Forten .nl

Forten .nl

Van Maastricht tot Den Helder en van Hulst tot Bourtange: wie in Nederland niet ín een voormalige vestingstad woont, woont er in elk geval heel dichtbij of heeft een waterlinie, fort, bunker of misschien zelfs de Romeinse Limes in de nabijheid. Of alles tegelijkertijd. Een schat aan informatie over dit historisch erfgoed vind je op www.forten.nl

 

Historische kerkgebouwen, kastelen, gemeentehuizen, woonhuizen, etc. krijgen over het algemeen veel aandacht. Historische verdedigingswerken komen er wat dat betreft bekaaider vanaf. Toch kennen we allemaal de stervormige singels in steden en dorpen, de oude omwallingen, een restant van een stadsmuur, een toren of stadspoort die de sloop van stadsmuren heeft overleefd. We gaan eraan voorbij, zonder stil te staan bij hun historie en wat zij betekend hebben in de geschiedenis van Nederland. Wie zich daarin wil verdiepen vindt een schat aan informatie op www.forten.nl. Op die site staat een compleet overzicht van alle verdedigingswerken die in Nederland te vinden zijn, van de Limes van de Romeinen tot de Atlantikwall uit Tweede Wereldoorlog. Elke vermelding kun je aanklikken als je meer wilt weten over de geschiedenis en het huidige gebruik.

forten200 deel-sites

Zou je alle vermeldingen willen bekijken, dan kun je digitaal naar totaal zo’n 200 verdedigingswerken. Waarschijnlijk ook dicht in de buurt. Hier komen ze. Vijf fortificaties van de Stelling van den Helder, 24 locaties van de Atlantikwall, 21 forten en vestingen van de Oude Hollandse Waterlinie. Ook de Grebbelinie en de IJssellinie zijn opgenomen in het overzicht. Verder de Stelling van de monden van de Maas en het Haringvliet. De stelling van Utrecht, met twaalf forten en lunetten. In het Noorden van Nederland: twee locaties van de Linie van de Eems. Van de Romeinse Limes: Fort Zevenaar, onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed de Neder-Germaanse Limes. Van de Zuiderwaterlinie zijn 19 vestingen en forten opgenomen. Twee stuks van de Vestingwerken van Maastricht, twee stuks van de Staats-Spaanse Linie op Zuid-Beveland. In die hoek van ons land ook nog één fort uit de Fortengordel van Antwerpen, één fort van Werk aan de Westerschelde en nog twee forten van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak. Uiteraard staan ook de tot UNESCO Werelderfgoed uitgeroepen Stelling van Amsterdam en Nieuwe Hollandse Waterlinie op de site. De Stelling van Amsterdam met 33 locaties en de Nieuwe Hollandse Waterlinie met 60, ten dele ook vallend onder de Oude Hollandse Waterlinie. Een aantal locaties is (tevens) in gebruik als museum. Elke deelsite biedt de mogelijkheid door te klikken naar sites van de locatie zelf met informatie over het huidige gebruik. Kortom: je raakt niet gauw uitgekeken.

Magazines

Heb je blijvende interesse? Stichting Liniebreed Ondernemen geeft jaarlijks het FORT! magazine uit, een eigentijds tijdschrift over forten, vestingsteden en (water)linies in Nederland. Bovendien is in samenwerking met de grootste forteigenaren Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer het boekje Groene Forten tot stand gekomen. In opdracht van de provincie Noord-Holland is de routegids Stelling van Amsterdam gemaakt. Onder de naam Vesting is een tijdschrift uitgebracht voor wie geïnteresseerd is de vestingsteden in de Oude Hollandse Waterlinie en Zuiderwaterlinie.

Zelfs kamperen

Je kunt ook op heel andere manieren kennismaken met de vroegere verdedigingswerken. Een aantal heet je nu van harte welkom in hun restaurant, in hun museum-afdeling, in hun Bed & Breakfast of op hun kampeerterrein. Bovendien zijn er op de forten het hele jaar door recreatieve activiteiten. Dus er is voor iedereen wel een passende manier om nader kennis te maken met dit bijzondere historisch erfgoed. Alle mogelijkheden staan op forten.nl, een bron van informatie en inspiratie.

 

 

forten

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!