Henk de Klerk is OV-ambassadeur

by TerraByte internet services | 16/05/2023 09:02

Mensen op leeftijd die voor het eerst met het openbaar vervoer reizen, vinden dat vaak spannend. Provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel vinden dat het openbaar vervoer voor iedereen goed toegankelijk moet zijn. Daarom zijn de OV-ambassadeurs in het leven geroepen. Zij organiseren maandelijks inloopspreekuren in verschillende gemeenten. Henk de Klerk is OV-ambassadeur en legt leeftijdsgenoten met veel passie en geduld uit hoe het OV werkt.

Hoe verloopt een inloopspreekuur?

Mensen kunnen met een specifieke vraag naar het inloopspreekuur komen. Onder het genot van een kopje koffie of thee hebben OV-ambassadeurs uitgebreid de tijd om antwoord op deze vragen te geven. ‘’Ik vind het fijn dat ik leeftijdsgenoten op weg kan helpen. Geen enkele vraag is te gek. Zo kan ik uitleg geven over de verschillende abonnementen die er zijn, of geef ik uitleg over de werking van de OV-chipkaart. Ik geniet van het persoonlijke contact dat ik met de mensen heb’’ vertelt Henk.

 

Meer vragen dan ze van tevoren dachten

 

Het persoonlijke contact is een belangrijke meerwaarde van het inloopspreekuur. ‘’Meestal bezoeken mensen het inloopspreekuur met één of twee specifieke vragen. Wanneer ik met hen in gesprek ga merk ik vaak dat de mensen eigenlijk meer vragen hebben dan ze van tevoren dachten. Het voordeel van een inloopspreekuur is dat ik antwoord kan geven op al deze vragen. Op deze manier kan ik de mensen optimaal helpen,’’ vertelt Henk.

 

OV ambassadeurs

Dan laat ik ze zien hoe de kaartautomaat werkt

De vervolgstap

“Nadat ik mensen op weg heb geholpen tijdens een inloopspreekuur nodig ik ze uit voor een proefreisje.’’ Een proefreisje is een mooie manier om mensen te laten ervaren dat zij goed zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen. ‘’Dan laat ik ze zien hoe de kaartautomaat werkt, hoe ze kunnen in-en uitchecken en hoe zij saldo op hun OV-chipkaart kunnen bijladen. Op deze manier kunnen zij in het vervolg zelfstandig van A naar B reizen, waardoor een ziekenhuis bezoek, op visite gaan bij kleinkinderen of een kopje koffie drinken bij een bekende weer vanzelfsprekend wordt,’’ vertelt Henk.

Meer informatie

Heeft u vragen over het openbaar vervoer? Bezoek dan een inloop-spreekuur bij u in de buurt. Kijk voor een overzicht van alle inloopspreekuren op:
www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur[1]

 

 

OV ambassadeurs[2]

 

 

Endnotes:
  1. www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur: https://www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur/
  2. [Image]: https://www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur/

Source URL: https://www.seniorenwijzer.nl/henk-de-klerk-is-ov-ambassadeur/