

Gezocht: 700 mannen
Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn op zoek naar 700 mannen die willen meewerken aan een onderzoek naar de effectiviteit van een app (URinControl4Men) voor mannen met plasklachten. Ook wordt onderzocht of met deze app kosten kunnen worden bespaard bij de behandeling van deze klachten. Het onderzoek wordt gedaan vanuit de Afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van het UMCG. Vanwege maatstaven voor kwalitatief hoogwaardig onderzoek hopen de Groningse onderzoekers 700 mannen bereid te vinden mee te doen.
Ongeveer 1 op de 4 tot 5 mannen van boven de 40 hebben plasklachten. Dat kan – zoals u misschien uit ervaring weet – veel invloed hebben op de kwaliteit van leven. Voor mannen die meedoen met het onderzoek snijdt het mes aan twee kanten. Om te beginnen: hun plasproblemen kunnen verminderen of misschien zelfs helemaal verdwijnen. Daarnaast helpen ze de onderzoekers bij de ontwikkeling van een app die hulp biedt aan toekomstige patiënten met plasproblemen.
Plasklachten
De Groningse onderzoekers hebben al een vergelijkbare app ontwikkeld voor vrouwen. Toch is volgens Margreet Tieks, één van de onderzoekers, voor de mannen-app opnieuw onderzoek nodig. “Bij mannen zijn de plasproblemen, of met de medisch term: mictie-klachten, veel diverser dan bij vrouwen.” Als voorbeelden noemt ze, ’s nachts vaak naar de wc moeten, moeite met de plas ophouden, urineverlies bij hoesten of sporten, niet goed kunnen uitplassen, vaak kleine beetjes moeten plassen of een zwakke straal, heel vaak aandrang voelen om naar de wc te moeten omdat de blaas te snel wordt geprikkeld… “De oorzaken zijn niet altijd duidelijk. Ook willen we onderzoeken voor welke mannen de app geschikt is.”
Advies op maat
Gebruikers van de app krijgen daarom om te beginnen een aantal vragen te beantwoorden. Dat is nodig om de mictieklachten te achterhalen. Op basis van die antwoorden stelt de app voor iedere gebruiker een maatwerk-advies samen. Het ene advies zal bestaan uit aanpassen van eet-, drink- en leefgewoonten, een ander uit oefeningen om de blaas te trainen, nadruppelen te voorkomen of bijvoorbeeld voor de bekkenbodemspieren, of combinaties hiervan. In een aantal gevallen zal het advies zijn, naar de huisarts, fysiotherapeut of uroloog te gaan. Bijvoorbeeld voor behandeling met medicijnen of als verder onderzoek nodig is naar de oorzaak van de plasklachten.
Loting
De begeleiding in de app volgt de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Dit zijn dezelfde richtlijnen als voor de nu gangbare aanpak. De eerste stap daarin is namelijk het geven van informatie, advies en oefeningen over plasklachten (zelfmanagement). Om de app en de gangbare behandelingen met elkaar te kunnen vergelijken, krijgt de helft van de mannen die meedoen aan het onderzoek de traditionele behandeling, de andere helft gaat aan de slag met de app. Margreet: “We bepalen dat bij loting. Beide groepen vullen tijdens het onderzoek vier keer een enquête in: bij aanvang, na 6 weken, na 3 maanden en na 6 maanden. Die gegevens gaan wij verder analyseren.”
Laagdrempelig
Zowel mannen als vrouwen vinden het moeilijk om over plasproblemen te praten. Margreet Tieks: “Maar mannen maken misschien iets gemakkelijker de stap naar de huisarts omdat zij weten dat plasproblemen te maken kunnen hebben met prostaatkanker. Gelukkig gaat het vaak om een andere oorzaak.” Aan de andere kant is er ook sprake van een taboe of weet men niet altijd dat behandeling bestaat. Voor mannen met plasklachten is meedoen aan het onderzoek een laagdrempelige manier om die klachten aan te pakken, via de app of met tussenkomst van een dokter of fysiotherapeut.
Meer informatie
Website: www.urincontrol.online.
Daar kunt u zich ook aanmelden voor deelname.
2 reacties
Ik zou graag willen meedoen aan deelname van dit bijzonder goed onderzoek.
Helaas kan ik mij via de bovenstaande website niet aanmelden.
Beste Don, ik zie uw reactie nu pas. Wat fijn dat u mee wilt doen! Op de website http://www.urincontrol.online moet u kiezen voor MAN – op het volgende scherm klikt u op AANMELDEN. U komt dan uit op gezondheidsmeter.nl waarop u een account aan moet maken. Daarna volgen de controlevragen om zeker te zijn dat u mee kan doen. Dit zijn wat administratieve hobbels die we helaas niet weg kunnen nemen. Ik hoop dat het daarmee wel lukt!