Gelukkig met een gebitsprothese!

Gelukkig met een gebitsprothese!

“Dit is perfect. Tijdens het eten verschuift mijn gebitsprothese niet meer. Ook als ik praat blijven mijn tanden en kiezen stevig vastzitten.” Dat zegt Rob Leenders. Zijn kwaliteit van leven verbeterde na een bezoek aan tandprotheticus Rick Veringmeier. Tandprothetici zijn dé specialisten op het gebied van voorzieningen die in en uit de mond kunnen worden genomen.

 

Eten en praten zonder problemen

 

Ze zijn technisch vaardig. Ze maken bijvoorbeeld gedeeltelijke en complete gebitsprotheses en klikgebitten op implan-taten, oftewel alles wat uitneembaar is uit de mond. Maar ze kunnen ook goed vragen stellen en luisteren. Zouden ze dat niet doen, dan was het onmogelijk maatwerk te leveren: een product dat precies aansluit bij de situatie en wensen van de cliënt. Dankzij deze combinatie van persoonlijke aandacht en technische bekwaamheid zijn tandprothetici dé experts voor mensen die tanden, kiezen of een heel gebit missen.

 

“Wij zijn opgeleid om gebitsprotheses aan te meten en te vervaardigen ”, vertelt Rick Veringmeier. Hij is tandprotheticus in Schiedam. “Aanmeten betekent dat je een afdruk maakt van de kaken. Op basis van die informatie ga ik werken aan een prothese.”

gebitsprotheseAndere oplossing

Afgelopen herfst had Rob Leenders* voor het eerst een afspraak met tandprotheticus Veringmeier. Leenders is 61. Hij zegt: “Ik had een prothese van zes jaar oud. Die was gemaakt door een tandarts. Maar de laatste tijd was ik niet tevreden. De prothese zat niet stevig. Tijdens het eten schoof hij heen en weer. Ook bij het praten bewoog hij dikwijls. Mijn schoonvader vertelde dat hij goed was geholpen door een tandprotheticus: Rick Veringmeier. Daarom besloot ik er ook heen te gaan. Veringmeier adviseerde me al snel een andere oplossing te kiezen.”

 

Die oplossing was: een gebruikelijkegebitsprothese voor de bovenkaak en een op implantaten gedragen prothese voor de onderkaak. Veringmeier legt uit: “Bij mensen zonder tanden en kiezen slinkt de onderkaak. Dat komt allereerst doordat het kaakbot dat rond de tanden en kiezen lag geen functie meer heeft. Hierdoor slijt het bot een paar millimeter per jaar. De andere oorzaak is de gebitsprothese. Die is van kunststof en holt langzaam de kaak uit. Bij acht op de tien cliënten met een sterk geslonken onderkaak adviseer ik een prothese op implantaten.”

Klikgebit

Leenders: “Ik had er nog nooit van gehoord. Maar de tandprotheticus heeft me uitgelegd wat het is en wat de voordelen zijn.” Veringmeier: “Het wordt ook wel ‘klikgebit’ genoemd. Een implantaat is een soort schroefje dat in de onderkaak wordt geplaatst. Dat is de taak van de tandarts-implantoloog, met wie ik nauw contact heb over de behandeling. Ongeveer acht weken later is het schroefje vastgegroeid in het kaakbot. De heer Leenders kreeg twee implantaten. Na die acht weken heb ik zijn nieuwe prothese voor de onderkaak erop geplaatst en vastgeschroefd. De prothese zit dan stevig vast en kan niet verschuiven. Voor de bovenkaak volstond een gebruikelijke prothese, maar dan wel een nieuwe.”

 

Een week nadat hij zijn protheses heeft gekregen, zegt Leenders: “Ze zitten fantastisch. Vorige keer had ik bijvoorbeeld pijnlijk tandvlees en moest ik een paar keer voor aanpassingen terug naar de tandarts, maar nu is het meteen goed.”

 

Op gezondemond.vmeier.nl kunt u informatieve filmpjes zien: ‘Stap voor stap een gebitsprothese’, ‘Stap voor stap een klikgebit’ en ‘Gezondheid van de mond: algemene gezondheid’.

Basisverzekering

De kosten van een gebitsprothese worden grotendeels vergoed, want de prothese is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Een indicatie voor het klikgebit: u betaalt een eigen bijdrage van ongeveer 160 tot 250 euro, al naar gelang u aanvullend verzekerd bent of niet. Houd er ook rekening mee dat de prothese ten koste gaat van uw eigen risico.

Extra zorgvuldig

In tijden van corona gaat de tandprotheticus extra zorgvuldig te werk. Net als tandartsen en mondhygiënisten zijn tandprothetici open voor publiek en volgen zij de nieuwe Leidraad Mondzorg Corona. Dit is een aanscherping van de gebruikelijke richtlijnen voor infectiepreventie in de mondzorg. Daarin worden hygiënemaatregelen beschreven.

 

* De naam van de geïnterviewde cliënt is niet zijn werkelijke naam

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!