Eisen en keurmerk voor mondkapjes voor publiek gebruik

Eisen en keurmerk voor mondkapjes voor publiek gebruik

Waar moet je op letten bij het kopen van een mondkapje? Wat is de juiste manier om ze op en af te zetten? Hoe moeten herbruikbare mondkapjes onderhouden worden? Welke eigenschappen moeten mondkapjes voor publiek gebruik hebben? Hoe weet je dat er geen giftige stoffen in zitten? Sinds 1 december is het dragen van een mondkapje, voor publiek gebruik in openbare ruimtes, verplicht. Dit type mondkapje is, door COVID-19, een geheel nieuw product in Nederland waar nog geen eisen voor waren. Voor consumenten is er nog steeds veel onduidelijkheid over.

 

Om duidelijkheid te scheppen voor zowel consumenten als fabrikanten, heeft NEN eisen en aanbevelingen opgesteld en vastgelegd in een document, NEN-spec 1 ‘Mondkapjes voor publiek gebruik’. Hierin staat onder andere beschreven hoe je een mondkapje op de juiste manier gebruikt (max 4 uur dragen, niet aanraken maar aan elastieken vasthouden enz.), en hoe een herbruikbaar mondkapje gewassen moet worden (op 60 graden).

 

Daarnaast is er een deel met eisen voor fabrikanten, zodat zij mondkapjes kunnen maken die aan gestelde eisen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan een goede pasvorm, geen giftige stoffen, goed kunnen ademen, maar ook instructies voor gebruik en levensduur.

mondkapjeKeurmerk

Omdat fabrikanten niet verplicht zijn aan de eisen te voldoen, is het vaak niet duidelijk welke mondkapjes je het beste kunt kopen. Daarom is bij NEN ook een keurmerk in ontwikkeling. Dit is eind 2020 gereed. Fabrikanten en importeurs kunnen dan hun mondkapjes laten testen door testinstituten om te bepalen of ze aan de eisen voldoen. NEN test zelf niet. Als een mondkapje aantoonbaar aan de eisen voldoet, dan wordt een certificaat en keurmerk uitgegeven. Dat keurmerk staat op de verpakking, zodat je als consument in de winkel kunt zien welke mondkapjes in ieder geval bewezen aan de eisen voldoen. Het voordeel van zo’n zichtbaar keurmerk op de verpakking, is dat je als consument weet welk mondkapje de juiste en veilige eigenschappen heeft en daar dan ook bewust voor kunt kiezen.

Wat doet NEN?

Goede afspraken over producten, werkwijzen en diensten zijn belangrijk. Denk maar eens aan veiligheid van rollators, rookmelders of speelgoed. Heldere afspraken over kwaliteits- of veiligheidseisen dragen bij aan internationale handel, innovatie, efficiëntie én duurzaamheid. Bij NEN, Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut, verbinden we experts en zorgen we ervoor dat zij tot afspraken komen. Deze afspraken worden vastgelegd in normen en richtlijnen. Dit doen de experts in nationale en/of internationale normcommissies.

Meer weten?

Kijk op www.nen.nl/mondkapjes

 

 

nen

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!