Patiënt? Ik ben nu opnieuw mezelf

Patiënt? Ik ben nu opnieuw mezelf

 

Harteraad helpt je weer op weg

 

Er zijn veel mensen met een aandoening aan hun hart en vaten. In Nederland meer dan een miljoen. Ineens zijn mensen patiënt en staat hun leven op z’n kop. Gerda (51 jaar, getrouwd en moeder van 3 grote kinderen) weet er alles van. Zij is geboren met een vernauwing van de nierslagader. Dit werd ontdekt toen zij dertien jaar was. Op haar vijftiende kreeg zij een bypass met eigen ader gerepareerd. Natuurlijk is dit niet leuk voor een meisje in de pubertijd. “Zo af en toe bekroop het me wel eens, zou dat allemaal wel goed zitten daar binnen? Tijdens een bodycheck, voorjaar 2017, kreeg ik een echo van de schildklier, want mijn waardes waren wat te hoog.

 

harteraadMijn nieuwsgierige arts keek verder en ontdekte een aneurysma in de nierarterie. Alarm, een tijdbom. Ik moest direct naar de vaatchirurg, kreeg een CT scan. En dan ontdekt hij er nog eentje: bijna zeven centimeter groot aan de aorta. Ik weet nu wat doodsangst inhoudt. Ik werd met spoed geopereerd aan deze levens-bedreigende uitstulp. Terug uit het ziekenhuis voelde ik mij onzeker. Kan ik mijn lichaam nog vertrouwen?

Waar krijg ik hulp?

Op www.harteraad.nl vond ik ervaringen van anderen en betrouwbare informatie. Zo kon ik stap voor stap mijn leven weer oppakken.”

 

Gerda: “Ik wil geen medelijden. Het gaat super met mij. Ik heb mijn angsten overwonnen, maar het is weer een aandoening die je niet ziet. Mensen om je heen hebben al gauw zo iets van: ‘Het gaat toch goed met je, want je ziet er super uit!’ Ik heb mij aangesloten bij een besloten Facebookgroep met mensen die dezelfde aandoening hebben. Dat zijn soms heftige verhalen, maar heel fijn om zaken met mensen te delen die een beetje hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Ik haal daar de boodschap uit, dat je ondanks alles je leven weer op kunt pakken. Met een pot medicijnen ‘s morgens en kleine kwalen die ik eraan heb over gehouden, maar ik leef.”

Ook onzeker na ziekenhuisopname?

Veel mensen met hart- en vaataan-doeningen worstelen met vragen als ze eenmaal thuis zijn uit het ziekenhuis. Hoe beter je weet wat hart- en vaataan-doeningen voor je betekenen, hoe beter je grip terugkrijgt op jouw leven. Harteraad brengt je in contact met mensen die je verder op weg helpen, deelt ervaringsverhalen, geeft praktische tips en informatie over je leefstijl, medicijnen, werk, hulpmiddelen en de impact op je gezin. Ook brengt Harteraad je in contact met gelijkgestemden, bijvoorbeeld via een besloten facebookgroep. “Zij weten als geen ander wat je doormaakt, dat geeft houvast en vertrouwen.” Pak je leven weer op! Kijk op www.harteraad.nl.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!