‘Etalage benen’ bij Fysiotherapie Den Ommelanden

‘Etalage benen’ bij Fysiotherapie Den Ommelanden

Wat is Claudicatio Intermittens / ‘Etalage benen’?

De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. In de loop van de jaren kan slagaderverkalking (medische term: atherosclerose) vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan; een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Als u een vernauwing in de slagaders heeft, dan komt er te weinig zuurstofrijk bloed bij de spieren en ontstaat er een zuurstoftekort in de spieren. Dit veroorzaakt pijn in uw been, die na even rusten weer verdwijnt.

 

Dit verschijnsel noemt men “etalagebenen”. Deze term is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen rusten. Zij kijken in de etalage van een winkel. De medische term voor deze aandoening is claudicatio intermittens. Artsen gebruiken ook wel de term perifeer arteriëel vaatlijden (PAV).

Bij wie komt slagaderverkalking voor?

Slagaderverkalking is in principe een ouderdomsziekte en is het gevolg van het verouderen van de slagaders. Dit proces begint bij iedereen al rond het twintigste levensjaar. Het proces verloopt echter zo geleidelijk dat de meeste mensen er pas vele jaren later last van krijgen. De snelheid waarmee slagaderverkalking zich als een ziekte ontwikkelt is afhankelijk van de natuurlijke verouderingsprocessen van het eigen lichaam en van een aantal risicofactoren zoals bijvoorbeeld roken, een te hoog cholesterolgehalte, diabetes mellitus of te weinig lichaamsbeweging.

Hoe merkt u dat u slagader-verkalking in de benen hebt?

Pijn bij lopen is de belangrijkste klacht bij een vernauwing van de beenslagaders. Na een eindje lopen krijgt u last van een krampachtige pijn in een been. Verder lopen lijkt niet meer mogelijk. Na een paar minuten rust gaan de klachten weer over. De pijn zit meestal in de kuit, maar kan ook voorkomen in de bovenbenen of de bilspieren. Dit is afhankelijk op welke plaats de vernauwing zich bevindt.

Andere tekenen die wijzen op een slechte doorbloeding van de benen zijn:

• koude voeten
• verdwijnen van de onderhuidse vetlaag in de benen
• verdwijnen van haargroei op voeten en tenen
• verdikking van de teennagels (kalknagels)
• langzamere groei van de nagels
• een verminderd of verdwenen gevoel in de benen

Looptraining nr. 1 behandeling

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens (of etalagebenen) is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), lijken de resultaten aanzienlijk beter. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl. Regelmatig wordt aan huisartsen en vaatchirurgen de vraag gesteld waarom juist lopen zo belangrijk is voor patiënten met claudicatio intermittens en waarom bijvoorbeeld zwemmen of fietsen niet hetzelfde effect heeft. Bij lopen ontstaat zuurstoftekort in de beenspieren en treedt sneller verzuring op dan bijvoorbeeld bij zwemmen en fietsen. Door regelmatig intensief te lopen, treden in de spieren die gebruikt worden bij het lopen en in de bloedvaten die naar deze spieren gaan, belangrijke veranderingen op die uiteindelijk tot verbetering van de pijnvrije loopafstand zullen leiden. Hoe het precies werkt is (nog) niet bekend, maar de volgende zaken spelen een belangrijke rol: betere stofwisseling in de spieren, betere bloeddoorstroming, betere loophouding en de ontwikkeling van nieuwe bloedcirculatie.

 

Voor adequate looptherapie kunt u verwezen worden naar een hiervoor opgeleide fysiotherapeut, die u bij uw looptherapie zal begeleiden. U kunt een in looptherapie gespecialiseerde fysiotherapeut bij u in de buurt vinden met behulp van de ‘Zorgzoeker’ op de homepage van de website van ClaudicatioNet. Binnen Fysiotherapie Den Ommelanden is Ivo Govaarts (werkzaam op locaties Bedum, Ten Boer, Uithuizen) gespecialiseerde fysiotherapeut die door ClaudicatioNET is opgeleid.

 

Voor meer informatie en aanmelding: www.den-ommelanden.nl of bel 088-0005757.

 

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!