Waarom u moet slapen  met de gordijnen dicht!

Waarom u moet slapen met de gordijnen dicht!

Europese dag van de Beroerte 14 mei!

Een beroerte is een verwoestende gebeurtenis die elk jaar ruim 40.000 vaak oudere Nederlanders treft. Dat zijn 110 mensen per dag! Na een beroerte wordt het leven van een patiënt en ook voor diens naasten nooit meer hetzelfde. Een beroerte is de belangrijkste oorzaak om invalide te raken. Onder 65-plussers is een beroerte zelfs doodsoorzaak nummer drie!

 

Mensen kunnen zelf belangrijke stappen ondernemen om hun risico op een beroerte te verminderen. Door gezond te eten, voldoende te bewegen, te zorgen voor een gezond gewicht, met mate alcohol te gebruiken en niet te roken bijvoorbeeld. Een gezonde leefstijl draagt bij aan het verminderen van de vier grote risicofactoren: verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, verhoogde bloedsuiker en verhoogde of onregelmatige hartslag.

 

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt: slapen met de gordijnen open vergroot het risico op hart- en vaatziekten met ruim 40%!

 

Veel mensen vinden het heerlijk om ’s ochtends wakker te worden met het licht van de opkomende zon. Tóch is het verstandig om de gordijnen voor het slapengaan te sluiten. Wie dat niet doet heeft, zeker als hij of zij in een stedelijk gebied woont, volgens onderzoekers namelijk een verhoogd (ruim 40%) risico op hart- en vaatziekten, waaronder een beroerte.

 

beroerteOngeveer 80% van de wereldbevolking leeft in zogenaamd ‘lichtvervuild gebied’ – een gebied waar het ’s nachts (veel) lichter is door de aanwezigheid van kunstmatig licht, bijvoorbeeld van lantaarnpalen, lichtgevende reclameborden en (kop)lampen van auto’s. De onderzoekers vermoeden dat zulk licht het verwerkingsproces van het hormoon melatonine in ons lichaam onderdrukt. Dat kan leiden tot slaapproblemen. Ook kan het resulteren in een verhoogde bloeddruk en bloedsuikerwaarde.
Beide zijn triggers voor het optreden van bepaalde aandoeningen, zoals beroertes en hartaanvallen.
Uit ander nieuw onderzoek blijkt, dat vrouwen van middelbare leeftijd (40-65 jaar) die minder dan 5 uur per nacht slapen een fors verhoogd risico op een beroerte hebben: van wel 72%. De aanbevolen hoeveelheid slaap per nacht voor deze leeftijdsgroep is 7 uur.

 

Daarom adviseren de onderzoekers mensen, zeker wanneer zij in stedelijke gebieden wonen, om blootstelling aan kunstmatig licht tijdens hun nachtrust te verminderen. Het sluiten van de gordijnen of (rol)luiken of het dragen van een slaapmasker kan de slaap verbeteren en de kans op schadelijke gevolgen mogelijk dus aanzienlijk verminderen.

 

Kortom, het voorkomen van beroertes is een belangrijk probleem voor de gezondheid. Het vereist aandacht en actie van zowel patiënten, als van zorgverleners en beleidsmakers. Dat kan door goed werkende programma’s om risicofactoren voor beroertes op te sporen en te behandelen. En het kan door goede informatie aan het publiek, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!

 

Zo kunnen we met elkaar samenwerken om deze verwoestende aandoening te verminderen.

 

Monique Lindhout,
directeur Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl

 

 

hersenletsel

 

 

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

  1. Reageer mei 11, 11:15 #1 Joke

    Is het boek ook als E- book uitgegeven?
    Mijn vriendin heeft nl CVA gehad, maar kan alleen E- books lezen….