Gorinchem:  eigentijds en vol historie

Gorinchem: eigentijds en vol historie

Wie over de A27 of A15 langs Gorinchem rijdt, ziet alleen maar flats. Die geven een heel verkeerde indruk van deze oude vestingstad. Treinreizigers krijgen vanaf het station een wat beter beeld. Maar als je vanaf de Merwede met het fiets-voetveer aankomt in Gorinchem, ervaar je dat je een bijzondere stad binnenstapt: eigentijds en vol historie.

Lingehaven

Het eerste wat je ziet is de Lingehaven. Want bij Gorinchem mondt de Linge uit in de Merwede. De nu zo vriendelijke Linge was ooit een brede rivier. In het Gorcums Museum zijn zelfs afbeeldingen te zien van Gorinchem overstroomd door de Linge. Bezoekers met een ligplaats in de Lingehaven, liggen daar in het centrum van de stad, enkele minuten lopen van speciaalzaken en vestigingen van de overal te vinden winkelketens.

gorinchemGorcums Museum

Misschien ben je niet zo’n museumbezoeker, maar maak eens een uitzondering voor het Gorcums Museum. Het is – samen met de VVV – ondergebracht in het voormalige stadhuis. (Grote Markt 17) Je leert er veel over de ontwikkeling van de stad van onbeduidend vissersplaatsje aan de Linge tot militair en belangrijk – ook nu nog – economisch centrum. Eén van de verdiepingen is gewijd aan de Martelaren van Gorinchem.

Stadswandeling

Gorinchem telt meer dan 200 Rijksmonumenten. Bij de VVV is een stadswandeling verkrijgbaar. Dat is een mooie manier om in elk geval een aantal van die monumenten te zien. Je komt onder andere door een steeg met een luikje dat diende om baby’s te vondeling te kunnen leggen. De wandeling voert je ook langs het poortje van het huis waar Hugo de Groot na zijn ontsnapping uit Loevestein de boekenkist verliet en verkleed als metselaar zijn vlucht voortzette. Ben je in Gorinchem op een tijdstip dat je de toren kunt beklimmen – navragen bij de VVV! – dan heb je eenmaal boven een schitterend uitzicht over de regio.

Stadswallen

Maak in Gorinchem als het even kan ook een wandeling over de stadswallen. Die stammen nog uit de tijd dat de stad onderdeel was van de vestingdriehoek Loevestein-Woudrichem-Gorinchem, een cruciaal punt in de (Nieuwe) Hollandse Waterlinie. Keizer Napoleon noemde de stad zelfs ‘de sleutel van Holland’. De stadswallen zijn zo goed als volledig bewaard gebleven. Je krijgt een beeld van de vesting van vroeger en als contrast loop je ook langs eigentijdse kunstwerken.

Korea

Gorinchem trekt veel Koreaanse toeristen. Dat is te danken aan de ontdekkingsreiziger Hendrick Hamel. Die strandde op een van zijn reizen in Korea, heeft daar gevangen gezeten, maar heeft weten te ontsnappen. Zijn ervaringen heeft hij beschreven in een scheepsjournaal. In Gorinchem is een museum speciaal over deze zeevaarder. De informatie daar is ook te lezen in het Koreaans.

Evenementen

In de wijde omgeving is Gorinchem bekend om zijn gevarieerde aanbod aan evenementen. Het hele jaar door is er van alles te doen, voor alle leeftijden en voor alle interesses. Als je kijkt op de evenementenagenda vind je beslist iets van je gading.

Meer informatie

Ga naar www.mooigorinchem.nl.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

  1. Reageer juli 13, 12:11 #1 Marijke

    Leuk artikel.
    Balie medewerker Gorcums en Hamel muy