Goed zicht op wachttijden bij de oogarts

Goed zicht op wachttijden bij de oogarts

Stel: de huisarts verwijst u door naar de oogarts. Maar als u het ziekenhuis belt voor een afspraak, kunt u pas over drie maanden terecht. Wat doet u dan? Dit overkwam mevrouw Kruiswijk (89 jaar) en zij is beslist niet de enige. De wachttijden voor een oogarts zijn gemiddeld acht weken, met uitschieters tot maar liefst een jaar.

 

Mevrouw Kruiswijk aarzelde: kon ze wel zo lang wachten? Een telefoontje met haar huisarts stelde haar gerust: dat was geen probleem. Maar wat als ze wel snel geholpen moest worden?

Oorzaken lange wachttijden

“De regel is dat een patiënt voor een eerste afspraak binnen vier weken bij een polikliniek terecht kan. Maar voor oogheelkunde duurt dat bijna altijd langer, tenzij het spoed is.”, erkent projectleider Petra Kortenhoeven van de Oogvereniging. “De langere wachttijd heeft een aantal oorzaken. Ouderen krijgen in toenemende mate oogproblemen. Dus met de vergrijzing komen meer mensen bij de oogarts. Daarbij worden oogproblemen eerder opgespoord en er zijn meer behandelmogelijkheden voor bepaalde oogaandoeningen. Dat zijn goede ontwikkelingen, maar daardoor hebben oogartsen het wel drukker. Ook is er geen goede spreiding van oogartsen, waardoor in Noord- en Oost-Nederland en Noord-Brabant de wachttijden vaak langer zijn.”

oogartsZelf actie ondernemen

Wat kan een patiënt zelf doen? “Als u lang moet wachten, check eerst bij uw huisarts of dat verantwoord is”, adviseert Petra. “Wilt u toch liever eerder aan de beurt zijn? Dat kan mogelijk in een ander ziekenhuis. Op de website van Zorgkaart Nederland staan per specialisme de wachttijden van alle ziekenhuizen. Of bekijk de wachttijd op de sites van andere ziekenhuizen. Vraag, indien nodig, hulp om dit uit te zoeken. Ook kan de eigen zorgverzekeraar meedenken en advies geven. Deze ‘zorgbemiddeling’, zoals dat heet, is gratis.”

Taakherschikking

De Oogvereniging heeft wel de noodklok geluid. “Bij spoed krijgt een patiënt op de polikliniek oogheelkunde altijd voorrang”, benadrukt Petra. “Aan deze afspraak wordt niet getornd. Maar we willen niet dat de wachttijden verder oplopen. Daarom pleiten de samenwerkende oogpatiëntenorganisaties voor taakherschikking. Een deel van de oogzorg kan veilig en goed worden gedaan door andere zorgverleners, zoals optometristen. Zo verrichten in Rijnmond, in samenwerking met oogartsen, optometristen in de optiekzaken controles bij glaucoom (waaronder een oogdrukmeting). Als deze aanpak landelijk wordt ingevoerd, kunnen de wachttijden omlaag. Want wachten is natuurlijk nooit prettig!” En mevrouw Kruiswijk? Zij heeft inmiddels weer helder zicht na haar staaroperatie.

Vragen of advies

Voor inzicht in wachttijden: kijk op www.zorgkaartnederland.nl. U kunt met vragen over (leven met) een oogaandoening terecht bij de Ooglijn: 030 2945444 (ma-vrij 9.00 – 15.30 uur), E-mail: ooglijn@oogvereniging.nl. Bij de Ooglijn kunt u ook terecht als u wilt bellen met iemand die dezelfde oogaandoening heeft.

 

Tags ogen, zorg

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

  1. Reageer november 14, 14:56 #1 dineke

    ik heb beginnende staaar en dat gaat goed loop bij het alrijne leiderdorp maar wil toch weten of je ook van zwarte velkken en in de ochtend bij fel licht flikkeringen hebt de oogarts zij dat je er moest mee leren
    leven en het kon geen kwaad het is een vertroebeling van je oog kan je er met druppels wat aan doen en wat gebeurt er bij laseren want het was gelukkig geen net vlies wat los liet dat zag er nog goed uit dus graag hoor ik van u

    groetjes dineke