Herken de signalen  van een depressie

Herken de signalen van een depressie

Depressie bij ouderen is niet altijd even goed te herkennen. Het kan zijn dat iemand aangeeft even niet lekker in zijn of haar vel te zitten of ‘even een dipje te ervaren’. Op zich is dit niet raar, want bij iedereen komen sombere gevoelens van tijd tot tijd wel eens voor. Als deze gevoelens echter langere tijd bestaan, dan is het belangrijk om te onderzoeken of er sprake kan zijn van een depressie.

 

Vaak gaan sombere gevoelens vanzelf weg, maar bij sommige mensen houden ze langer aan. Iemand heeft bijvoorbeeld nergens meer zin in en interesseert zich nergens meer voor. Zijn of haar gevoelsleven wordt overheerst door somberheid en deze klachten belemmeren het dagelijks leven. Het maakt dan niet uit of de zon schijnt of iemand ‘eigenlijk niets heeft om over te klagen’. De persoon mist energie en het is niet mogelijk uit zijn of haar sombere stemming te komen. Mensen die hier langere tijd last van hebben zouden kunnen lijden aan een depressie.

Niet altijd als depressie herkend

2 tot 3% van de ouderen lijdt aan een ernstige depressie. 15 tot 20% heeft een lichte vorm ervan. Dit kan tot uiting komen in somberheid, lusteloosheid en eenzaamheid. Deze klachten beïnvloeden het dagelijks leven en kunnen andere (geestelijke én lichamelijke) aandoeningen verergeren.

 

Ouder worden gaat sowieso vaak gepaard met energieverlies, lichamelijke ongemakken en vergeetachtigheid. Vanaf een bepaalde leeftijd zullen ook dierbaren wegvallen. Dit wekt natuurlijk sombere gevoelens op. Sociale contacten nemen af en hiermee misschien ook de eenzaamheid. Omdat ouderen soms kritisch op hun leven terugkijken kan de evaluatie negatief uitvallen als zij niet lek-ker in hun vel zitten. Dit kan leiden tot nog meer somberheid. Natuurlijk hebben niet alle oudere mensen een depressie, maar als dit wél het geval is wordt het niet altijd herkend door naasten en hulpverleners.

Herken een depressie

De verschijnselen kunnen variëren, maar onderstaande verschijnselen zijn kenmerkend voor depressie bij ouderen:
• Somber, prikkelbaar en lusteloos
• Geen zin hebben in dingen die iemand normaal gesproken leuk vindt om te doen
• Moeite met inslapen, doorslapen of moeilijk uit bed komen
• Lichamelijke klachten als verstopping, droge mond, onverklaarbare pijn, duizeligheid, hartkloppingen, trillende handen, druk op de borst, hoofd- en rugpijn
• Concentratieproblemen, besluiteloos en vergeetachtig

 

MIND en Korrelatie raden ouderen die minimaal twee weken last hebben van depressieve klachten en hierdoor belemmeringen ervaren in hun dagelijks leven contact op te nemen met hun huisarts.

Naasten spelen ook een rol

Omdat oudere mensen vaak niet graag praten over hun psychische gesteldheid is het belangrijk dat ook naasten psychische
problemen op tijd opmerken. Zo kan er snel een advies worden gegeven door de huisarts. Hij of zij kan – dit hangt af van de ernst van de klachten – bijvoorbeeld adviseren meer te bewegen, een cursus te volgen voor ouderen met depressie of te gaan praten met een psycholoog of psychiater.

 

MIND heeft een speciale webpagina over depressie bij ouderen: www.mindblue.nl/depressie/depressie-ouderen. Wilt u anoniem praten met een professionele hulp-verlener over somberheid en depressie? Bel Korrelatie op 0900-1450 (€ 0,15/min, maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur) of ga naar www.korrelatie.nl.

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!