Eenzaamheid?

Eenzaamheid?

Naarmate het donkerder wordt en de wintermaanden zich aandienen, is er in de media vaak aandacht voor het fenomeen eenzaamheid. Vooral wanneer december in zicht komt, met al zijn vrolijke feestdagen, lijkt het alsof iedereen zich verheugt op uitbundig plezier. Maar voor velen werpt deze tijd juist een schaduw van eenzaamheid over zich.

 

Wat is hier nu precies van waar? Jeannette Rijks werpt licht op het onderwerp eenzaamheid en de situatie in Nederland. Ze laat ons zien hoe we deze kwestie kunnen begrijpen en vooral wat we eraan kunnen doen.

 

eenzaamheidVoor sommige mensen komt eenzaamheid in december extra hard aan, vooral rond kerst en andere feestdagen. Dat is begrijpelijk, want overal zie je blije, uitbundige gezelschappen in de media, de decemberfilms draaien allemaal om gezellig samenzijn, en de winkels liggen vol met voedsel alsof je een heel weeshuis moet voeden.

 

Dit zijn dagen waarop veel mensen graag bij familie en vrienden willen zijn. Als je dan niemand hebt om deze dagen mee door te brengen, kan dat gevoel van eenzaamheid extra sterk worden. Het is mogelijk om jezelf te beschermen tegen deze gevoelens. Veel mensen doen dat ook. Sommigen zeggen al maanden van tevoren dat ze niet thuis zullen zijn en sluiten zichzelf dagenlang op achter gesloten gordijnen.

 

Anderen beweren dat ze toch nooit echt fan waren van deze feestdagen en dat ze liever thuisblijven om niets te doen. Weer anderen ontsnappen naar een vakantiebestemming om niet geconfronteerd te worden met een leeg huis. Er zijn tal van manieren waarop mensen zich wapenen tegen de uitdagingen van de feestdagen. Is dat een slimme manier van omgaan met eenzaamheid?

 

Laten we eerlijk zijn, niet iedereen zit eenzaam thuis. Uit onderzoek weten we dat een groter aantal ouderen nu een bevredigender leven leidt dan vroeger. Dit is te danken aan een iets groter budget dan een generatie geleden en verbeterde gezondheidszorg. Veel mensen hebben nu meer mogelijkheden dan ouderen vroeger konden dromen. Desondanks, als er sprake is van eenzaamheid, lijkt dit gevoel juist in de feestelijke decembermaand sterker aanwezig.

 

Laten we eerst duidelijk maken wat we verstaan onder eenzaamheid. Eenzaamheid is een signaal van ons lichaam dat aangeeft dat een basisbehoefte, namelijk verbondenheid, niet wordt vervuld. Eenzaamheid is geen kwestie van leeftijd; iedereen kan zich weleens eenzaam voelen. Het wordt een probleem wanneer je hier niets aan kunt doen.

 

De oplossing lijkt simpel: het aangaan en onderhouden van de juiste relaties. Als je af en toe eenzaamheid ervaart, hoef je je geen zorgen te maken. Het is een naar gevoel, maar het hoort nu eenmaal bij het leven. Echter, als je elk jaar opziet tegen de feestdagen, dan is er meer aan de hand. Dan is jouw behoefte aan verbinding niet voldoende vervuld.

 

Misschien voel je je stiekem het hele jaar door eenzaam, net als de helft van alle Nederlanders (!) maar kun je deze gevoelens goed verbergen omdat je jezelf afleidt met allerlei bezigheden. Als dit het geval is, wordt het tijd om eerlijk tegen jezelf te zijn. Alleen als je erkent dat eenzaamheid een probleem voor je is, kun je stappen ondernemen om dit te veranderen. Het is echt zaak te luisteren naar dit signaal en in actie te komen.

 

Eenzaamheid heeft een negatieve invloed op ons brein, wat zich kan uiten in verhoogde stress, aandachts- en geheugenproblemen, slaapstoornissen en een verminderde motivatie. Het is essentieel om deze effecten te herkennen en actie te ondernemen om eenzaamheid te verminderen. Chronische eenzaamheid verandert zelfs de structuur van je brein en maakt je minder sociaal. Je trekt je terug en geniet niet meer van het gezelschap van anderen.

 

Als dit jouw situatie beschrijft, is het hoog tijd om er iets aan te doen. Gelukkig is er hulp beschikbaar. Het kan moeilijk zijn om de eerste stap te zetten, maar zodra je dat doet, zal de rest vaak vanzelf gaan. Je verdient het om je verbonden te voelen en gelukkig te zijn. Aarzel niet om hulp te zoeken bij een eenzaamheidsspecialist in jouw omgeving; zij zijn opgeleid om je te begeleiden met effectieve programma’s om eenzaamheid te overwinnen. Het is de moeite waard om voor jezelf op te komen!

 

Lees meer op www.eenzaamheid.info, doe de gratis online test of zoek hulp.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!