Europese Tourettedag 2024

Europese Tourettedag 2024

Gilles de la Tourette is een aandoening in de hersenen die je merkt aan niet-vrijwillige tics, zoals bewegingen en het maken van geluiden. Het is belangrijk voor mensen met Tourette om vroeg te weten dat ze Tourette hebben en de juiste behandelingen krijgen. Tourette heeft veel impact op hun leven en hun omgeving. Vaak stuiten mensen met Tourette op onbegrip in de samenleving. Mensen vinden tics bijvoorbeeld raar of de geluiden storend en snappen niet goed dat iemand daar niets aan kan doen. Daarom is het belangrijk dat mensen weten wat Tourette is en de aandoening meer bekendheid krijgt.

Leer meer over Tourette

Meer weten over Tourette? Stichting Gilles de la Tourette heeft een aantal verhalen opgenomen waarin mensen met Tourette zelf vertellen hoe ze Tourette ervaren. Bekijk de filmpjes en leer meer over Tourette, scan de QR-code of ga naar https://tourette.nl/algemeen/.

Passende hulp

Een passende behandeling en ondersteuning kan het leven van iemand met Tourette aanzienlijk verbeteren. Wist u dat het gemiddeld wel vijf jaar duurt totdat er een diagnose gesteld is? En dan is het nog een zoektocht om passende hulp te krijgen. Daarom vraagt Stichting Gilles de la Tourette op 7 juni – de Europese Tourettedag – de aandacht van zorgverleners.

 

Gilles de la Tourette

 

Juist huisartsen, fysiotherapeuten, praktijkondersteuners, psychologen of docenten kunnen het verschil maken. Zij kunnen helpen door op het juiste moment ook aan Tourette te denken. Tijdige diagnose en passende hulp is hard nodig!

 

Het is belangrijk dat zorgverleners zich bewust zijn van de variabiliteit en de juiste ondersteuning of doorverwijzing. Om de aandacht van zorgverleners voor Tourette te vragen zal op 7 juni een animatie op tourette.nl gelanceerd worden die de rol van de zorgverlener belicht.

 

Dit artikel is mogelijk gemaakt door Stichting Gilles de la Tourette (website: tourette.nl).

 

 

Tourette

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!