Gewoon op de alarmknop drukken, ook bij onraad

Gewoon op de alarmknop drukken, ook bij onraad

“Mag ik even privé met u praten?” vroeg de jonge vrouw die zichzelf via de achterdeur had binnengelaten. “Nee!” antwoordde de 85-jarige bewoonster Marie onmiddellijk. Maar voordat ze het in de gaten had, stonden er al vijf mensen binnen. Eén druk op de alarmknop, die ze altijd aan haar pols draagt, was genoeg. Hals over kop vluchtte het gezelschap naar de auto en scheurde weg.

 

Je hoort het zo vaak: een insluiper die zich uitgeeft voor de meteropnemer of die nodig naar de wc moet. Eenmaal binnen leiden ze de bewoner af, terwijl een handlanger het huis doorzoekt. Alleenwonende ouderen zijn favoriet. Marie liep met een stok en kon tegen een groep oplichters niets beginnen. Voordat ze met trillende handen het nummer van de politie had kunnen bellen, zou de bende zijn slag al hebben geslagen. “Nu kon ik zeggen: ‘Ik heb op de knop gedrukt, ze komen er zo aan!’ Ik ben zó blij dat ik dat gedaan heb,” vertelt Marie opgelucht.
Iedereen die in de regio Twente gebruikmaakt van personenalarmering – oorspronkelijk bedoeld voor medische noodsituaties – mag nu óók op de alarmknop drukken om de politie te waarschuwen. Sterker nog, de politie dringt daar zelfs op aan. Wijkagent Peter Withag: “Zeg gewoon tegen de zorgcentrale: ‘Ik heb iemand in huis die ik niet vertrouw’. Dat is voldoende reden om 112 te waarschuwen. Alleen al die gedachte geeft een veilig gevoel.”

alarmknopDoorschakelen naar 112

De zorgcentrales van de twee Twentse zorgaanbieders Carintreggeland en Livio hebben van de politie duidelijke instructies over wanneer zij moeten doorschakelen naar 112. “Daardoor weet onze meldkamer: als Carint of Livio belt, dan is het serieus,” vertelt Peter Withag. Hij raadt ook ouderen die niet in Twente wonen aan om de alarmknop te gebruiken bij onraad. “Als je zelf niet meer kunt praten, dan weet de zorgcentrale toch vanaf welk adres het alarm komt. Dat biedt de zekerheid dat er altijd iemand komt.”

Hoe kom je aan personenalarmering?

De huisarts of thuiszorgorganisatie kan adviseren over personenalarmering. Je kunt kiezen tussen een vast en een mobiel systeem. Een vast alarmsysteem functioneert alleen binnenshuis, een mobiel systeem werkt ook buiten. De installatie van een vast alarmsysteem kost tussen de €75 en €100. Maandelijkse kosten bedragen rond de €20 per maand. Sommige verzekeraars vergoeden deze kosten gedeeltelijk.

Op personenalarm moet je natuurlijk altijd kunnen vertrouwen. Let daarom op het WDTM Ketenkeurmerk. Het WDTM Ketenkeurmerk staat garant voor een vlekkeloos verloop van de alarmering: van de druk op de knop tot de hulpverlening aan huis en alles wat daarmee samenhangt. Zorgverzekeraars stellen het WDTM Ketenkeurmerk steeds vaker als voorwaarde voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Kijk voor meer informatie op www.wdtm.nl.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!