Enkhuizen

Enkhuizen

Bewonder de schepen in de havens, wandel langs de talloze monumenten en grachtjes of kom tot rust tussen de eeuwenoude bomen die de vestingwal flankeren. Overal in Enkhuizen proeft u nog de sfeer van de Gouden Eeuw en een rijk VOC-verleden.

 

In en rond Enkhuizen kunt u heerlijk wandelen, fietsen en natuurlijk… varen! Maar ook shoppers kunnen hier hun hart ophalen. Met volop variatie en leuke speciaalzaken is dat in Enkhuizen nog écht een verrassing. Gaat u samen met kinderen op stap? Beleef dan een betoverend leuke dag in Sprookjeswonderland of laat u verrassen in het Zuiderzeemuseum. Ook het interactief museum Sow to Grow is een bezoek waard.

 

In Enkhuizen zijn zo veel leuke dingen te doen en te bekijken, dat een dag eigenlijk veel te kort is. De vele overnachtingsmogelijkheden in en rond de stad kunnen dan uitkomst bieden. Welk adres u ook kiest, u wordt altijd gastvrij ontvangen.

enkhuizenDuik in de zee vol verhalen in het Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum vindt u echt alles over het leven op en rond de voormalige Zuiderzee. Duik in de vele verhalen en ontdek hoe het leven er toen uitzag. Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig authentieke, historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek de apotheek, of neem een kijkje in de stoomwasserij.

 

In het binnenmuseum kunt u momenteel de nieuwe tentoonstelling Zee vol verhalen bewonderen. Hier vertellen bewoners uit de Zuiderzeeregio van rond 1900 over hun dagelijkse leven, kleding, huizen en avonturen. En over hun eeuwige strijd tegen het water.
Het buitenmuseum is tot en met zondag 25 oktober dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, het binnenmuseum het hele jaar door dagelijks van 11.30 tot 17.00 uur.
Het is noodzakelijk om voorafgaand aan uw bezoek te reserveren, zo kan iedereen veilig het museum bezoeken.
www.zuiderzeemuseum.nl

Beleef de betovering in Sprookjeswonderland

Voor families met (klein)kinderen is Sprookjeswonderland een betoverend leuk dagje uit. Gluur binnen bij de huisjes van het Kabouterdorp, bezoek het kasteel van Violinde of maak samen met
Vadertje Tijd een fantastische reis door de jaargetijden. Een treintje, dobberbootjes, kinderboerderij, speeltuin… In Sprookjeswonderland raken kinderen niet uitgekeken. Voor de echte durfals is er Schommelschip d’Avontuur of de Hekspeditie waarbij je een onvergetelijke reis met Heks Hupsakee maakt!
Ook voor Sprookjeswonderland geldt: reserveren door middel van online tickets is verplicht.
www.sprookjeswonderland.nl

enkhuizenKies het ruime sop

Even lekker uitwaaien op het IJsselmeer? In de zomermaanden vertrekken drie verschillende veerdiensten vanuit de havens van Enkhuizen. Vaar met de ‘Bep Glasius’ naar Stavoren of monster aan op ‘De Zuiderzee’ naar Urk. Naar het voormalige eiland kunt u ook inschepen op topzeilschoener ‘Willem Barentsz’, de enige zeilende veerdienst ter wereld. Het schip is met haar vele zeilen een majestueuze verschijning en steekt van 11 juli tot en met 5 augustus dagelijks (behalve op zondag) in bijna drie uur het IJsselmeer over, een unieke ervaring!
Op alle veerdiensten kan een beperkt aantal fietsen mee. Informatie over dienstregelingen, online tickets en tarieven vindt u op www.enkhuizenboeit.nl/themas/watersport/veerdiensten.

Wandelen en fietsen in Westfriesland

Westfriesland is het gebied in Noord-Holland dat volledig wordt omsloten door de oudste dijk van Nederland; de Westfriese Omringdijk. Een dijk van een dijk, zo wordt hij ook wel genoemd. De 126 kilometer lange dijk loopt via de steden Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Schagen en Medemblik weer terug naar Enkhuizen. Ontdek het oneindige Westfriese landschap rond Enkhuizen. Met karakteristieke stolpboerderijen, tulpenvelden en vergezichten over het IJsselmeer tot zo ver de horizon reikt. Veeteelt, fruitteelt, bloembollenvelden en zelfs wijnteelt vormen hier een belangrijke bron van inkomsten. Langs de weg vindt u kraampjes met alle producten, allemaal vers van het land!

 

De prachtige combinatie van IJsselmeer, landerijen en pittoreske stadjes en dorpen maken van de omgeving van Enkhuizen een geweldig gebied om wandelend of per fiets te ontdekken. Op www.enkhuizenboeit.nl vindt u diverse fiets- en wandelroutes die u gratis kunt downloaden.
Uiteraard kunt u ook zelf een route samenstellen aan de hand van knooppunten. Eenmaal onderweg kunt u de knooppuntenborden of een kaart gebruiken om uw route te volgen of eenvoudig aan te passen.

Ontdek de Gouden Eeuw in Enkhuizen

Over de Gouden Eeuw in Enkhuizen valt veel te vertellen, maar nog meer te ontdekken! Met de gratis app ‘Mooi Enkhuizen’ wandelt u langs de mooiste historische plekken die het verhaal van de Gouden Eeuw in Enckhuysen vertellen. De route is circa 5 kilometer lang en duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Liever een boekje? Dat kan! Deze is gratis verkrijgbaar bij de VVV.

 

Op www.enkhuizenboeit.nl kunt u alvast een voorproefje nemen op de verrassingen van Enkhuizen.
Ook het magazine Enkhuizen Boeit staat boordevol leuke tips, adressen en ideeën. Bij de VVV ligt een gratis exemplaar voor u klaar.

 

VVV Enkhuizen e.o.,
Tussen Twee Havens 1,
Enkhuizen,
0228 – 31 31 64

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie