Onbeperkt fietsen voor iedereen

Onbeperkt fietsen voor iedereen

Iedereen heeft het recht op fietsgeluk. Als je een beperking hebt, slecht hoort, slechtziend bent of vanwege evenwichtsproblemen een driewielfiets nodig hebt, kom je helaas nog veel obstakels tegen. De Fietsersbond helpt om deze weg te nemen.

 

Fietsen is een toegankelijke vorm van beweging. Het geeft je de vrijheid om te gaan waar je wil. Het bevordert zowel de fysieke als mentale gezondheid. Daarom zet de Fietsersbond zich ervoor in dat iedereen zo lang mogelijk veilig en comfortabel kan fietsen.

 

Sommige obstakels staan letterlijk in de weg, bijvoorbeeld paaltjes op het fietspad of zigzaghekken waar je zeker met een driewielfiets moeilijk langs kunt.

 

De Fietsersbond pleit voor betere infrastructuur en roept gemeenten op kritisch te kijken naar knelpunten. Zijn de paaltjes of hekjes echt noodzakelijk of kunnen ze worden verwijderd? Andere goede maatregelen zijn meer stallingen voor bredere fietsen en ontheffingen om met de fiets een voetgangersgebied in te mogen als je niet ver kunt lopen.

fietsersbondStappenplan

Er zijn ook andere barrières, zoals problemen met de financiering van een aangepaste fiets. De Fietsersbond heeft een stappenplan gemaakt met tips om zelf een fiets te kopen of hiervoor hulp aan te vragen bij de gemeente, bijvoorbeeld via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het stappenplan kun je hier downloaden: fietsersbond.nl/stappenplan-wmo/ Het bevat ook een handig formulier om het gesprek met de Wmo-consulent voor te bereiden.

Doortraproutes

Met het project Doortrappen, in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, helpt de Fietsersbond je om langer, plezieriger én veiliger te fietsen. Zo zijn er driewielfietsontdekdagen om te kijken of een driewielfiets bij je past. Bijvoorbeeld wanneer het niet meer lukt op een tweewieler. Doortraproutes zijn comfortabele en mooie fietsrondjes van 20-25 km. De routes gaan zo veel mogelijk over ruime paden, rustige wegen, overzichtelijke kruispunten en kennen weinig obstakels. Dit jaar is de eerste doortraproute uitgezet die speciaal is ontwikkeld met het oog op duofietsen en driewielfietsen. Langs deze obstakelvrije route rond de Eemsdelta bij Delfzijl vind je ook een invalidentoilet en oplaadpunten voor de fiets. Kijk op fietsersbond.nl/doortraproutes voor meer details en andere routes.

 

 

Fietsersbond

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!