Op de fiets langs forten en vestingsteden

Op de fiets langs forten en vestingsteden

De Fortenlandroute verbindt zeven forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam, inmiddels samen UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Vijf vestingwerken zijn toegankelijk. Aanrader: het Vestingmuseum in Naarden.

 

Seniorenwijzer presenteert hieronder de leukste bezienswaardigheden van de Fortenlandroute. Start en eindpunt van deze fietsroute van totaal 34 km. is het gratis parkeerterrein aan de Maxisweg in Muiden. Volg daarna een stukje Weesperweg tot de Amsterdamsestraat, dan sluisbrug over en direct links de Herengracht inslaan en bordjes Muiderslot volgen.

FortenlandrouteMuiden en het Muiderslot

Het Muiderslot, gebouwd rond 1280 door graaf Floris V, was tot eind negentiende eeuw onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Om het slot te versterken is in 1851 een zogeheten sluisbeer gebouwd voor het in- en uitlaten van water. Deze ‘Inundatie’ was het geheime wapen van de hele Hollandse Waterlinie. Zo bleven vijanden – tot de Tweede Wereldoorlog – op afstand. Het Muiderslot is toegankelijk voor publiek. Je kunt naar binnen voor een kasteelbezichtiging, een wandeling door historische tuinen of een lunch op het gezellige terras. Achter de kantelen zie je in het IJmeer Forteiland Pampus liggen.

Naarden en omgeving

Vanuit Muiderberg gaat het langs het Gooimeer en het Naarderbos richting Naarden, sinds 1300 de oudste stad van het Gooi en een van de best bewaarde vestingsteden van Europa, met stervormige waaier van grachten en hoge dikke vestingmuren. Je ervaart er nog altijd de militaire grandeur van wat ooit een onneembaar bolwerk leek. Toch slaagden Franse troepen er in 1672 in Naarden Vesting te veroveren. Tegenwoordig ademt Naarden een vreedzame sfeer. Chique winkeltjes, grand cafés en luxe en bescheiden restaurants wisselen elkaar af. Sluit je bezoek aan Naarden af met een bezoek aan het Vestingmuseum.

FortenlandrouteBussum en het Naardermeer

Terug op de fiets gaat het via Bussum naar een ander monument van nationale allure: het Naardermeer, het eerste Nederlandse natuurreservaat. Als de Amsterdamse schoolmeester Jac P. Thijse en zijn kameraad Eli Heimans in 1905 geen reddingsactie op touw hadden gezet, was dit prachtige natuurgebied veranderd in een vuilstort voor Amsterdam. Gelukkig is dat voorkomen. Onder de rook van de hoofdstad fiets je langs de mooiste moerasbossen, weilanden en plassen. Er grazen wilde koeien en je ziet zilverreigers, grutto’s en kieviten.

Weesp en omgeving

Nabij Weesp nader je een nieuw Waterliniebastion. Hier ligt naast Vesting Weesp, met Fort Ossenmarkt, ook nog eens Fort Uitermeer. Het fort bewaakte de binnen het fort gelegen sluis, de Gravenlandse Vaart en de ernaast gelegen wegen. In 1845 werd in het fort een bomvrije toren gebouwd, voorzien van een gracht en een ophaalbrug. Vanuit Paviljoen Uit & Meer aan de Vecht heb je mooi uitzicht op het gerestaureerde torenfort.

Picknicktips

Picknicken langs de Fortenlandroute kan bij het Muiderslot. Daar heb je uitzicht op het IJmeer. Een koel briesje vanaf het water is prettig op warme dagen. Of maak gebruik van de schaduw in het Naarderbos. Rond het Naardermeer staan op verschillende locaties picknickbankjes. Ook kun je languit uitrusten in een van de bloemrijke weilanden langs de Fortenlandroute.

 

Bekijk deze en alle andere fietsroutes langs forten en vestingsteden op:
www.forten.nl/routes

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!