Goede vragen aan de oogarts

Goede vragen aan de oogarts

Oogproblemen: wie krijgt er vroeg of laat niet mee te maken?
Heb je binnenkort voor het eerst een afspraak op de poli oogheelkunde in het ziekenhuis, dan is het belangrijk om je afspraak goed voor te bereiden. De tijd in de spreekkamer vliegt namelijk voorbij.

 

Bij een afspraak met de oogarts of de optometrist is het belangrijk om alle informatie goed op een rijtje te krijgen. Daarom zijn op de website vragenaandeoogarts.nl voorbeeldvragen te vinden voor mensen met allerlei oogaandoeningen. Je kunt de vragen aankruisen en eigen vragen toevoegen. Ook voor mensen die nog niet weten wat hen mankeert, zijn er vragen opgesteld.

 

Het punt is dat veel oogartsen en optometristen maar beperkt de tijd hebben. Dan heb je wel allerlei vragen meegenomen, maar is de afspraak voorbij voordat alles aan bod is gekomen. Het advies is daarom om alleen die vragen te stellen die voor jou écht belangrijk zijn.

 

Oogarts Prof. dr. Hans Lemij: ‘Bedenk dat jouw oogarts onder hoge tijdsdruk staat. Als je veel vragen stelt, ervaart de oogarts dat misschien als te veel. Beperk het aantal vragen daarom tot maximaal drie per bezoek.’ De oogarts moet immers ook nog tijd hebben om je te onderzoeken of behandelen en daarover uitleg te geven. Ook daarover zul je dan misschien vragen hebben.

 

Dat lijkt een vreemd advies om maximaal drie vragen te stellen, maar komt voort uit het feit dat veel informatie al op betrouwbare sites als die van de Oogvereniging en andere oogpatiëntenorganisaties, Thuisarts of oogartsen te vinden is. Wat de oogaandoening inhoudt of hoe het onderzoek verloopt, kan daar worden gevonden. Bijna iedereen is zo in staat, mogelijk met wat hulp, zich thuis te verdiepen in al deze informatie. Dan kan in de spreekkamer alles aan bod komen waar het in de persoonlijke situatie om draait.

 

oogartsKom je vaker bij de oogarts, dan is het verstandig om vooraf op papier te zetten hoe het met je ogen gaat. Wat is er veranderd? Zijn er dingen waar je meer of juist minder last van hebt gekregen? Die informatie is voor de oogarts nuttig en daar hoef je dan niet meer in de spreekkamer over na te denken.

 

Een andere tip is om iemand mee te nemen. Twee horen meer dan één. En de tweede persoon komt tijdens de uitleg van de oogarts of optometrist misschien op vragen die je zelf niet zo gemakkelijk zou stellen. Daar komt bij dat een extra persoon je ook kan helpen als je een onderzoek hebt gehad waardoor je ogen lichtgevoelig zijn en je minder scherp ziet. Je kunt op dat moment niet autorijden. Een zonnebril meenemen, is sowieso handig in dit soort gevallen.

Heb je vragen bij de voorbereiding van het bezoek aan de oogarts?

Je kunt contact opnemen met de Ooglijn via 030-294 54 44 of ooglijn@oogvereniging.nl.

Links

www.vragenaandeoogarts.nl
www.thuisarts.nl
www.oogheelkunde.org

 

 

oogvereniging

 

 

Tags ogen, zorg

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!