gekozen, zoals: ‘welke plannen heb je nog?’, ‘wat wil je veranderen in je relatie of met de mensen om je heen?’, ‘hoe kijk je tegen de naderende dood aan?’ Verder is er massage, creatieve therapie en wandelen en zwemmen in de prachtige omgeving.
Er zijn vijf begeleiders, inclusief de kok die gezonde en heerlijke maaltijden op tafel brengt. De gasten worden in alle opzichten liefdevol verzorgd en verwend. Er wordt alles gedaan om hen het gevoel te geven van ‘thuis’.

Kosten

Een week in Les Vaux wordt voor een deel vergoed door de ziektekostenverzekering. Er is een eigen bijdrage voor eten, drinken en slapen van €350,=. Je kunt met eigen vervoer naar Les Vaux komen, maar je kan ook meerijden met de Les Vaux bus. Een retour kost dan €150,=.

Meer informatie

Informatie over Les Vaux is te vinden op www.lesvaux.nl. Mailen, info@lesvaux.nl of bellen, 0294 284 482, kan ook.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!