Ja, u hoort het goed…

Ja, u hoort het goed…

Gaat de tv steeds een beetje harder? Had u de deurbel niet gehoord? Wanneer uw gehoor achteruitgaat, kan dat grote impact hebben op uw dagelijks leven. Veel mensen aarzelen om er iets aan te doen. Maar weer kunnen horen biedt meer voordelen dan u denkt. Een hoortoestel kan een goede oplossing zijn.

 

Goed horen maakt het leven zoveel leuker

Voordeel 1: het dagelijks leven wordt prettiger en veiliger

Gehoorverlies maakt luisteren vermoeiend. Als u goed kunt horen, wordt luisteren minder inspannend. U kunt gesprekken makkelijker volgen en onthoudt beter wat er wordt gezegd. Ook kunt u makkelijker deelnemen aan gesprekken met meerdere mensen. Weer goed kunnen horen geeft bovendien rust. U hoeft niet meer bang te zijn dat u iets niet goed verstaat en een verkeerde reactie geeft. U hoeft minder bang te zijn voor onverwachte of gevaarlijke situaties.

Gehoorverlies Voordeel 2: uw sociale leven bloeit op

Als u goed kunt horen, geniet u weer volop van alle geluiden om u heen. Dat kan de lach van een kind zijn of het fluiten van de vogels. U kunt weer echt genieten van muziek. Daarnaast helpt het u om activiteiten te ondernemen zoals samen met iemand wandelen of sporten. U kunt uw medespelers en trainer goed horen en gezellig bijpraten tijdens ‘de derde helft’. Allemaal momenten die u met een slecht gehoor misschien liever uit de weg gaat.

Voordeel 3: de kans op dementie en andere gezondheidsklachten neemt af

Goed kunnen horen verlaagt het risico op dementie met maar liefst 9%, want de kans op dementie neemt af als uw hersenen actief blijven. Wanneer u niet goed hoort en daardoor minder onderneemt, worden uw hersenen steeds minder uitgedaagd. U neemt immers minder vaak deel aan gesprekken en gaat sociale activiteiten uit de weg. Een ander risico daarvan is dat u in een sociaal isolement terecht komt. Dit kan leiden tot een depressie en andere gezondheidsklachten.

Doe een gehoortest

Bent u benieuwd naar de conditie van uw gehoor? Maak dan een afspraak voor een gehoortest bij een Van Boxtel hoorwinkel bij u in de buurt. Ook al vermoedt u dat uw gehoor niet zo slecht is: u heeft een nulmeting van uw gehoor en kunt het vanaf dan in de gaten houden. Een gehoortest is altijd gratis en geheel vrijblijvend.

Over het Nationaal Ouderenfonds

Het Ouderenfonds is er voor u! We organiseren activiteiten waar u op een veilige manier nieuwe mensen leert kennen en leuke dingen onderneemt. Word wegwijs op het internet, ontvang een telefoontje van de Zilverlijn of blijf in beweging met de spelvormen van OldStars. Meld u aan voor een van de activiteiten van het Ouderenfonds. Want ouder worden doe je samen.

 

 

nationaal-ouderenfonds

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!