Herfst en winter in Enkhuizen

by TerraByte internet services | 01/11/2023 09:18

De ideale bestemming voor een onvergetelijke stedentrip

 

Kom lekker een frisse neus halen en ontdek de schoonheid van Enkhuizen in de rustige maanden. Enkhuizen is zo’n stad waar je lekker rondstruint langs mooie grachten en sfeervolle verlichte straatjes met markante namen als Hemeltje en Drie Groene Eikels.

 

Op je gemak bijzondere winkels en leuke musea ontdekken, koffiedrinken bij het Rijksmagazijn of Coffy-Huys, een wijntje in de Drombar… Loop vooral ook over de oude zeemuur en blijf daar even staan om van het weidse uitzicht over het IJsselmeer te genieten. In de vroege ochtend is het benevelde meer ademloos mooi, ’s avonds kun je met helder weer de lichtjes van Friesland zien schitteren. Enkhuizen is puur genieten, dat voelt goed!

Musea in Enkhuizen

Enkhuizen telt 3 musea: het Zuiderzeemuseum, het Flessenscheepjesmuseum en museum Sow to Grow. Het Zuiderzeemuseum viert dit jaar haar 75-jarig jubileum.

Miniconcerten en Zuiderzeeschatten

Bezoek op een herfst- of winterdag het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Ontdek in de tentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum alles over het ontstaan en de bouw van het buitenmuseum. Bewonder in de tentoonstelling Zuiderzeeschatten de bijzondere schatten van de Zuiderzee. Speciaal voor deze tentoonstelling hebben tien medewerkers van het museum een object uit de museumschatkamers gekozen. Ga daarna in de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen op zoek naar de andere topstukken. Ben je geïnteresseerd in een kleinschalig muzikaal optreden? Bezoek dan op zondagen een intiem miniconcert in het Atrium. Kijk voor het programmaoverzicht op:
zuiderzeemuseum.nl

Uniek in de wereld

Tijdens hun lange zeilreizen maakten de zeelieden vroeger flessenscheepjes in periodes van windstilte. Een vernuftig precisiewerkje waarbij alle onderdelen door de hals van de fles naar binnen moeten worden gebracht. In het Flessenscheepjesmuseum hebben ze de grootste collectie van de wereld verzameld. Meer dan duizend, in alle soorten en maten. Dit unieke, sfeervolle museum is gevestigd in een 16e eeuws sluiswachtershuisje. Deze winter kun je er de bijzondere expositie Wat ging er mis bezoeken.
flessenscheepjesmuseum.nl[1]

De Aardappel(w)eters

Midden in de historische binnenstad van Enkhuizen vind je het interactieve museum Sow to Grow. Alleen al het pand, een oud weeshuis met goudleer behangen stijlkamers, is een pareltje. In de naastgelegen kloostertuin en op het voorplein groeit en bloeit van alles. Wat er allemaal bij komt kijken om gezond en voldoende voedsel te creëren, kun je binnen in het museum ervaren. Neem zeker ook een kijkje bij de verrassende foto’s van kunstenaar Ellen Mandemaker, waarin de aardappel een hoofdrol speelt. Ze zijn onderdeel van de informatieve tentoonstelling De Aardappel(w)eters waarin een wereld voor je opengaat over de aardappel. Maak kennis met zijn geschiedenis en het gebruik, ook als voedsel.
De tentoonstelling is te bezoeken t/m 31 december 2023.
sowtogrow.nl[2]

Stoere vestingtoren

Zeg je Enkhuizen, dan zeg je de Drommedaris. Deze stoere vestingtoren heeft in het verleden verschillende functies gehad, van gevangenis tot postkantoor. Tegenwoordig is de Drommedaris vooral een cultureel centrum. Helemaal boven in de toren vind je de sfeervolle filmzaal van Cinema Enkhuizen, door het NRC uitgeroepen tot een van de vijf fraaiste bioscopen van Nederland. Kijk voor het theaterprogramma op drom.nl, de filmagenda vind je op:
cinemaenkhuizen.nl[3]

Tip

December is dé maand om je familie en vrienden te verrassen met een leuk cadeau. De sfeervolle binnenstad van Enkhuizen biedt volop variatie en leuke speciaalzaken. Zo shop je met gemak al je decembercadeaus bij elkaar.

Kidsproof

Ga je met jonge kinderen op pad? Ook voor hen is er van alles te doen. Enkhuizen is volledig kidsproof met grote en kleine speeltuinen, leuke doe-musea, kindertheater en -films in de Drommedaris, een zwemparadijs, kindvriendelijke restaurants en natuurlijk… Sprookjeswonderland!

enkhuizenBeleef de betovering in Sprookjeswinterland

Voor families met (klein)kinderen is Sprookjeswonderland een betoverend leuk dagje uit. In december wordt het hele park omgetoverd tot Sprookjeswinterland. Het park is dan verlicht met duizenden sfeerlichtjes en lantaarns. Op het plein prijkt een kerstboom van maar liefst 15 meter hoog. Iedere dag om 16:00 uur worden de lichtjes in de kerstboom samen met het aanwezige publiek aangetoverd door de heks. Een fantastische belevenis voor alle leeftijden!
sprookjeswonderland.nl[4]

Blijf lekker slapen!

Er is zo veel te beleven in Enkhuizen en omgeving dat één dag nooit genoeg is om alles te kunnen zien. Met familie
op vakantie, een weekendje weg met vrienden of een romantische citytrip voor twee? In en rond Enkhuizen vind je voor iedere gelegenheid een passende accommodatie. Bekijk ze op:
visitenkhuizen.nl[5]!

Stadswandeling cadeau

Trakteer jezelf op een citytrip naar Enkhuizen en krijg een Stadswandeling Enkhuizen cadeau.
Boek een overnachting bij een van de zes hotels in Enkhuizen en vermeld bij je reservering de actiecode FijnVerblijfEnkhuizen. Je ontvangt het boekje meteen bij aankomst. Deze actie loopt tot en met maart 2024 bij alle hotels in Enkhuizen en is alleen geldig bij rechtstreekse boekingen.

 

Hotel Snouck van Loosen – Het Wapen van Enkhuizen – Hotel De Koepoort – Herberg De Compagnie – Die Port van Cleve – Suydersee Hotel

VVV Enkhuizen

Tussen Twee Havens 1, Enkhuizen
0228 – 31 31 64[6]
info@marketingenkhuizen.nl[7]
www.visitenkhuizen.nl[8]

 

Endnotes:
  1. flessenscheepjesmuseum.nl: http://flessenscheepjesmuseum.nl
  2. sowtogrow.nl: https://www.sowtogrow.nl/
  3. cinemaenkhuizen.nl: https://cinemaenkhuizen.nl/
  4. sprookjeswonderland.nl: https://sprookjeswonderland.nl/
  5. visitenkhuizen.nl: https://www.visitenkhuizen.nl/
  6. 0228 – 31 31 64: tel:+31228313164
  7. info@marketingenkhuizen.nl: mailto:info@marketingenkhuizen.nl
  8. www.visitenkhuizen.nl: https://www.visitenkhuizen.nl/

Source URL: https://www.seniorenwijzer.nl/herfst-en-winter-in-enkhuizen/