Zien waar je van houdt!

Zien waar je van houdt!

Ook jij wil toch blijven zien waar je van houdt? Bij 1 miljoen Nederlanders is dat een probleem. Het Oogfonds is een super actieve organisatie met een grote ambitie: niemand meer blind of slechtziend. Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met problemen met het zicht. Dit varieert in ernst en variaties. In de helft van de gevallen is vermindering van zicht te voorkomen. Tijdige signalering is hierbij essentieel!

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie (MD) is de meest voorkomende oogziekte in Nederland waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat. Dit komt doordat de kwaliteit van de macula, ook wel gele vlek genoemd, afneemt. In de macula liggen heel veel kegeltjes bij elkaar met deze kegeltjes nemen we kleuren en contrast waar. Omdat er in de macula zo veel kegeltjes bij elkaar liggen, zien we met dit deel van het netvlies het scherpst. Bij MD sterven deze kegeltjes af waardoor er een vlek midden in het zicht ontstaat. Bij de droge vorm, is het niet sterven de kegeltjes af zonder trauma of zichtbare oorzaak.

 

MD in de natte vorm wordt naast het afsterven van de kegeltjes ook veroorzaakt door de groei van kleine bloedvaten onder het netvlies. De eerste symptomen zijn vervormingen van het beeld; tekst lijkt te golven, rechte lijnen lijken krom en een verminderd gezichtsvermogen.

Glaucoom

Glaucoom is de verzamelnaam voor een aantal aandoeningen en afwijkingen van het oog die leiden tot beschadiging van de oogzenuw. Hierdoor wordt het gezichtsveld kleiner. In het algemeen wordt de beschadiging veroorzaakt door een verhoogde oogdruk door een verhoogde productie dan wel vertraagde afvoer van kamervocht. Het oogvocht kan niet worden afgevoerd en hoopt zich op waardoor de druk stijgt. Glaucoom verloopt veelal sluipend, langzamerhand vallen delen van het gezichtsveld uit, zonder dat dit gemerkt wordt. Het centrale zicht blijft lang intact.

Diabetische retinopathie

Diabetische Retinopathie (DRP) is de verzamelnaam voor oogklachten die worden veroorzaakt door (slecht behandelde) suikerziekte. Door de diabetes kan het netvlies beschadigd raken. Zo kunnen de wanden van de bloedvaten in het netvlies veranderen en bloed en vocht gaan lekken. Of er worden nieuwe bloedvaten gevormd die kwetsbaarder zijn dan gewone bloedvaten, waardoor bloedingen optreden. Dit is de ernstigste vorm van diabetische retinopathie en kan leiden tot acute blindheid en slechtziendheid.

Hoornvliesproblemen

Het hoornvlies is het doorzichtige buitenste gedeelte van het oog. Het hoornvlies heeft een zeer belangrijke functie bij het goed kunnen zien.

 

Het hoornvlies ofwel de cornea is het voorste helder transparante deel aan de buitenkant van het oog over de iris. Het hoornvlies bestaat uit vijf lagen (van buiten naar binnen): epitheel, membraan van Bowman, stroma, membraan van Descemet en het endotheel en is in totaal ongeveer een halve millimeter dun.

Er zijn verschillende aandoeningen aan het hoornvlies ontstaan. Allen hebben gemeen dat het zicht direct verminderd wordt doordat de ‘voorruit beslaat’.

 

Staar

Staar is een veelvoorkomende aandoening van het oog. De ooglens wordt troebel, waardoor licht het netvlies niet meer goed bereikt en we waziger gaan zien. Er zijn drie vormen van staar, namelijk: ouderdomsstaar, aangeboren staar en staar veroorzaakt door een trauma of ziekte.

 

Staar heeft verschillende symptomen. Een veel voorkomende klacht is dat mensen minder scherp gaan zien. Het beeld wordt waziger, alsof er door een beslagen ruit wordt gekeken. Dit geldt zowel voor dichtbij als veraf zien. Door de staar wordt bijvoorbeeld lezen lastig, maar ook tv-kijken en verkeersborden zien. Wazig zien is een van de eerste klachten bij beginnende staar.

GlaucoomMyopie

Myopie (bijziendheid) is een afwijking van het oog waarbij een min-bril nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbol te lang is. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen vóór het netvlies in plaats van erop en dit zorgt voor een onscherp beeld. Kinderen met -6 of hoger hebben op latere leeftijd de kans van 1 op 3 om ernstig slechtziend of blind te worden! Myopie is erfelijk bepaald. Bijziende ouders krijgen vaak kinderen die ook bijziend zijn. Uit diverse wetenschappelijke studies is echter gebleken dat het ontstaan van myopie ook afhangt van levensstijl. Zo is het voor kinderen tot 20 jaar heel belangrijk om na 20 minuten dichtbij kijken op een scherm of in een boek, 20 seconden weg te kijken om je ogen rust te geven. En minstens 2 uur per dag naar buiten!

 

Voor meer informatie: www.oogfonds.nl.

 

Signalen van een oogaandoening

Achteruitgang van het zicht door een oogziekte gaat meestal zo geleidelijk dat het niet direct wordt opgemerkt. En zelfs als dat wel gebeurt, worden de klachten vaak genegeerd. Niet verstandig, want verlies van het zicht is vaak onherstelbaar. Daarom hebben we 10 alarmsignalen voor u op een rijtje gezet.
• Pijn aan de ogen
• Regelmatig flitsen of vlekken zien
• Zicht dat in korte tijd erg achteruit gaat
• Dubbelzien met één oog
• Rechte lijnen als golven zien
• Telkens meer licht nodig hebben om goed te zien
• Minder details kunnen waarnemen

 

Bezoek een arts als je een wijziging of uitval opmerkt in je gezichtsveld! Verder is het verstandig om extra op te letten als:
• er in je familie hoge oogdruk/glaucoom voorkomt
• je diabetes hebt
• je ouder dan 55 jaar bent

 

Doe de oogtest op Oogfonds.nl/oogtest voor een eerste check!

Over het Oogfonds

Het Oogfonds zet zich al ruim 70 jaar in om blindheid en slechtziendheid te voorkomen. Dat doen wij door fondsen te werven. Met deze inkomsten steunen wij wetenschappelijk onderzoek, geven wij voorlichting en werken wij samen met de Oogvereniging aan het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met een oogaandoening. Omdat er steeds meer mensen blind of slechtziend worden is het meer dan ooit noodzakelijk dat er meer onderzoeken gerealiseerd worden. De toepassing van stamceltherapie of het printen van een netvlies lijken nog ver weg, maar zijn dichterbij dan ooit. Help mee en steun wetenschappelijk oogonderzoek. Geef via oogfonds.nl/ikgeef.

 

 

oogfonds

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!