Elk seizoen: Fort Everdingen

Elk seizoen: Fort Everdingen

Zoek je een unieke combinatie van cultuurhistorie, natuur en smakelijk bier, dan is Fort Everdingen aan de Lek tussen Culemborg en Vianen dé plek om naartoe te gaan. Je kunt er het hele jaar terecht met je camper, caravan of tent. Dus ook in herfst en winter. (Tip: je bent er verzekerd van een vuurwerkvrije jaarwisseling!) Mocht het koud zijn, de warme gastvrijheid van Daniëlle Duits en Marco Lauret compenseert dat volop, eventueel met behulp van een van hun zelfgebrouwen bieren. De omgeving nodigt uit tot je warmwandelen of -fietsen langs de Lek. Vlakbij liggen Culemborg, Vianen en Leerdam. Daar kun je eveneens rekenen op een warm welkom.

 

Fort Everdingen is een voormalig fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Gebouwd in 1841-49. Robuuste gebouwen, opgewassen tegen vijandelijke kanonnen. Op zo’n locatie vind je natuurlijk geen gladgeschoren campingbreed grastapijt. De sanitaire voorzieningen zijn in stijl ondergebracht in wat ooit een schietbunker was. Er is geen ‘gelikte’ receptie, wel persoonlijke aandacht en gemoedelijkheid. Kortom: alles draagt bij aan een ongedwongen beleving van fort en natuur. Op doordeweekse dagen heerst er een bijna volkomen rust. Er kan in het proeflokaal een zakelijke bijeenkomst of feest zijn. Daarvoor is het fort erg gewild. Maar met maximaal zo’n vijftig deelnemers of feestelingen zul je daar weinig van merken.

 

Everdingen

 

In de weekenden is het soms wat drukker. Op vrijdag, zaterdag en zondag – en daarbuiten eventueel op afspraak – kun je namelijk in het proeflokaal de bieren van Fortbrouwerij Duits & Lauret proeven. Daar komen uit binnen- en buitenland bierliefhebbers op af. Heel begrijpelijk als je de oorkondes ziet van de vele prijzen waarmee de bieren zijn onderscheiden. Het brouwproces is net zo authentiek als het fort. “Een ambachtelijk proces van hop, mout, gist en water, sommige soorten op hout gerijpt en nooit toevoegingen.” zegt Daniëlle. Zij en Marco zijn begonnen in 2009 en inmiddels zijn bieren van Duits & Lauret in heel Nederland te vinden in restaurants die naast een goede wijnkaart tevens een goede bierkaart voeren. Wat drukte betreft nog even dit: mocht er ijs liggen, dan wordt er volop geschaatst rond het fort. Een zeldzame ervaring.

 

Het hele jaar door kun je op zondag mee met de zogeheten ‘Fort-wachterswandeling’ (voorheen: Fort en Fit Wandeling). Die is helemaal afgestemd op beleven van de combinatie van historie, natuur en een lekker glas bier. Je start om 10.30 uur bij het proeflokaal met een drankje, maakt een natuurwandeling met gids langs de gebouwen met bijbehorende waterwerken en terug in het proef-lokaal krijg je nog weer een drankje. Wil je alleen het fort bezichtigen? Elke zondag start er een gegidste fortrondleiding om 14.00 uur.

 

Houd je van fietsen of wandelen: er gaat een klompenpad dwars over het fortterrein, je kunt vrij wandelen in de Goilberdingerwaard of het JanBlankenpad volgen. Het fort ligt bovendien in het netwerk van Betuwse fiets- en wandelknooppunten. Daarnaast zijn er speciale fiets- en wandelroutes verkrijgbaar bij de VVV Vianen en het Toeristisch Informatiepunt Culemborg. Beide stadjes zijn ook zelf een bezoek waard. In het toeristenseizoen vaart de Liniepont. Dat vergroot je fiets- en wandelmogelijkheden tot beide zijden van de Lek.

 

Mocht je denken “Jammer ik heb geen camper, caravan en een tent vind ik te koud.”: in de directe nabijheid van Fort Everdingen zijn verscheidene B&B’s. Kortom: Fort Everdingen is ‘Fort-treffelijk’.

Meer informatie

www.forteverdingen.com
www.duitslauret.com
www.nieuwehollandsewaterlinie.nl
www.vrijstadvianen.nl
www.culemborgklopt.nl
www.leerdamglasstad.nl

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!