Gezonde ogen

Gezonde ogen

Ogen zijn kwetsbaar en onvervangbaar. Door goed voor je ogen te zorgen, kan je voorkomen dat je ogen onnodige beschadigingen oplopen. Het Oogfonds zet de belangrijkste adviezen op een rij:

Laat je ogen regelmatig controleren

Verlies van het zicht is vaak onherstelbaar. Bezoek daarom bij een wijziging of uitval van het gezichtsveld zo snél mogelijk een optometrist of arts. Het Oogfonds heeft in samenwerking met oogartsen een online Oogtest ontwikkeld. Deze geeft direct een indicatie of onderzoek door een deskundige nodig is. Mensen met diabetes, 60-plussers en mensen bij wie oogziektes in de familie voorkomen doen er verstandig aan hun ogen één maal per jaar te laten onderzoeken.

Eet gezond

Dat gezond eten goed is voor het lichaam is algemeen bekend. Wat maar weinig mensen weten is dat dit ook geldt voor je ogen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels.

 

Antioxidanten gaan vrije radicalen juist tegen. Antioxidanten zijn van nature aanwezig in onder andere groente en fruit. Zorg dus dat je hiervan dagelijks genoeg binnen krijgt!

Contactlenzen

Bij onjuist gebruik kunnen lenzen voor ernstige oogproblemen zorgen. Volg daarom altijd de richtlijnen op, zoals goede hygiëne, op tijd vervangen van lenzen(doosje) en geen lenzen dragen tijdens het slapen en zwemmen.

Stop met roken

Schadelijke stoffen in tabak hebben een slechte invloed op de gezondheid van het oog. De meest voorkomende oogaandoeningen in Nederland komen veel vaker voor bij rokers dan bij niet-rokers.

Bescherm je ogen tegen Uv-straling

Een overdosis Uv-straling kan permanente schade aan de ogen veroorzaken. Een goede zonnebril is dan ook essentieel om je ogen te beschermen. Uv-straling kan in de besneeuwde bergen tien keer hoger zijn dan in Nederland. Bescherm uw ogen tijdens de wintersport daarom met een goede skibril of zonnebril.

Buiten spelen móét, het doet je ogen goed!

Bijziendheid (myopie) bij kinderen neemt enorm toe in Nederland. Kinderen met een bril van -6 of sterker hebben op latere leeftijd een kans van 1 op 3 om ernstig slechtziend of blind te worden. Minimaal twee uur per dag buiten zijn en minder lang achtereen dichtbij kijken, zoals op beeldschermen verkleint het risico.

Meer weten?

Ga naar www.gezondekinderogen.nl.

Meer tips?

Bestel de gratis brochure van het Oogfonds met informatie over:
• Signalen van een oogziekte
• Gezonde voeding voor je ogen
• Wat is een goede zonnebril?
• Tien tips voor lensdragers
• Veilig klussen
• En meer!

 

 

gezonde ogen

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!