Heeft u ook wel eens last van droge ogen?

Heeft u ook wel eens last van droge ogen?

Kent u dat? U zit in een kamer met airconditioning en u voelt dat uw ogen gaan branden, of u fietst tegen de wind in en al snel beginnen uw ogen te prikken. Misschien hebt u last van droge ogen.

Hoe ontstaan droge ogen?

Droge ogen ontstaan als er te weinig traanvocht wordt aangemaakt of als de kwaliteit van het traanvocht onvoldoende is. Voldoende traanvocht is belangrijk, want het beschermt de ogen tegen infecties en uitdroging. Hebt u dus te weinig traanvocht of is het traanvocht niet goed van kwaliteit, dan kunt u last krijgen van droge ogen.

droge-ogenOorzaken van droge ogen

Oudere mensen hebben vaker last van droge ogen dan jongeren, omdat de traanklieren van ouderen minder traanvocht produceren. Draagt u zachte contactlenzen, dan drogen uw ogen ook sneller uit. Daarnaast kunnen droge ogen worden veroorzaakt door medicijngebruik of door hormonale veranderingen. Ten slotte kan er een andere oogziekte meespelen.

Klachten

Mensen met droge ogen klagen vaak over prikkende, brandende of rode ogen. Ook kunt u wazig zien of kan zich slijm in de ogen vormen. Als u droge ogen hebt produceert u soms, hoe vreemd het misschien ook klinkt, juist veel tranen. Door uitdroging van het hoornvlies, bijvoorbeeld bij harde wind of lang staren, krijgt de traanklier namelijk een signaal van het oog om tijdelijk meer traanvocht aan te maken. De traanafvoer kan deze verhoogde hoeveelheid traanvocht niet aan, waardoor de tranen over de wangen lopen in plaats van door de normale traanafvoer.

Wat is eraan te doen?

Hebt u last van droge ogen? Ga eerst eens langs bij de opticien. De opticien kan u adviseren om kunsttranen te gebruiken in de vorm van druppels, een gel of zalf. Helpen kunsttranen niet, dan kunt u naar de oogarts gaan voor verdere behandeling.

Meer informatie

Wilt u meer weten over droge ogen? Kijk op de website van de Oogvereniging (www.oogvereniging.nl) en zoek op ‘Droge ogen’. Voor vragen kunt u ook contact opnemen met de Ooglijn (030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl).

 

oogvereniging

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!