Eenzaamheid doorbreken  met hulp van technologie

Eenzaamheid doorbreken met hulp van technologie

Vanwege het coronavirus ontvangen ouderen nog maar weinig bezoek. Hoe houd je, ondanks de corona-maatregelen, toch contact met je ouders of (klein)kinderen? Technologie kan uitkomst bieden.

 

De coronamaatregelen verkleinen de leefwereld van mensen, en dat werkt eenzaamheid in de hand. Veel ouderen missen hun sociale contacten en de activiteiten waar ze normaal gesproken naartoe gaan.

 

Om eenzaamheid tegen te gaan is contact met elkaar houden heel belangrijk. Maar hoe doe je dat als je niet bij iemand op bezoek kan of durft te gaan? Technologie kan daarbij helpen. In dit artikel lichten we een paar slimme ICT-oplossingen uit die contact op afstand mogelijk maken.

De seniorentablet van UwCompaan

De Compaan is een speciale tablet voor ouderen die geen digitale ervaring hebben, maar wel graag deel uit willen maken van de digitale wereld. Een foto of filmpje ontvangen, een berichtje schrijven of beeldbellen? Met de Compaan kan dat op een eenvoudige manier.

 

eenzaamheidCompaan is er in twee varianten: de Compacte Compaan, voor ouderen die wat meer digitaal vaardig zijn, en de Klassieke Compaan, voor senioren die weinig of geen ervaring hebben met de digitale wereld.

 

Voor mantelzorgers biedt de Compaan faciliteiten die zorg op afstand nog makkelijker maken. Via Compaan kan ingevoerd worden wanneer medicijnen moeten worden opgenomen. En met de ‘check-in’ kan je op afstand in de gaten houden of het goed gaat met iemand.

 

Meer informatie: www.uwcompaan.nl

123Familie beeldbel-app

Ook met de 123Familie-app kunnen senioren zonder digitale vaardigheden eenvoudig beeldbellen met familie en naasten. Dit kan in tegenstellig tot de Compaan gewoon op een eigen tablet of telefoon. De app is zo ontworpen dat het homescherm van een telefoon of tablet wordt overschreven, zodat ‘verdwalen’ in alle opties en functies niet meer kan.

 

De 123 Familie app is gratis beschikbaar voor Android en te downloaden in de Google Play Store. Naast de app is er ook een standaard met een speciale lens ontwikkeld. Met deze lens zie je de ruimte om de beller heen.

 

Meer informatie: www.123familie.nl

Virtuele assistent Anne

Ten slotte helpt ook virtuele assistent Anne om contact te houden. Maar ze is meer dan dat: Anne is een maatje, een avatar met gezichtsuitdrukkingen. Gebruikers kunnen tegen haar praten. Anne luistert, reageert en helpt herinneren. Zij geeft de regie terug over het leven.

 

Ouderen kunnen met Anne videobellen, maar de virtuele assistent heeft nog meer functies. Ze herinnert aan afspraken en aan het innemen van uw medicijnen. Via een beveiligde website kunnen de naasten ook teksten in Anne invoegen die zij zal uitspreken.

 

Meer informatie: www.anne4care.nl

Nog meer oplossingen?

Naast deze drie beeldbeloplossingen is er nog veel meer slimme technologie die helpt om plezierig en vitaal oud te worden. Meer informatie daarover vind je op www.aalmagazine.nl

 

Daarnaast staan in februari een maand lang e-healthoplossingen centraal tijdens de Slimme Zorg Estafette. Weten wat er in uw regio plaatsvindt? Kijk voor meer informatie op: www.slimmezorgestafette.nl

 

De oplossingen uit dit artikel zijn mede gefinancierd vanuit de overheid in het ZonMw-programma Active & Assisted Living. Voor meer informatie: www.zonmw.nl/aal

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie