Grip op je gezondheid  met diabetes

Grip op je gezondheid met diabetes

Diabetes (suikerziekte) is een chronische ziekte. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier weinig of geen insuline meer aan. Of het lichaam reageert niet goed op de insuline. Hierdoor kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet op peil houden en komt er te veel suiker in het bloed.

 

Je kunt al een voorfase van diabetes hebben zonder dat je het weet. Bij prediabetes zijn de bloedsuikerwaarden al iets hoger, maar nog niet zo hoog dat je diabetes hebt. Je hebt ook nog (bijna) geen klachten. Toch kunnen je hart, bloedvaten en ogen al schade oplopen. Op diabetes.nl lees je meer over prediabetes.

diabetesJe kunt diabetes herkennen aan

• veel dorst
• vaak plassen
• droge mond
• moe voelen
• oogontsteking of wazig zien
• gewicht verliezen
• (urineweg)infecties

Herken je deze klachten? Maak dan een afspraak met je huisarts.

Voorkom complicaties

Diabetes is vervelend, je moet er elke dag rekening mee houden. Maar als je niets doet, kan diabetes op termijn allerlei vervelende en gevaarlijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Je diabetes wordt waarschijnlijk erger en een hoge bloedglucosewaarde kan schade veroorzaken aan vaten en zenuwen.

Ga jij de uitdaging aan?

Wil jij ook meer grip op je gezondheid zoals Angela? Meld je dan aan voor de online challenge: grip op je gezondheid op voluitlevenmetdiabetes.nl. In vijf weken helpen we jou om grip te krijgen op je gezondheid met diabetes type 2.

3 tips voor grip op je gezondheid

Diabetes vraagt veel van je gezondheid. Angela de Rooij, medewerker bij Diabetesvereniging Nederland vertelt hoe zij de regie neemt over haar gezondheid met diabetes type 2.
1. Ken de gevolgen van diabetes
Toen ik de diagnose kreeg heb ik me verdiept in wat diabetes is, wat de gevolgen kunnen zijn en wat ik zelf kan doen om zo gezond mogelijk te blijven. Dit neemt angst weg. Ik ken de risico’s en dat motiveert me om goed voor mezelf te zorgen. Ik eet ongeveer 80% van mijn tijd gezond met weinig koolhydraten. Maar 20% mag ik van mezelf smokkelen. Dan geniet ik van iets lekkers en ben ik daarna extra gemotiveerd om die 80% extra goed mijn best te doen.
2. Ga naar je controles
Laat tenminste een keer per jaar je waarden controleren door je praktijkondersteuner. Sommige complicaties merk je namelijk niet, of pas als het te laat is. Voor iedere controle ga ik bij mezelf na hoe ik me voel en wat ik wil bespreken met mijn zorgverlener. Vragen schrijf ik voor mezelf op een papiertje.
3. Betrek je omgeving bij je gezondheid
Vertel vrienden, collega’s en familie dat je gezonder wilt leven vanwege diabetes. Ze kunnen je dan helpen als het even moeilijk is om vol te houden. Ik heb gemerkt dat de meeste mensen dat graag doen.

Meer informatie

Diabetesvereniging Nederland komt op voor de belangen van alle mensen met diabetes. Meer informatie over diabetes vind je op www.dvn.nl. Neem voor vragen contact op met onze Ledenservice via info@dvn.nl of 033 – 463 05 66.

 

 

diabetes vereniging

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!