Fluitend op de fiets – Weg met zadelpijn  en rugpijn!

Fluitend op de fiets – Weg met zadelpijn en rugpijn!

Om lekker op je fiets te zitten moet deze wel goed afgesteld zijn. Veel fietsers hebben onnodig last van zadelpijn en rugpijn. Kees Bakker, als consumentenvoorlichter en testredacteur van de Fietsersbond beter bekend als TestKees, helpt je om jouw fiets optimaal af te stellen en klachten te voorkomen. Met deze tips zit je fluitend op je fiets.

 

Pijn in je rug, schouder en nek tijdens het fietsen hangt met elkaar samen. Oorzaak: een verkeerde houding op de fiets doordat zadel en stuur niet goed op elkaar zijn afgesteld. Begin altijd met het zadel: ga op je fiets zitten, plaats vervolgens je voeten met de bal van de voet op het pedaal en trap dan rond. Als het zadel goed staat, is je knie in de laagste stand van het pedaal lichtjes gebogen. Ook je enkel buigt lichtjes mee. Zoek naar de goede stand door je zadel steeds een centimeter hoger te zetten. Zo voel je wanneer je je knie of enkel te veel moet strekken of te veel op het zadel schuift. Staat je zadel nu goed? Dan kun je verder met het stuur afstellen. Ga ontspannen zitten, laat je armen zakken en kijk of je handen losjes op het stuur vallen.

zadelpijnTips tegen zadelpijn

Zadelpijn krijg je door de druk op je zitvlak. Probeer eens wat meer voorovergebogen op je fiets te zitten, waardoor je je gewicht verdeelt over je zitvlak en je handen. Probeer verschillende soorten zadels uit. Een zachter zadel helpt vooral bij pijn bij je zitbotjes, een harder zadel voorkomt juist geïrriteerde huid op je billen, omdat je minder schuift. Stel je zadel zo af dat je met rechte rug rijdt. Meestal betekent dit dat je zadel horizontaal moet staan. Maar iedereen is anders gebouwd, dus is het ook vaak een kwestie van uitproberen wat voor jou werkt.

 

Vraag de special aan met nog meer tips tegen zadelpijn en rugpijn:fietsersbond.nl/fietshouding

Fietsfestival op Wereld Fietsdag!

Op zaterdag 3 juni 2023 is het Wereld Fietsdag. Tijd voor een feestje! Met spellen, sporten en fascinerende workshops laat de Fietsersbond je in Dordrecht alle gekke, mooie, gelukkige,
grenzeloze en betoverende kanten van de fiets zien. Altijd al de enige echte TestKees willen ontmoeten? Dit is je kans. En vanaf het festivalterras kun je met een drankje en hapje al dat flanerende fietsgeluk op je gemak bekijken. Kijk voor meer informatie op: fietsersbond.nl/fietsfestival

 

Voor: Iedereen, voor jou, je hele familie en vrienden
Waar: Het Hof, Dordrecht
(Hof 6, 3311 XG)
Tijd: 10:00 – 17:00 uur
Toegang: Gratis

 

Het Fietsfestival wordt georganiseerd door de Fietsersbond in samenwerking met gemeente Dordrecht en Fietsersbond Drechtsteden. Alle fietsers zijn welkom op het Fietsfestival: jong en oud. Of je nou fietst op een oude stadsfiets, driewielfiets of speed pedelec: iedereen is lid van de fietsfamilie. Zelfs als je nog niet fietst of graag andere fietsen ontdekt.

 

Fietsersbond

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!