Enkhuizen

Enkhuizen

Bewonder de schepen in de havens, wandel langs de talloze monumenten en grachtjes of kom tot rust tussen de eeuwenoude bomen die de vestingwal flankeren. Overal in Enkhuizen proeft u nog de sfeer van de Gouden Eeuw en een rijk VOC-verleden.

 

In en rond Enkhuizen kunt u heerlijk wandelen, fietsen en natuurlijk… varen! Maar ook shoppers kunnen hier hun hart ophalen. Met volop variatie en leuke speciaalzaken is dat in Enkhuizen nog écht een verrassing. Gaat u samen met kinderen op stap? Beleef dan een betoverend leuke dag in Sprookjeswonderland of laat u verrassen in het Zuiderzeemuseum. Ook het Flessenscheepjesmuseum en het interactief museum Sow to Grow zijn een bezoek waard.

 

In Enkhuizen zijn zo veel leuke dingen te doen en te bekijken, dat een dag eigenlijk veel te kort is. De vele overnachtingsmogelijkheden in en rond de stad kunnen dan uitkomst bieden. Welk adres u ook kiest, u wordt altijd gastvrij ontvangen. De kans is overigens groot dat u een gezellig evenement treft als u Enkhuizen bezoekt. Met alle spetterende, muzikale en unieke historische evenementen boeit Enkhuizen het hele jaar door.

enkhuizenMaak het mee in het Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum staat dit jaar het thema Leven van de wind centraal. Honderd jaar geleden was het leven op en rond de Zuiderzee niet gemakkelijk. De mannen riskeerden hun leven op zee en thuis hielden de vrouwen in hun eentje het gezin draaiende. In 1919 kregen vrouwenkiesrecht, maar dat maakte weinig verschil voor hun dagelijkse leven. Bezoek in het buitenmuseum de nieuwe presentatie Leven op een kluitje en ontmoet vissersvrouw Grietje die met haar moeder én vier kinderen in een klein huisje woont. In het binnenmuseum kunt u vanaf 6 juli bij de tentoonstelling Kleren maken de vrouw ontdekken wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding.
www.zuiderzeemuseum.nl

 

Beleef de betovering in Sprookjeswonderland

Voor families met (klein)kinderen is Sprookjeswonderland een betoverend leuk dagje uit. Gluur binnen bij de huisjes van het Kabouterdorp, bezoek het kasteel van Violinde of maak samen met Vadertje Tijd een fantastische reis door de jaargetijden. Een treintje, dobberbootjes, kinderboerderij, speeltuin… In Sprookjeswonderland raken kinderen niet uitgekeken. Voor de echte durfals is er Schommelschip d’Avontuur of de Hekspeditie waarbij je een onvergetelijke reis met Heks Hupsakee maakt!
www.sprookjeswonderland.nl

Historische Driehoek

Een spannende tijdreis beleeft u als u per boot en stoomtram de historische driehoek Enkhuizen- Hoorn-Medemblik gaat ontdekken. Het museumschip “Friesland” vaart tussen Enkhuizen en Medemblik langs de prachtige kust van Westfriesland. Tussen Medemblik en Hoorn rijdt u met de Stoomtram over het platteland en langs historische stationsgebouwen. In Hoorn kunt u de werkplaats bezoeken en de tentoonstelling met een grote collectie bagage, authentieke seinen en seintoestellen bewonderen.
www.museumstoomtram.nl

enkhuizenKies het ruime sop vanuit Enkhuizen

In de zomermaanden vertrekken maar liefst vier verschillen veerdiensten vanuit de havens van Enkhuizen. U kunt zelfs kiezen voor een zeilende veerdienst, een unieke ervaring! Vaar met de ‘Bep Glasius’ naar Stavoren of monster aan op ‘De Friesland’ voor een tocht naar Medemblik. Wanneer u naar Urk wilt varen zijn er twee mogelijkheden: topzeilschoener ‘Willem Barentsz’ zeilt in bijna drie uur naar Urk, met passagiersschip ‘De Zuiderzee’ bent u in 90 minuten aan de overkant van het IJsselmeer. Informatie over de dienstregelingen en tarieven vindt u op www.enkhuizenboeit.nl/wat-te-doen/watersport/veerdiensten/.

Kom en ontdek de Gouden Eeuw in Enkhuizen!

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed.
Dit jaar is daarom uitgeroepen tot themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw, met tal van tentoonstellingen en activiteiten rond de kunstenaar, zijn tijdgenoten en de 17de eeuw.

 

Enkhuizen, stad van de Gouden Eeuw, haakt uiteraard ook aan op het thema. Zo komt in de Westerkerk een bijzondere expositie over helden uit de Gouden Eeuw die in dit UNESCO-monument begraven liggen en zijn in de oude Stadsgevangenis kaarten te bewonderen van Frederick de Wit (circa 1630-1706), één van de beroemdste cartografen van zijn tijd. In de hal van het Stadhuis wordt een tentoonstelling ingericht over de Gouden Eeuw in Enkhuizen en Sow to Grow heeft de expositie “Groei en Bloei in de Gouden Eeuw”. Hier kunt u kennis maken met groenten in de Gouden Eeuw en de ongekende groei van de handel, kunsten en nijverheid. Verder geeft de VVV een speciale stadswandeling uit en speelt ook de Enkhuizer horeca en middenstand in op het jaar van de Gouden Eeuw. Om u op weg te helpen kunt u bij de VVV een overzichtskaart en iconen¬boekje halen. Of download de gratis app Golden Age Tour. Deze is vanaf zomer 2019 beschikbaar in de Appstores en op www.enkhuizenboeit.nl. Raadpleeg voor het complete programma de website www.enkhuizenboeit.nl of vraag ernaar bij de VVV.

Evenementen

Enkhuizen boeit het hele jaar door. Hieronder vindt u een selectie van evenementen die u de komende weken kunt verwachten:
24 juni Lappendag
3 t/m 7 juli Waterweek Enkhuizen
13 juli Vlooienmarkt Snouck van Loosenpark
26 juli Foodtruck Festival Wheelies
10 & 11 augustus Maritiem Festival Zuiderzeemuseum
19 september Harddraverijdag

 

Op www.enkhuizenboeit.nl kunt u alvast een voorproefje nemen op de verrassingen van Enkhuizen.
Ook het magazine Enkhuizen Boeit staat boordevol leuke tips, adressen en ideeën. Bij de VVV ligt een gratis exemplaar voor u klaar.

 

VVV Enkhuizen e.o., Tussen Twee Havens 1, Enkhuizen, 0228 – 31 31 64

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie