Eenzaamheid:  praat erover!

Eenzaamheid: praat erover!

Waarom praten over levensvragen belangrijk is – de praktijkervaringen van Wouter Smit, geestelijk verzorger thuis

 

We spreken gemakkelijk over eenzaamheid, maar realiseren ons niet altijd dat er een wereld van verdriet achter schuil gaat. Mijn ervaring met het begeleiden van mensen heeft mij geleerd dat eenzaamheid achter iedere voordeur te vinden is, en dat het erkennen en uiten van gevoelens van eenzaamheid herstellend kan werken.

 

Eenzaamheid verandert en kleurt het leven. Het kan somber en verdrietig maken. Daarom is het niet alleen belangrijk dit bij anderen te signaleren, maar ook tijdig bij uzelf te herkennen.

 

Eenzaamheid kan uiteenlopende vormen en oorzaken hebben. Bij mensen die ik heb ontmoet was dat:
• beëindiging van werk, bijvoorbeeld door ontslag of pensionering
• verlies van een partner, door overlijden of scheiding
• afstand tot de kinderen, door ruzies of geleidelijk
• het afnemen van gezondheid, waardoor ook een sociaal isolement ontstaat
• ernstig ziek zijn en weten dat je gaat overlijden. In deze periode zoeken mensen naar manieren om afscheid te nemen, of ze ervaren dat mensen niet meer op bezoek durven te komen
• het Coronavirus, eventueel met de diagnose long-Covid. Was er eerst nog begrip en aandacht, nu verslapt de aandacht van anderen of is er zelfs afkeuring.

 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden – ik zou er nog veel meer kunnen noemen. De rode draad is steeds weer het uitspreken van verlies en pijn.

 

U bent zeker niet de enige die zich zo voelt. U hoeft zich er dus absoluut niet voor te schamen.

eenzaamheidErken eenzaamheid

Het is goed om te weten dat er mensen zijn die u kunnen helpen, en die graag bij u langskomen. Mensen die begrip hebben voor uw situatie, graag naar uw verhaal luisteren en met u willen praten over eenzaamheid. U bent zeker niet de enige die zich zo voelt. U hoeft zich er dus absoluut niet voor te schamen.

 

Eenzaamheid komt veel voor. Daarom adviseer ik: erken het en het laat het toe. Dit is namelijk de eerste stap bij het inschakelen van hulp. Zo kun je mensen ontmoeten die willen luisteren en met u zoeken naar manieren om met eenzaamheid om te gaan – en misschien wel om te buigen.

Aandacht en tijd voor levensvragen

Eenzaamheid maakt de wereld klein. Zorgen nemen toe en dat geeft weer meer verdriet en pijn. Begint u zich eenzaam te voelen? Dan is mijn advies: neem contact op met professionals die u kunnen helpen, zoals de huisarts, de wijkzorg, of sociaal werk.

 

U kunt ook contact opnemen met een Centrum voor Levensvragen. Daar zitten geestelijk verzorgers zoals ik klaar om naar uw verhaal te luisteren. Waar liggen de zorgen? Waar zijn er kansen? Wij zijn deskundigen op het gebied van levensvragen. We trekken samen met u op en zoeken naar wat belangrijk is, en naar bronnen van kracht en hoop. Nu kan de term geestelijk verkeerd worden opgevat. Het begrip ‘geestelijk’ staat los van kerkelijke of andere overtuigingen – vertaal het maar als ‘mentaal’ of ‘spiritueel’. Wij sluiten altijd aan bij de levensbeschouwing of beleving van de cliënt.

 

Geestelijk verzorgers stellen zich altijd neutraal op en oordelen nooit over situaties. We werken persoonsgericht. Ieder mens is uniek en daar sluiten wij op aan. Onze gesprekken zijn vertrouwelijk. Dat is voor ons de basis om een luisterend oor te bieden. U dient zich absoluut veilig te voelen. Tijdens de gesprekken kunnen wij u helpen bij het achterhalen van vragen en het maken van keuzes en het nemen van beslissingen. Wij zijn geen behandelaars, maar gesprekspartners wanneer het gaat om de diepere vragen van het leven.

 

Samen ontdekken we wat er in een bestaande situatie gedaan kan worden. Daarbij kunnen we suggesties doen, maar de cliënt wordt geactiveerd om zélf in actie te komen. Iedereen voelt zich beter wanneer ze een luisterend oor vinden, aandacht krijgen en ruimte ervaren. Dat doet ieder mens goed. Zo bied ik ruimte aan mensen om hun gevoelens onder ogen te zien en te uiten. Dat werkt vaak al herstellend. Ik heb gemerkt dat dat een eerste doorbraak in de eenzaamheid kan zijn.

 

We trekken samen met u op en zoeken naar wat belangrijk is, en naar bronnen van kracht en hoop.

eenzaamheidDirect contact met een Centrum voor Levensvragen

Wanneer u denkt: dat is ook iets voor mij, of ik heb een naaste die daar baat bij kan hebben, neem dan contact op en bel naar het landelijk nummer: 085 00 43 063

 

De huisarts, de wijkzorg of sociaal werk kan ook een gesprek voor u aanvragen.

Voor wie?

Geestelijke verzorging is er voor iedereen met vragen over het leven, ongeacht levensovertuiging.

Vergoedingen

Het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport vergoedt de consulten voor mensen die thuis wonen van 50 jaar en ouder, en mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten.

Afspraak maken of meer weten?

Ga naar geestelijkeverzorging.nl/thuis of bel het landelijk nummer voor Zingeving en Levensvragen: 085 00 43 063.
Zo kom je in contact met een Centrum voor Levensvragen.

 

Wouter Smit is geestelijk verzorger en werkt o.a. vanuit het Centrum voor Levensvragen Midden-Nederland.

 

Kijk op centravoorlevensvragen.nl voor een centrum bij u in de buurt.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!