Glas, Leerdam en Linge

Glas, Leerdam en Linge

Glasblazen. Het blijft iets fascinerends. Zo’n gloeiende bol glas aan een blaaspijp en de glasblazer die schijnbaar moeiteloos iets moois creëert. In Leerdam kun je het met eigen ogen gaan zien. Voor kinderen is het een belevenis waar ze hun ogen bij uitkijken en die ze altijd zal bijblijven.

 

Nog leuker voor ze: zelf glasblazen. Dat is dan ook een van de toppers onder de kinderworkshops van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Ook voor volwassenen heeft dat museum workshops op het programma staan. Desgevraagd, bedenken ze voor u workshops op maat voor bijvoorbeeld familie- en bedrijfsfeesten. Wat dat betreft zijn ze net zo creatief als de glaskunstenaars van wie in het Glasmuseum werk te zien is. Kun je eigenlijk ook wel verwachten van een museumstaf die jaar in jaar uit zorgt voor steeds wisselende exposities, vaak van internationale betekenis.

Nostalgie

Het Glasmuseum is ondergebracht in het woonhuis van Cochius, begin 20e eeuw directeur van de eerste Nederlandse glasfabriek. Kelders vol kunst kent dit museum niet. Het hele depot staat uitgestald op de loopbruggen tussen het huis van Cochius en dat van mededirecteur Bunge.

 

Onze nationale glaskunstenaar, zeg maar de Rembrandt van de Nederlandse glaskunst, is Copier. Werk van Copier heeft u bijna zeker al eens in handen gehad: de bekende Gilde-glazen. Maar ook het glazen serviesgoed dat midden vorige eeuw in veel huishoudens in Nederland dagelijks werd gebruikt, was een ontwerp van Copier. Veel bezoekers kennen het nog. “Ach ja, dat hadden wij thuis ook.” “Och kijk, de kopjes van bij opa en oma.” Herinnert u zich nog de glazen koek-trommels en bonbonnières. Ze stonden destijds op het verlanglijstje van vrijwel elk bruidspaar. Het is er allemaal te zien. Wat een nostalgie.

Glasblazen Leerdam en LingeGlaskunst toen en nu

Nostalgie is één kant van een bezoek aan het Glasmuseum. Een ander onderdeel van de exposities laat de historie van glaskunst zien. Verder neemt het museum je mee naar wat er vandaag de dag aan glaskunst wordt gemaakt. Het museum heeft daarin een actieve rol. Het nodigt van over de hele wereld kunstenaars uit om glaskunst te komen maken en werkt samen met Nederlandse kunstacademies en de Design Academy Eindhoven. Wat dit aan glaskunst oplevert, doet je versteld staan over wat er met glas mogelijk is.

Arrangementen

Natuurlijk nodigt een bezoek aan het museum en de glasblazerij – overigens beide rolstoel-toegankelijk – uit tot een bezoek aan Leerdam en tot genieten van de Linge. Daarom heeft het museum een aantal arrangementen in de aanbieding, bijvoorbeeld een bezoek aan museum en glasblazerij in combinatie met een vaartocht op de Linge, een lunch of een High Tea. Had u iets anders in gedachten, dan denken ze graag met u mee om dat te realiseren.

Leerdam en de Linge

Leerdam heeft een gezellig winkelhart en veel bezienswaardigheden, onder andere het enige bridge-museum ter wereld. Het Glasmuseum ligt aan de Linge. Aan de overkant liggen het dorpje Heukelum en de beeldentuin ‘Land en Beeld’. Beide een bezoek waard. En dat allemaal in een omgeving waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Een verblijf van meerdere dagen valt dan ook zeker te overwegen. Er zijn in en bij Leerdam volop eetgelegenheden en logies-mogelijkheden. Bijvoorbeeld de artistieke B&B “Het hofje van mevrouw Zweije” en het hotel-restaurant met het mooist denkbare uitzicht op de Linge: ‘Hotel aan de Linge’ in Kedichem. Beide te vinden via Google.

Meer informatie

website: www.nationaalglasmuseum.nl
telefoon: 0345 614 960

 

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

  1. Reply september 23, 16:49 #1 Erwin

    Op Leerdamglasstad.nl vindt u meer mogelijkheden om Leerdam en het lingegebied te bezoeken