Hans Kazàn steunt KNCV Tuberculosefonds en de strijd tegen infectieziektes

Hans Kazàn steunt KNCV Tuberculosefonds en de strijd tegen infectieziektes

Hans Kazàn heeft een bijzondere nieuwe missie. De bekende goochelaar springt op de bres voor KNCV Tuberculosefonds, om aandacht te vragen voor de internationale strijd tegen infectieziektes. Hij is het boegbeeld van de campagne ‘Nooit meer een pandemie’.

 

“Ik voel me vereerd dat het Tuberculosefonds mij heeft gevraagd. De organisatie zet zich wereldwijd in om mensen een goede en snelle diagnose te geven, gevolgd door de juiste behandeling. Daarmee redden ze levens en helpen ze om de verspreiding van infectieziektes te stoppen. Ik draag daar graag een steentje aan bij”, vertelt Hans Kazàn. Prinses Margriet draagt de organisatie eveneens een warm hart toe. Sinds 2010 is zij de beschermvrouwe van het Tuberculosefonds.

 

Dat het Tuberculosefonds juist hem benaderde, kwam niet uit de lucht vallen. Net als veel Nederlanders van zijn generatie, kwam tuberculose (TBC) vroeger in zijn familie voor. Toen Hans Kazàn vier jaar was, lag zijn oom Ton in het sanatorium Kalorama bij Beek. ,,Ik heb toen meegedaan aan de Kaloramamars, een wandeltocht waarbij geld werd ingezameld voor het sanatorium.”

 

De prachtige heuvels rond Beek, vormden destijds een goede omgeving voor TBC-patiënten. Voordat er medicijnen tegen tuberculose bestonden, was frisse lucht en rust het devies om te genezen. In 1922 werd Kalorama als TBC-sanatorium opgericht. Het bestaat nog steeds, maar niet meer voor tuberculose.

 

“Mijn oom Ton is gelukkig goed hersteld van TBC. Maar inmiddels overleden”, vervolgt Hans Kazàn. Hij koestert warme herinneringen aan de man. Hans: “Hij had een manege in Berg en Dal. Ik kwam daar als kind heel graag om de paarden te verzorgen. In het begin vond ik dat ontzettend spannend natuurlijk, zulke grote beesten! Maar ik genoot er enorm van.”

 

Inmiddels ruim zestig jaar later, vindt Hans het ongelooflijk dat tuberculose wereldwijd nog steeds om zich heen slaat. “Elk jaar sterven er zo’n 1,5 miljoen mensen aan. En dat terwijl TBC nu goed te genezen is. Zoveel onnodige sterfgevallen, dat vind ik echt afschuwelijk! Het Tuberculosefonds zet zich in om deze ziekte wereldwijd te stoppen en ik help de organisatie graag om daar aandacht voor te vragen. Dat komt onder meer door mijn oom Ton, maar ook door mijn dochter Lara.”

Tuberculosefonds

Abdurahim uit Kirgizië werd ernstig ziek door tuberculose.

Lara en het belang van een goede diagnose

Om TBC de wereld uit te krijgen, zijn snelle en goede testmethodes cruciaal. Hoe sneller de diagnose duidelijk is, hoe sneller een goede behandeling kan starten. Hans Kazàn weet dat als geen ander.
Zijn dochter Lara raakte vorig jaar plotseling een aantal keer per dag, 45 minuten lang verlamd. Kazàn: “Neem maar een rustgevend pilletje en ga naar huis, zei de dokter. Lara bleek uiteindelijk een zeldzame spierziekte te hebben. Inmiddels leert ze er – zo goed en kwaad als het kan – mee leven en ziet ze het leven gelukkig weer optimistisch tegemoet.”

 

In landen waar goede gezondheidszorg minder toegankelijk is, kan het soms maanden of wel jaren duren voordat een goede diagnose is gesteld en patiënten de juiste behandeling krijgen. Met alle vreselijke gevolgen van dien: mensen blijven besmettelijk en soms komt hulp te laat. Mede hierdoor sterven nog zoveel mensen aan tuberculose. Onnodig, want de ziekte is te genezen.

 

“Dit vreselijke leed moet stoppen en gelukkig is er heel veel wat we daarvoor kunnen doen”, aldus Kazàn. Zo zet het Tuberculosefonds zich onder meer in voor het wereldwijd toegankelijk maken van een alles-in-één test voor alle infectieziektes, die recent uitgebreid in het nieuws was. De organisatie werkt daarnaast ook aan het beschikbaar maken van goede medicijnen en het doorbreken van stigma. Daarmee helpt het families als die van de kleine Abdurahim uit Kirgizië.

Abdurahim: onnodig lang ziek door de verkeerde diagnose

Abdurahim uit Kirgizië was twee jaar oud, toen hij ineens stopte met lopen en alleen nog maar kon liggen. Zijn bezorgde ouders kregen te horen dat hij waarschijnlijk reuma had. Daarna stelden andere artsen een ontwricht dijbeen vast en daarom kreeg hij een metalen brace, die hij acht maanden droeg. Zijn gezondheid werd almaar slechter en er verscheen een pijnlijke bult op zijn lichaam. Pas toen de inhoud van de bult werd geanalyseerd, bleek dat Abdurahim een zeldzame, multiresistente vorm van tuberculose had. Met de juiste diagnose gevolgd door de juiste medicijnen en behandeling, was Abdurahim na twee jaar eindelijk genezen en kon hij weer lopen en spelen.

 

Tuberculose is vaak heel moeilijk vast te stellen bij (jonge) kinderen. De alles-in-één test kan dit jarenlange leed voor andere kinderen en hun families voorkomen.

Limited edition kaartspel

Om aandacht en steun te vragen, is Hans Kazàn te zien in tv-spots en op social media van het Tuberculosefonds. Samen met de organisatie maakte hij daarnaast een limited edition kaartspel. Deze is voor 7,95 euro te koop en er zit uiteraard een leuke goocheltruc bij. De opbrengsten van het kaartspel gaan volledig naar de strijd tegen infectieziektes. Wilt u meer weten over de campagne of het kaartspel bestellen? Scan de QR-code met de camera van uw mobiele telefoon of ga naar www.nooitmeereenpandemie.nl

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!