Gepensioneerde vrijwilligers zijn goud waard

Gepensioneerde vrijwilligers zijn goud waard

Gaat het over gepensioneerden, dan gaat het meestal over kosten. Bijna nooit lees je hoe waardevol 65-plussers eigenlijk zijn voor de samenleving. Hoog tijd om hun meerwaarde eens te benadrukken.

 

Het netwerk van gepensioneerde professionals (het NGPN), dat bemiddelt tussen organisaties en gepensioneerde vrijwilligers, zocht naar het antwoord op de vraag: wat is nu de meerwaarde van de gepensioneerde vrijwilliger? We vroegen het aan Rita Menig, bestuurslid en projectleider bij Synchroon Plus, een maatschappelijke organisatie in Amsterdam Zuidoost. De organisatie wil een positieve bijdrage aan de samenleving leveren, waaraan iedereen deelneemt en niemand wordt buitengesloten.

Wat doet Synchroon Plus?

Synchroon Plus International organiseert computertrainingen, budgettrainingen en taallessen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De organisatie wil een verandering teweeg brengen in het leven van de deelnemers. ‘Sommige deelnemers zijn ziek. Anderen spreken geen Nederlands. Eenzaamheid komt vaak voor bij deze groep,’ vertelt Rita Menig.

vrijwilligersGepensioneerde vrijwilligers zijn loyaal

Bij Synchroon Plus is meer dan de helft van de vrijwilligers gepensioneerd. ‘Dankzij de inzet van oudere vrijwilligers kunnen we langere trajecten aanbieden. En juist die langdurigheid is waar onze deelnemers baat bij hebben,’ zegt Rita. ‘Gepensioneerden hoeven geen carrière meer te maken. Je weet dat ze lang zullen blijven. Dat is prettig samenwerken.’ Rita vervolgt: ‘En laten we eerlijk zijn: gepensioneerden hebben meer tijd. Waar jongeren beperkt zijn qua inzet, omdat ze werken of een opleiding volgen, kunnen we ouderen vaker en flexibeler inzetten.’

Gepensioneerde vrijwilligers hebben passie

Gepensioneerden hebben andere motieven dan jongeren om vrijwilligerswerk te doen. ‘Oudere vrijwilligers hebben geen baan meer die hun gevoel van eigenwaarde vergroot,’ aldus Rita. ‘Door het vrijwilligerswerk voelen ze zich nuttig. Ze doen hun werk daardoor met zoveel passie, dat onze deelnemers dat ook voelen. Zij krijgen daarmee net dat extra zetje om uit hun isolement te komen,’ legt Rita uit.

Gepensioneerde vrijwilligers hebben levenservaring

Ook levenservaring is een meerwaarde van de gepensioneerde vrijwilliger. ‘Ze zijn geduldig,’ zegt Rita. ‘Sommige deelnemers spreken geen Nederlands. Hoe fijn is het dan dat iemand de tijd voor ze neemt, aandachtig luistert en dingen rustig uitlegt?!’ Ze vervolgt: ‘Wat ook fijn is, is dat gepensioneerden levenservaring hebben, waardoor ze zich goed kunnen inleven in anderen. Zo ontstaan mooie gesprekken.’

Gepensioneerde vrijwilligers hebben kennis

‘En gepensioneerden hebben kennis van zaken,’ zegt Rita. Ze vertelt dat haar organisatie soms specialistische kennis nodig heeft. Ze noemt het project ‘Praat Nederlands me’. ‘Voor dit project hadden we een gecertificeerd NT2-docent nodig. Dat is een gepensioneerde vrijwilliger geworden. Samen met de andere vrijwilligers ontwikkelt zij ook nieuw lesmateriaal. We hoeven het lesmateriaal nu niet meer aan te schaffen en dat scheelt enorm in de kosten.’

 

Ook voor het opnieuw inrichten van het interne boekhoudsysteem heeft Synchroon Plus een gepensioneerde ingezet. ‘Via het NGPN kwamen we in contact met een gepensioneerde professional, die onze administratie efficiënter heeft ingericht en heeft uitgelegd hoe we dat zelf kunnen doen. Hij heeft zelfs de jaarrekening opgemaakt, terwijl dat niet tot de opdracht behoorde,’ vertelt Rita. Ze besluit: ‘En dát is waar gepensioneerden vrijwilligers het verschil maken.

De meerwaarde van de oudere vrijwilliger

Door hun kennis en levenservaring te delen en betrokkenheid te tonen, geven oudere, gepensioneerde vrijwilligers heel veel terug aan de samenleving. Hun inzet moeten we koesteren.

Meer lezen?

www.synchroonplus.com
www.ngpn.nl

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!