

Goed slapen, een bereikbare droom
Hij bestaat écht: de “Wereld SlaapDag” In België al een feestelijke uitslaapdag, maar in Nederland nog maar weinig bekend. De ‘Wereld SlaapDag’ is altijd op de vrijdag voor het begin van de lente. In 2021 dus op vrijdag 19 maart. De slogan voor dit jaar is ‘Regular Sleep, Healthy Future.’ (Goed slapen, Gezonde toekomst)
Je mag er natuurlijk een uitslaapfeest van maken, maar dat is niet de essentie. Het gaat erom, dat je gaat beseffen dat goede nachtrust hoort bij een gezonde levensstijl. Maar ook het omgekeerde geldt: een gezonde levensstijl draagt bij aan goede nachtrust.
Het belang van goede nachtrust
Je hoeft eigenlijk niemand te vertellen dat goed slapen helpt om je vrolijker, energieker en alerter te voelen. Het komt ook je werk ten goede. Het Trimbos-Instituut schrijft op een -zeer informatieve! – website over slapen: “Slapen is goed voor je mentale gezondheid. Bijna 2 op de 3 Nederlanders wil beter slapen. Maar doen daar weinig aan. Dat vergroot de kans op allerlei aandoeningen, waaronder depressie en dementie.” Misschien kan de Wereld SlaapDag je een zetje geven.
Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon en ook naar leeftijd. Baby’s hebben meer slaap nodig dan kleuters, kinderen meer dan pubers en volwassenen weer net iets minder dan pubers. Als het goed is, val je vanzelf in slaap. Maar bij veel mensen is het niet goed. Het duurt lang voor ze inslapen of als ze , eigenlijk te vroeg, wakker zijn geworden, lukt het ze niet meer om weer in slaap te komen.
Oorzaak
Het ene slaapprobleem is het andere niet. Het is daarom belangrijk dat de oorzaak wordt gevonden. Pas dan kan worden bekeken wat er eventueel aan te doen is. Nederland is twee wetenschappelijke verenigingen rijk die zich speciaal richten op slaapproblemen: de Nederlandse vereniging voor Slaap – Waak Onderzoek (NSWO) en de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL). Even terzijde: beide verenigingen bepleiten het afschaffen van de zomertijd.
www.nswo.nl/zomertijd-afschaffen
Heb je slaapproblemen dan kan de huisarts je doorverwijzen naar slaapspecialisten in ziekenhuizen of gespecialiseerde klinieken.
Je slaapkamer en jij
Maar begin eens met je slaapsituatie onder de loep nemen. Een Duitse uitdrukking (Wie man sich bettet, so schläft man) zegt het al: zorg voor een goed bed, een goed matras en goed (ventilerend) beddegoed en nachtkleding. Maar dat is niet alles. Slapen met een volle maag valt ook niet mee. Mijdt cafeïne – en alcohol! – vanaf enkele uren voor het slapen gaan. Hou vaste tijden aan voor naar bed gaan en opstaan. Zorg voor een prikkelarme slaapomgeving. Maak geen studeerkamer van je bed, geen kantoor, geen sociale-media-babbelbox. Dus geen schermpjes overdag of voor het slapen gaan. Op de hieronder genoemde sites vind je nog veel meer adviezen. Daarmee wordt goed slapen een bereikbare droom.
Meer informatie
De Wereld Slaapdag is een initiatief uit 2008 van de “World Association of Sleep Medicine” (WASM): (voor wie Engels beheerst) www.worldsleepday.org
Trimbos Instituut: www.trimbos.nl/kennis/slapen-is-goed-voor-je-mentale-gezondheid
NSWO: www.nswo.nl
SVNL: www.slaapgeneeskundevereniging.nl