Europese dag van de beroerte

Europese dag van de beroerte

Al bijna 15 jaar wordt In Nederland de Europese Dag (EDvdB) van de Beroerte georganiseerd. Op deze jaarlijkse ‘preventiedag’ op de tweede dinsdag in mei openen organisaties hun deuren voor een breed publiek om extra aandacht en voorlichting te geven over het ontstaan, herkennen en gevolgen van een CVA, in het dagelijks leven ook ‘beroerte’ genoemd.

 

Sinds een aantal jaren is de organisatie en coördinatie van de EDvdB in handen van patiënten vereniging Hersenletsel.nl. Voor 2019 vindt de dag plaatst op dinsdag 14 mei. Meer dan 100 locaties zijn dan beschikbaar voor infomarkten en diverse activiteiten. Honderden vrijwilligers zetten zich die dag in om voorlichting te geven over een beroerte of een CVA. Wat is een ‘beroerte’ eigenlijk?

 

beroerteEen beroerte of CVA (CVA betekent ‘een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen) is het gevolg van een verstoorde of geblokkeerde bloedtoevoer naar de hersenen. Dit kan ontstaan door een propje in de bloedbaan hetgeen de toevoer stagneert of omdat er een bloedvat knapt. Als de oorzaak een propje in de bloedbaan is, spreekt men van een herseninfarct. Bij een geknapt bloedvat spreekt men over een hersenbloeding. Omdat de hersenen geen zuurstof meer krijgen kunnen deze afsterven. Bij een beroerte is het van essentieel belang dat er binnen drie uur medische behandeling plaatsvindt anders is de kans groot dat er hersencellen gaan afsterven. Met een tijdige behandeling kunnen (ernstige) gevolgen worden voorkomen. Wat kunnen deze gevolgen zijn?

 

De hersenen controleren alle functies van het lichaam. Het afsterven van hersencellen heeft daarom invloed op het functioneren. Na een beroerte zien we diverse fysieke problemen als praten, gezichtsvermogen en bewegen (geheel of gedeeltelijke verlamming van linker- of rechterzijde). Maar ook problemen met concentratie, begrip, vergeetachtigheid, emoties, etc. Verder zijn zware vermoeidheid en hoofdpijn mogelijke kenmerken van de gevolgen.

Hoe herkent men een beroerte?

Een beroerte manifesteert zich met een aantal specifieke elementen; problemen met praten, scheve mond en verlammingsverschijnselen aan één kant van het lichaam, bijvoorbeeld aan arm en/of been. Hierboven werd al aangegeven dat er zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie uur, medische behandeling plaats zal moeten vinden. Daarom de vuistregel: Vermoedt of stelt u een beroerte vast, bel meteen 112. Ook als u twijfelt, aarzel niet om 112 te bellen. Hiermee kunnen (ernstige) gevolgen worden voorkomen en zelfs levens worden gered. Immers er overlijden nog steeds duizenden mensen per jaar als gevolg van het krijgen van een beroerte.

Is een beroerte te voorkomen?

Beschouwden men het CVA als een ‘ouderdomsziekte’ in de vorige eeuw, we zien de laatste jaren steeds meer jongeren die met een beroerte geconfronteerd worden. Als oorzaak hiervan wordt mede de ‘levensstijl’ genoemd. Wat is het eet- en drinkpatroon en hoeveel bewegen we dagelijks? Verantwoorde voeding, minimaal alcohol gebruik, voldoende bewegen en niet roken zijn de sleutels voor het minimaliseren van de kans op een beroerte, En niet alleen voor een beroerte, ook voor andere aandoeningen als diabetes. Er zijn ook niet-beïnvloedbare factoren zoals leeftijd, geslacht en erfelijkheid. Zo hebben mannen meer kans op het krijgen van een beroerte, stijgt het risico naarmate men ouder wordt en speelt erfelijkheid een rol. Hebben grootouders, ouders, broers of zussen eerder een beroerte gehad, dan stijgt de kans. Overigens mannen lopen meer risico op het krijgen van een beroerte echter voor vrouwen zijn de gevolgen ervan veelal ernstiger.

Zijn er altijd gevolgen na het krijgen van een beroerte?

Gelukkig zien we bij steeds meer getroffenen minder gevolgen van een beroerte. Dat is enerzijds omdat de zorgsector als ziekenhuizen, ambulances, huisartsen en revalidatiecentra, zich steeds meer hebben gespecialiseerd en toegelegd op patiënten die een beroerte krijgen of hebben gehad. Door goede voorlichting (o.a. op de Europese Dag van de Beroerte) weten ook steeds meer mensen hoe te handelen als men een beroerte vaststelt of vermoedt. En een goede en gezonde levensstijl heeft de laatste jaren veel aandacht. Omdat bloeddruk, hartfalen en diabetes een grote invloed kunnen hebben op het krijgen van een beroerte wordt geadviseerd om jaarlijks een preventieve controle te laten uitvoeren door de (huis)arts.

 

 

Hersenletsel on Tour. Om extra aandacht te vragen voor de EDvdB fietsen een aantal getroffenen en hun partners van 10-14 mei 2019 door Nederland. Zij trekken van locatie naar locatie om op dinsdag 14 mei te eindigen in een van de deelnemende ziekenhuizen. Onderweg zal men belangstellenden informeren over een niet aangeboren hersenletsel.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de Europese Dag van de Beroerte ga dan naar de website www.dagvandeberoerte.nl. Hier treft u ook een overzicht aan van de locaties die op 14 mei 2019 activiteiten organiseren. Patiëntenvereniging Hersnletsel.nl organiseert en coördineert de EDvdB. Hersenletsel.nl is de toonaangevende patiëntenvereniging voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten, die zich inzet voor lotgenotencontact, informatievoorziening, belangenbehartiging en kwaliteit in de zorg vanuit patiënten perspectief.

 

Hersenletsel.nl is er voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten en richt zich op de levenslange gevolgen van een NAH (niet aangeboren) hersenletsel. Zij staat voor het bevorderen van zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie op een wijze, die recht doet aan zowel mogelijkheden als beperkingen van de mens met hersenletsel. De pijlers van de vereniging zijn lotgenotencontact, informatievoorziening en belangenbehartiging. Voor informatie: www.hersenletsel.nl.

 

Peter Steenbekkers
Coördinator Europese Dag
van de Beroerte
desk@dagvandeberoerte.nl

Tags hersenen, zorg

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie