Effectieve maatregelen tegen populaire inbraakmethodes

Effectieve maatregelen tegen populaire inbraakmethodes

Wat kunt u zelf doen om het inbrekers moeilijker te maken?

Flipperen, hengelen en gaatjesboren. Het klinkt als een aantal vrijetijds-activiteiten rondom een speelhal, waterkant of hobbyschuur. Niets is echter minder waar. Al deze termen staan voor methoden van inbraak die inbrekers gebruiken om uw huis binnen te komen. Lilian Tieman, adviseur Woninginbraak bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, vertelt welke manieren populair zijn en welke maatregelen u er tegen kunt nemen.

 

Een inbraak voor 100 procent voorkomen, is volgens Tieman onmogelijk. Maar volgens haar kunnen bewoners zelf wel heel veel doen om diefstal tegen te gaan. “Door deuren consequent op het nachtslot te draaien en de sleutels uit het slot te halen, maak je het inbrekers al een stuk moeilijker.”

inbraak preventie methodesDeur op nachtslot

Bij het flipperen, hengelen en de gaatjesboormethode, wordt stuk voor stuk gebruikgemaakt van het feit dat de bewoner zijn deur niet op slot heeft gedraaid of de sleutels in het slot heeft laten zitten. Bij de eerste methode duwt de inbreker met een stuk plastic – bijvoorbeeld een bankpasje – de sleuf van het slot terug via de kier tussen de deur en de deurpost. Bij het hengelen wordt via de brievenbus de deurklink naar beneden getrokken door middel van een stuk ijzerdraad. De gaatjesboormethode houdt in dat er in de buurt van het slot een gat wordt geboord. Door dit gat kan met een hulpstuk de sleutel worden omgedraaid die de bewoner in het slot heeft laten zitten.

Vervang oude sloten

Een relatief nieuwe manier om een woning binnen te komen, is het zogenaamde cilindertrekken. Bij deze veelvoorkomende inbraakmethode wordt de cilinder van een slot uit de deur getrokken door er een schroef in te draaien en daar mechanische druk op te zetten, hierdoor breekt de cilinder af. Vervolgens wordt de deur met een universele ‘bouwsleutel’ geopend. Een crimineel kan binnen 30 seconden binnen zijn, weet Tieman. “Je kunt deze methode eigenlijk alleen voorkomen door je oude sloten te vervangen door sloten met cilindertrekbeveiliging of een specifieke cilinder.” Erkende Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) bedrijven kunnen bewoners hierover adviseren.

Vertrouw op uw gevoel

Veel inbraken vinden echter plaats zonder ook maar een slot te forceren. Bijvoorbeeld met een babbeltruc. Criminelen doen zich voor als de nieuwe buren of medewerker van een energiebedrijf, zorginstantie of pakketdienst. Eenmaal binnen speuren ze de kamers af en nemen mee wat ze te pakken kunnen krijgen.
“Staat er een onbekende voor de deur en heeft u geen afspraak? Of twijfelt u? Laat hem of haar niet binnen en bel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie”, adviseert Tieman. “Onthoud dat medewerkers van een bank of de thuiszorg nooit onaangekondigd bij u aan de deur komen. Vraag onverwachts en onbekend bezoek om op een ander tijdstip terug te komen. Zorg dat er dan bekenden aanwezig zijn. Kortom, vertrouw op uw gevoel en niet op die vriendelijk uitziende onbekende voor de deur.”

Meer weten

Op de site www.politiekeurmerk.nl staat een overzicht van de PKVW-bedrijven per regio. Informeer gerust eens naar de mogelijkheid om een expert van het Politiekeurmerk Veilig Wonen bij u langs te laten komen voor een woningcheck.
Vast zelf een check doen? Kijk op www.woonveiliger.nl

 

 

Politie keurmerk veilig wonen

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie